Diyarbakır’da vatandaşın çığlığı Meclis’te yankılandı

FARQİN NEWS - CHP Diyarbakır Milletvekili Av. Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır'ın Yaprakbaşı, Dözova, Aşağıkonak ve Demirölçek mahallelerindeki elektrik kesintilerini Meclis gündemine taşıdı.

Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yanıtlaması üzere verdiği yazılı önergede, "Diyarbakır ilinin Yaprakbaşı, Dözova, Aşağıkonak ve Demirölçek mahallelerinde yaklaşık 10 gündür planlı şekilde enerji verilmemekte, aralıklı ve yüksek voltajla gelen elektrik akımı evlerdeki tüm elektronik cihazların yanmasına sebep olmakta, vatandaşlar içme suyuna erişememekte ve aşırı sıcaklar nedeniyle pamuk ürünleri tarlalarda yanmaktadır" dedi.

“İLGİLİ KURUMLAR DUYARSIZ, HALK PERİŞAN”

İlgili kamu kurumların bu duruma kayıtsız kalmasını eleştiren Tanrıkulu, şunları söyledi:

"Bir yandan hizmet sunmayan enerji dağıtım şirketlerinin, diğer yandan ilgili kamu kurumlarının bu duruma kayıtsız kalması, bölgede yaşayan yurttaşlarımızı ağır biçimde mağdur etmektedir. Yetmezmiş gibi, yaşanan bu kesintilere rağmen bölge halkına masa başında kesilen yüksek miktarda cezalar, çiftçileri ekonomik olarak çökmenin eşiğine getirmiştir. 50 dereceyi aşan sıcaklık altında, susuz kalan köy halkı hem üretim yapamamakta hem de temel yaşam hakkına erişememektedir."

TANRIKULU'NDAN BAKAN BAYRAKTAR'A 7 SORU

CHP Diyarbakır Milletvekili Av. Sezgin Tanrıkulu, Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yanıtlaması üzere şu 7 soruyu sordu:

"1. Diyarbakır’ın ilgili köylerinde 10 gündür süren enerji kesintilerinin gerekçesi nedir? Hangi kurum ve şirket bu plansız uygulamanın sorumlusudur?

2. Elektrik enerjisinin sürekli kesilip yüksek voltajla verilmesinden kaynaklı olarak vatandaşların evlerindeki elektronik cihazların zarar görmesiyle ilgili Bakanlığınızca başlatılmış bir inceleme ya da tazminat mekanizması var mıdır?

3. Bölgede içme suyuna erişim tamamen elektriğe bağlıdır. Sorumlu şirketin bu durumu bilmesine rağmen yaşanan mağduriyetin devam etmesi, “yaşam hakkının ihlali” anlamına gelmiyor mu?

4. Aşırı sıcaklıklar nedeniyle pamuk başta olmak üzere ürünlerin tamamen yanmasına yol açan bu kesintilerden dolayı üreticiye destek sunulacak mıdır? Bakanlığınızın tarımsal kayıpları telafi etmeye dönük bir çalışması olacak mı?

5. Elektrik hizmeti dahi sunamayan kurumların, bölge halkına “masa başında yüksek meblağlarda cezalar yazması” yasal ve vicdani midir? Bu keyfi uygulamaya karşı Bakanlığınız herhangi bir işlem başlatacak mıdır?

6. Son 1 yıl içerisinde Diyarbakır ilinin köylerinde elektrik kesintisi nedeniyle zarar gören çiftçilerin sayısı kaçtır? Bu zararlara ilişkin yapılan başvuruların kaçı olumlu sonuçlanmıştır?

7. Enerji dağıtım hizmetini üstlenen özel şirketin bölgedeki sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Bakanlığınızın yaptırım gücü nasıl işletilmektedir? Bugüne kadar bu şirkete herhangi bir idari ya da hukuki yaptırım uygulanmış mıdır?"