AYM Başkanı Kadir Özkaya’dan Diyarbakır’da güçlü mesaj
MALABADİ HABER - Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ortak projesi kapsamında Diyarbakır’da düzenlenen “Adli ve İdari Yargıda Bireysel Başvuru İhlal Kararları ve İhlalin Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması Bölge Toplantısı”nda dikkat çeken mesajlar verdi.
Temel hakların korunmasına ilişkin kararların etkin uygulanmasını destekleyen projeye değinen Özkaya, “Bir insan, uzun ömürlü olmak isterse adaletli olsun. Bu durum, devletlerde de aynıdır. Adaletli olmak ömrü uzatır” sözleriyle salondan büyük alkış aldı.
Konuşmasında Diyarbakır’ın kültürel ve tarihsel zenginliğine değinerek sözlerine başlayan Özkaya, “Bu şehir sadece taşın, surun, tarihin değil; adaletin ve hikmetin de taşıyıcısıdır. Cahit Sıtkı’nın, Sezai Karakoç’un, Ahmet Arif’in ruhu bu şehrin duvarlarına sinmiştir” dedi.
Bireysel başvuru sisteminin Türkiye’de 2012’den bu yana işlediğini hatırlatan Özkaya, bugüne kadar 702 binden fazla başvuru yapıldığını, 81 bin 841 ihlal kararı verildiğini belirtti.
“Bu veriler bize şunu gösteriyor” diyen Özkaya, “Anayasa Mahkemesi bir ‘süper temyiz’ mercii değildir. Bizim görevimiz, bir hakkın Anayasa anlamında ihlal edilip edilmediğini tespit etmektir” ifadelerini kullandı.
“HAKİM, NARI DEĞİL NURA YÖNELMELİ”Yargı mensuplarına yönelik çağrısında Özkaya, adaletin vicdanla, tarafsızlıkla ve bilgelikle tesis edilmesi gerektiğini vurguladı:
“Hâkim ve savcılar bir tarafı nur, bir tarafı nar olan bir mesleği icra ediyor. Kibir, enaniyet, çekememezlik ya da herhangi bir saik, asla adaletsizliğe yöneltmemeli. Nura heves edelim; unutmayalım ki nuru tercih edenin her işi ‘ahsan’, narı tercih edenin her işi ‘hüsran’ olur.”
Konuşmasının son bölümünde Filistin’deki trajediye değinen AYM Başkanı, Gazze’de yaşananları “insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri” olarak niteledi. Özkaya, “Doğum ağırlığından daha hafif bebeklerin açlıktan öldüğü bir dünyada, insanlık vicdanını yitirmemelidir. Adalet ve ahlak yeryüzüne yeniden hâkim olmadıkça kalıcı bir barıştan söz edemeyiz” dedi.
“ADALET ÖMRÜ UZATIR”
Diyarbakır’daki toplantının, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararlarının uygulanmasına ilişkin farkındalık yaratmayı hedeflediğini söyleyen Özkaya, sözlerini şu dizelerle noktaladı:
“Hak ile Hak olursa bir kişi
Yanlış olmaz hiçbir işi
Hak Mevla yaparsa bir gün teftişi
Acep ne olur yanlış yapanın işi.”