Kerkük’ü kazanan parti belli oldu: 18 yıl sonra Kürt Vali yönetecek

Gündem (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 19.12.2023 - 14:20, Güncelleme: 19.12.2023 - 14:20 798+ kez okundu.
 

Kerkük’ü kazanan parti belli oldu: 18 yıl sonra Kürt Vali yönetecek

Irak'ın Kerkük kentinde 18 yıl aradan sonra halk yerel seçimler için sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) adayının seçimleri kazandı.
10 Nisan 2003’ten 16 Ekim 2017’ye kadar Kerkük’ü yöneten Kürt grupları, tartışmalı bağımsızlık referandumu sonrası Irak Federal Polisi Gücü, Irak Ordusu ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçlerinin ortak operasyonu ile bölgeden çıkarıldı. Merkezi hükümetin atadığı vali ile yönetilen kentte Şii gruplar etkili oldu ve bölgenin demografik yapısı aşama aşama değişmeye başladı. Kürt partiler bölündü Kerkük’te Sünni Türkmenler, Irak Türkmen Cephesi (ITC) çatısı altında Şii Türkmenler ise Arap Şii partileri ile seçime katılıyor. Sünni Arap partileri de kendi aralarında bölünmüş durumda. Önceki seçimlere tek liste ile katılan Kürt gruplar ise bu defa farklı listelerle seçimde yarışacak. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), tek bir liste konusunda uzlaşmaya varılamamasından Kürdistan Demokrat Partisi’ni (KDP) sorumlu tutarken Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) ise KDP ve KYB’yi suçladı. Kürtler 5 ayrı liste çıkardı Kürt partiler Kerkük'ün yanı sıra Ninova, Tikrit, Salahaddin gibi Kürt nüfusunun yaşadığı diğer seçim çevrelerinde de ayrı listelerle seçime girdi. Kerkük'teki seçimlere Kürtler beş ayrı liste ile katıldı. Sonuçlar açıklandı: Kerkük’te büyük oy farkı Kerkük’te oyların yüzde 65’ini alan KYB'nin ardından Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin partisi “Kürdistan Demokratik Partisi” (PDK) ise yüzde 20 oyla ikinci oldu. Irak tarihinde ilk defa tek liste olarak seçime giren Türkmen cephesi ise beklediği sonucu alamadı. Türkmenlerin Kerkük Milletvekili Erşad Salihi "Zafer bizimdir" paylaşımı yapsa da kesin sonuçlar henüz belli olmadı.Haber Merkezi
Irak'ın Kerkük kentinde 18 yıl aradan sonra halk yerel seçimler için sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) adayının seçimleri kazandı.

10 Nisan 2003’ten 16 Ekim 2017’ye kadar Kerkük’ü yöneten Kürt grupları, tartışmalı bağımsızlık referandumu sonrası Irak Federal Polisi Gücü, Irak Ordusu ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçlerinin ortak operasyonu ile bölgeden çıkarıldı. Merkezi hükümetin atadığı vali ile yönetilen kentte Şii gruplar etkili oldu ve bölgenin demografik yapısı aşama aşama değişmeye başladı.

Kürt partiler bölündü

kerkuk.jpg

Kerkük’te Sünni Türkmenler, Irak Türkmen Cephesi (ITC) çatısı altında Şii Türkmenler ise Arap Şii partileri ile seçime katılıyor. Sünni Arap partileri de kendi aralarında bölünmüş durumda. Önceki seçimlere tek liste ile katılan Kürt gruplar ise bu defa farklı listelerle seçimde yarışacak. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), tek bir liste konusunda uzlaşmaya varılamamasından Kürdistan Demokrat Partisi’ni (KDP) sorumlu tutarken Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) ise KDP ve KYB’yi suçladı.

Kürtler 5 ayrı liste çıkardı

Kürt partiler Kerkük'ün yanı sıra Ninova, Tikrit, Salahaddin gibi Kürt nüfusunun yaşadığı diğer seçim çevrelerinde de ayrı listelerle seçime girdi. Kerkük'teki seçimlere Kürtler beş ayrı liste ile katıldı.

Sonuçlar açıklandı: Kerkük’te büyük oy farkı

Kerkük’te oyların yüzde 65’ini alan KYB'nin ardından Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin partisi “Kürdistan Demokratik Partisi” (PDK) ise yüzde 20 oyla ikinci oldu.

Irak tarihinde ilk defa tek liste olarak seçime giren Türkmen cephesi ise beklediği sonucu alamadı. Türkmenlerin Kerkük Milletvekili Erşad Salihi "Zafer bizimdir" paylaşımı yapsa da kesin sonuçlar henüz belli olmadı.Haber Merkezi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.