HDP tabanı eş Başkanlığa Zana ve Baluken’i istiyor

Siyaset (Amida Haber) - Amida Haber | 12.08.2023 - 12:18, Güncelleme: 12.08.2023 - 12:18 2066+ kez okundu.
 

HDP tabanı eş Başkanlığa Zana ve Baluken’i istiyor

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde beklenen oyu alamayan HDP’nin halk toplantılarında Leyla Zana ve İdris Baluken ismi ön plana çıktı. Ancak her iki ismin siyasi yasaklı olması nedeniyle Genel merkezin eş başkanlık için farklı arayışta olduğu öğrenildi.
14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde oy kaybı yaşayan HDP, seçim sonuçlarını mercek altına aldı. Seçim sonrası halk toplantılarıyla vatandaşların taleplerini dinleyen HDP, toplantılarda sunulan eleştiri ve önerileri rapora dönüştürdü. Özeleştiri süreci devam ediyor Öte yandan 27 Ağustos tarihinde yapılacak kongre öncesi yüzlerce toplantı yapıldı. Bu toplantılarda bir yandan seçim süreci değerlendirildi. Diğer yandan ise eleştiri ve özeleştiri sunuldu. Sunulan eleştiri ve öneriler rapora dönüştürüldü. HDP tabanı Kürt orjinli yapılanma istiyor Toplantılarda seçmeler HDP’nin Kürt siyasetinden uzaklaştığı eleştirileri yapıldı. HDP içinde Türk siyasetçilerin olması gerektiği ancak bunun temsiliyet düzeyinde olması istendi. CHP tepkisi HDP tabanı son seçimler üzerinden değerlendirmede bulundu. Toplantılarda son seçimlerde atılan adımlara ilişkin eleştiriler de dillendirildi. Bu eleştirilerden en çok öne çıkanı, partinin ilk turda cumhurbaşkanı adayı çıkarmaması ve Millet İttifakı’nın adayının desteklenmesi oldu. HDP seçmeni, seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun desteklenmesinin ‘HDP’nin CHP’ye angaje olduğu’ algısını yarattığını dile getirildi. Yerel unutuldu Son seçim başta olmak üzere yakın dönemdeki tüm seçimlerde adaylar belirlenirken ön seçim uygulamasının hayata geçirilmemiş olması da halk toplantılarının öne çıkan eleştiri konularından oldu. Toplantılarda adayların merkezi eğilim ile belirlenmesinin yerel dinamikleri ve örgütleri görünmez kıldığı ifade edilirken, bu durumun seçimde örgütlerin zayıf çalışma yürütmesinin önemli sebeplerinden biri olduğu dile getirildi. İttifak eleştirisi Seçimlerden önce kurulan Emek ve Özgürlük İttifakı özelinde Türkiye sol ve sosyalist hareket ve partileriyle kurulan ittifaklara yönelik eleştiriler de toplantıların önemli gündem maddelerindendi. Bundan sonraki dönemde olası ittifak ve işbirliklerinin sandalye ve vekil sayısına göre değil, toplumsal mücadele dinamiklerine göre şekillenmesi istendi. İslam değerleri sahiplenmeli Bir başka eleştiri de Demokratik İslam değerlerinin sahiplenilmemesine yönelik oldu. Demokratik İslam’ın topluma anlatılamamasının Türkiye toplumunu geriye götürdüğü ve üçüncü yolun inşa sürecinde HDP’nin üzerine bu konuda önemli bir rol düştüğü kaydedildi. Raporlar kongrelerde alınacak kararlarda etkili olacak Halk toplantılarında öne çıkan tüm eleştiri ve öneriler bir rapor haline dönüştürülerek Parti Meclisi’ne ve devam eden çalıştaylara sunuldu. Önümüzdeki süreçte gerçekleşecek konferanslarda ele alınacak olan bu rapor, kongrede alınacak kararlarda da etkili olacak. Zana ve Baluken ismi önerildi Partideki değerlendirme süreci devam ederken, halk toplantılarında çok çarpıcı sonuçlar çıktı. Toplantılarda HDP tabanı Eş Başkanlık için en çok Leyla Zana ve İdris Baluken’i önerdi. Ancak her iki ismin siyasi yasaklı olması nedeniyle HDP Genel Merkezinin farklı isimler üzerinde durduğu öğrenildi. (Haber Merkezi)
Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde beklenen oyu alamayan HDP’nin halk toplantılarında Leyla Zana ve İdris Baluken ismi ön plana çıktı. Ancak her iki ismin siyasi yasaklı olması nedeniyle Genel merkezin eş başkanlık için farklı arayışta olduğu öğrenildi.

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde oy kaybı yaşayan HDP, seçim sonuçlarını mercek altına aldı. Seçim sonrası halk toplantılarıyla vatandaşların taleplerini dinleyen HDP, toplantılarda sunulan eleştiri ve önerileri rapora dönüştürdü.

Özeleştiri süreci devam ediyor

Öte yandan 27 Ağustos tarihinde yapılacak kongre öncesi yüzlerce toplantı yapıldı. Bu toplantılarda bir yandan seçim süreci değerlendirildi. Diğer yandan ise eleştiri ve özeleştiri sunuldu. Sunulan eleştiri ve öneriler rapora dönüştürüldü.

HDP tabanı Kürt orjinli yapılanma istiyor

Toplantılarda seçmeler HDP’nin Kürt siyasetinden uzaklaştığı eleştirileri yapıldı. HDP içinde Türk siyasetçilerin olması gerektiği ancak bunun temsiliyet düzeyinde olması istendi.

idris-baluken.jpg

CHP tepkisi

HDP tabanı son seçimler üzerinden değerlendirmede bulundu. Toplantılarda son seçimlerde atılan adımlara ilişkin eleştiriler de dillendirildi. Bu eleştirilerden en çok öne çıkanı, partinin ilk turda cumhurbaşkanı adayı çıkarmaması ve Millet İttifakı’nın adayının desteklenmesi oldu. HDP seçmeni, seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun desteklenmesinin ‘HDP’nin CHP’ye angaje olduğu’ algısını yarattığını dile getirildi.

Yerel unutuldu

Son seçim başta olmak üzere yakın dönemdeki tüm seçimlerde adaylar belirlenirken ön seçim uygulamasının hayata geçirilmemiş olması da halk toplantılarının öne çıkan eleştiri konularından oldu. Toplantılarda adayların merkezi eğilim ile belirlenmesinin yerel dinamikleri ve örgütleri görünmez kıldığı ifade edilirken, bu durumun seçimde örgütlerin zayıf çalışma yürütmesinin önemli sebeplerinden biri olduğu dile getirildi.

İttifak eleştirisi

Seçimlerden önce kurulan Emek ve Özgürlük İttifakı özelinde Türkiye sol ve sosyalist hareket ve partileriyle kurulan ittifaklara yönelik eleştiriler de toplantıların önemli gündem maddelerindendi. Bundan sonraki dönemde olası ittifak ve işbirliklerinin sandalye ve vekil sayısına göre değil, toplumsal mücadele dinamiklerine göre şekillenmesi istendi.

İslam değerleri sahiplenmeli

Bir başka eleştiri de Demokratik İslam değerlerinin sahiplenilmemesine yönelik oldu. Demokratik İslam’ın topluma anlatılamamasının Türkiye toplumunu geriye götürdüğü ve üçüncü yolun inşa sürecinde HDP’nin üzerine bu konuda önemli bir rol düştüğü kaydedildi.

Raporlar kongrelerde alınacak kararlarda etkili olacak

Halk toplantılarında öne çıkan tüm eleştiri ve öneriler bir rapor haline dönüştürülerek Parti Meclisi’ne ve devam eden çalıştaylara sunuldu. Önümüzdeki süreçte gerçekleşecek konferanslarda ele alınacak olan bu rapor, kongrede alınacak kararlarda da etkili olacak.

leyla-zana1.jpg

Zana ve Baluken ismi önerildi

Partideki değerlendirme süreci devam ederken, halk toplantılarında çok çarpıcı sonuçlar çıktı. Toplantılarda HDP tabanı Eş Başkanlık için en çok Leyla Zana ve İdris Baluken’i önerdi. Ancak her iki ismin siyasi yasaklı olması nedeniyle HDP Genel Merkezinin farklı isimler üzerinde durduğu öğrenildi.

(Haber Merkezi)

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.