Diyarbakır'da 112 çalışanlarının TİS talepleri açıklandı

FARQİN NEWS - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Ambulans Servisi Başhekimliği önünde yapılan açıklamaya, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eş Başkanları Yıldız Ok Orak ve Mehmet Nur Ulus’un yanı sıra yönetim kurulu üyeleri ile sendika üyeleri katıldı.
“Tiyatro oyunu değil, gerçek toplu sözleşme istiyoruz” yazılı pankartın açıldığı basın açıklamasında, metni SES Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aynur Ülgen okudu.

“MÜCADELEYİ YÜKSELTMEK ZORUNDAYIZ”

“8. dönem toplu sözleşme döneminde aşağıda yazılı çokça sorunun en azından belirli bir kısmının çözüme kavuşturulacak kararlara bağlanması için mücadeleyi yükseltmek zorundayız” diyen Ülgen, temel talepleri şu şekilde sıraladı:

“*Grevli toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasası çıkarılsın,
*OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdam edilerek, sözleşmeli tüm çalışanlar 657 4/a kapsamına alınsın,
*Performans, ek ödeme, taban, teşvik, ilave zam değil, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret verilsin,
*Son TS’de ilave ek zam olarak verilen emekliliğe ve emeklilere yansıtılmayan ve emekliliği daha da hayal hale getiren uygulamaya son verilerek ilave ek zammın emekliliğe ve tüm kamu emeklilerine yansıtılması,
*Vergide adalet sağlansın. Emekçilerden alınan vergi %10’da sabitlensin,
*Çalışma yaşamının demokratikleşmesinin ilk adımı olarak idarecilerin atanması yönteminden vazgeçilsin. Liyakati uygun olanların aday olacağı ve yöneticilik yapacağı emekçilerin oylarıyla bir ya da iki yıllığına seçimle belirlensin,
*Muayene, tedavide ve ilaçta hiçbir ad altında; katkı, katılım payı, ilave ücret alınmasın. Sağlık hizmetleri ücretsiz olsun.”

112 ÇALIŞANLARINA DAİR ÖZEL TALEPLER

Basın açıklamasında Toplu Sözleşme metinlerinde yer alması talep edilen özel konulara da değinildi. Ülgen açıklamasında şunları söyledi:

“*Psikiyatrik vakalarda kolluk kuvvetlerinin hastane sürecine kadar ambulansa eşlik etmemesi, 112 ekibinin şiddete uğramasına, kaza yapmasına, yaralanmasına ve hatta ölümüne neden olabilmektedir. Bu nedenle gerekli entegrasyon için düzenlemeler yapılmalıdır.
*112’de işe başlayan personelinin nitelikli eğitim ve staj olanakları sağlanmalıdır.
*112 sağlık emekçilerinin çalışmasını kolaylaştıracak ergonomik malzemeler temin edilmelidir.
*112 istasyonlarının başka kurumların kıyı köşelerine sokulmadan kendine özel binaları olmalı, bu binalar deprem, sel baskını ve diğer olağanüstü durumlarda 112 emekçilerinin sağlık ve güvenliklerinin en üst düzeyde korunduğu güvenlikli alanlara kurulmalıdır.
*Binaların içinde her çalışan için ayrı dinlenme odası, mutfak ve banyo bulunmalı, temizlikleri düzenli yaptırılmalıdır. İstasyon noktaları güvenlik açısından 24 saat kamera sistemiyle takip edilmelidir.
*Gebeliğin ilk dönemlerinde sürekli araç içinde ve hızlı sürmeden ve coğrafi koşullardan kaynaklı mide bulantılarının sık olması nedeniyle kadın sağlık emekçilerine pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır.
*112 emekçileri, hakları olan kıyafet ve formaların kalitesiz ve kullanışsız olması nedeniyle daha kalitelileri için her yıl cebinden masraf yaparak özel yerlerden temin etmek zorunda kalıyorlar. 112 kıyafet dağıtımları her zaman 1 yıl geriden verilmekte, kalıpları dar, yaz ve kış şartlarına çok uygun olamayan bu kıyafetlerin kışlık olanları çok kalın ve sert kumaştan yapılmakta, bu durum hareket kısıtlılığına neden olmaktadır.
*Kıyafetler bölge ve iklim farkı gözetilerek, hafif, su geçirmez ve soğuğa dayanıklı kişisel koruyucu ekipman mevzuatına uygun olarak sağlanmalıdır.
*0-3 yaş çocukları da kapsayacak şekilde ücretsiz, 7/24 hizmet veren, nitelikli ve anadilinde çocuk bakım merkezleri ve kreşlerin oluşturulması güvence altına alınmalıdır.
*Kreş hizmeti sağlanamayan yerlerde günün ihtiyaçlarına uygun şekilde kreş ödeneği sağlanmalıdır.
*İşe gidiş gelişlerde zorunlu servis sağlanmalıdır. Servis olmayan birimlerde gündüz için aylık abonman bedeli, gece çalışması için de taksi ücreti ödenmeli.
*Hukuksuz OHAL/KHK’leri sonuçlarıyla birlikte iptal edilmelidir. İhraçlar işlerine iade edilmelidir.
*Tüm emekçilere 3600-7200 arası ek gösterge uygulamasına geçilsin.
*Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak tüm emekçilere ödensin ve geçmiş yılları da kapsasın.

Farklı unvana sahip acil ambulans hizmeti sunan sağlık emekçilerinin unvanına göre görev ve yetkileri ilgili yönetmelikle net bir şekilde revize edilmeli, angarya çalışmanın ve iş barışının bozulmasının önüne geçilmelidir.” "BU DÜZENDEN SONUÇ ÇIKMAZ"

Ülgen, mevcut toplu sözleşme düzeninden emekçiler lehine bir sonuç çıkmayacağını belirterek, şöyle devam etti:

“7 dönemdir (14 yıl) mutabakat altına alınan ama uygulanmayan toplu sözleşme maddelerinden biliyoruz. Sonuç elde edilemeyeceğini demokratik bir çalışma ve özgür örgütlenme ortamı olmadığı için bürokratlar, idareciler ve siyasiler tarafından büyütülüp yetkilendirilen sendikamsı yapıdan biliyoruz.
Türkiye’de kamu sendikalarının mücadele tarihine bakarsak var olan hakların korunması yeni kazanımlar elde etmenin yegâne yolu iş yerlerinde, alanlarda, meydanlarda yürütülen fiili ve meşru mücadele ile olduğu görülecektir. Biz de geçmişten günümüze fiili ve meşru mücadele hattımızdan vazgeçmeden mücadeleye devam edeceğiz.

Gerek konfederasyonumuz KESK bütünlüğünde gerekse de SES olarak taleplerimizin karşılık bulması için bu toplu sözleşme dönemine giderken ve toplu sözleşme dönemi boyunca da iş yerlerinden, alanlardan, meydanlardan SES’imizi yükselteceğiz.”