Mazlum Abdi: Türkiye ile doğrudan ilişkilerimiz var

FARQİN NEWS - Suriye’de Şam yönetimi ile DSG arasındaki buzlar eriyor. Süveyda kentinde Dürzi güçlerle merkezi Şam yönetimi destekli Arap Bedevi aşiretleri arasında yaşanan çatışmalar ateşkesle sonuçlanmıştı. Çatışmalardan sonra (Rojava) Kuzey Doğu Suriye’nin, merkezi yönetime entegrasyonu süreci hızlandı. Fransa’nın başkenti Paris’teki görüşme trafiği devam ederken, ülkenin kuzeydoğusunu kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) komutanı Mazlum Abdi Yeni Yaşam Gazetesine konuştu.

‘Dengeler değişti’

Şam’da Baas rejiminin düşmesi ile yeni bir sürecin başladığını belirten Abdi “Her şeyden önce şunu söylememiz gerekiyor: Suriye yakın zamanlara kadar Ortadoğu’da Amerika ve İsrail’e karşı stratejik ve siyasi olarak farklı bir cephede yer almıştı. Bu temelden değişti. Suriye, İran ve Rusya blokundan karşı bir bloka geçti. Bu siyasi açıdan temel bir değişiklik. İkincisi Suriye milliyetçilik ideolojisi üzerine kurulmuştu. Şimdi milliyetçi İslamcı bir ideolojiye geçti. Bu Suriye tarihinde büyük bir şeydir. 1946’dan günümüze yani Suriye’nin bağımsızlığından günümüze dek ele alırsak yeni bir değişim sürecidir. Suriye’deki bu değişimin Ortadoğu’yu da etkileyeceğini düşünüyorum. Ortadoğu’daki siyaset üzerine de etkisi olacak. Suriye şimdiye dek merkezi hükümetti. Totaliter bir rejim vardı. 14 yıllık Suriye iç savaşından sonra Suriye’nin böyle yürütülmesi, yani totaliter olarak yürütülmesi mümkün değildir. Suriye içeride değişime mecbur, değişim olacak. Merkezi olmayan temelli bir değişim olacak. Bütün halkların rolünü oynayabilmesi için bir temel atıldı. Bundan dolayı yeni bir süreç olduğunu söylüyoruz” dedi.

‘Şara ile görüşmedik’

10 Mart Anlaşması’ndan sonra Ahmed Şara ile yüz yüze bir görüşmelerinin olmadığını ifade eden Abdi, “Birbirimizle ilişkilerimiz var ama henüz yüz yüze bir görüşmemiz olmadı. Suriye hükümetiyle de görüştük ama bu ölçüde bir görüşmeye gerek görmedik” diye konuştu.

‘Doğrudan konuşma fırsatı var’

Türkiye ile olan ilişkilere de değinen Abdi şunları söyledi, “Türkiye ile ilişkiler var. Doğrudan ilişkilerimiz var ve kanallarımız açık. Bu olumlu bir şey. Ortaya çıkan sorunları farklı farklı anlamak yerine birbirimizle doğrudan konuşma fırsatları var. Bu konuda bir düzeyde ilişkilerimiz var, bu düzeydeki ilişkileri daha da geliştirmek istiyoruz. Türkiye şimdi bize, ‘siz ve Şam bir araya gelip anlaşmanız gerekir’ diyor. 10 Mart Anlaşması hayata geçirilmeli. Türkiye’nin QSD’ye ilişkin askeri güçler konusundaki görüşlerinin biraz farklı olduğunu biliyoruz. Bu konuda aynı düşünmüyoruz. Biz Suriyeliyiz, güçlerimiz doğal olarak Suriye ordusunun bir parçası olma hakkına sahip. Suriye güçleri birleşirse, biz de bir parçası oluruz. Şu anda istediğimiz bu. Türkiye bu konuda farklı düşünüyor. Şu ana kadar Türkiye’nin bu konuda pratikte herhangi bir engel görmedik. Türk devletinin olumlu bir rol oynayacağını umuyoruz. Şu anda Suriye hükümetiyle yapılan görüşmelere ABD, Fransa ve İngiltere katılıyor” ifadelerini kullandı.

Bu arada Suriye’de geçici yönetimin lideri Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ve SDG komutanı Mazlum Abdi, sekiz maddelik anlaşmayı 10 Mart tarihinde imzalamıştı.