Anadolu'nun ilk mescidi bakımsızlıktan yıkılıyor

Silvan (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 08.02.2024 - 16:30, Güncelleme: 08.02.2024 - 16:30 2586+ kez okundu.
 

Anadolu'nun ilk mescidi bakımsızlıktan yıkılıyor

Silvan ilçesinde Hz. Ömer döneminde yapılan Anadolu’nun ilk mescidi, bakımsızlıktan yıkılma noktasına geldi. Yetkililer duyarsız. Vatandaşlar, yetkililer duyarsız diye tepki gösterdi.
Haber: İhsan YILMAZ Silvan ilçesindeki Anadolu'nun ilk mescidi, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yetkililer Şey Halil Mezarlığı'ndaki mescidin Hz. Ömer döneminde, Hz. Muhammed'in Diyarbakır'ı fetheden arkadaşları tarafından yaptırıldığının akademisyenlerce tespit edildiğini söyledi. Mescidin ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yıkılma noktasına geldiğini ifade eden Vatandaşlar, "Buranın tasarrufu bizde değil, tarihi yapıt olduğu için Kültür Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün tasarrufunda. Silvan'ı İslam topraklarına katan şehit sahabelerden iki tanesinin mezarının da bulunduğu manevi yapı, bir an önce koruma altına alınması gerekiyor” dedi. Mescidi ziyaret gelen vatandaşlar, yapının restore edilmesi gerekiyorken, "Mezarlığı malzeme deposu ve yıllardır bekçi kulübesi olarak kullanılıyor. Minberiyle sütunları halen ayakta olan tarihi yapının sahabeler döneminden kalma mescit olduğunu biliyoruz. Ama maalesef kimse ilgilenmiyor. Mesele Bunun Silvan’da olmasıdır. Yoksa başka şehirde olmuş olsaydı çoktan bakım onarımı yapılmıştır.  Silvan ilçemiz Şeyh Halil Mezarlığı'ndaki manevi yapıyı korumamız gerekiyor. Ancak bugün bu tarihi ve kıymetli mekan bakımsızlıktan, ilgisizlikten yıkılmak ve yok olmak üzere" dedi.    
Silvan ilçesinde Hz. Ömer döneminde yapılan Anadolu’nun ilk mescidi, bakımsızlıktan yıkılma noktasına geldi. Yetkililer duyarsız. Vatandaşlar, yetkililer duyarsız diye tepki gösterdi.

Haber: İhsan YILMAZ

Silvan ilçesindeki Anadolu'nun ilk mescidi, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yetkililer Şey Halil Mezarlığı'ndaki mescidin Hz. Ömer döneminde, Hz. Muhammed'in Diyarbakır'ı fetheden arkadaşları tarafından yaptırıldığının akademisyenlerce tespit edildiğini söyledi. Mescidin ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yıkılma noktasına geldiğini ifade eden Vatandaşlar, "Buranın tasarrufu bizde değil, tarihi yapıt olduğu için Kültür Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün tasarrufunda. Silvan'ı İslam topraklarına katan şehit sahabelerden iki tanesinin mezarının da bulunduğu manevi yapı, bir an önce koruma altına alınması gerekiyor” dedi.

Mescidi ziyaret gelen vatandaşlar, yapının restore edilmesi gerekiyorken, "Mezarlığı malzeme deposu ve yıllardır bekçi kulübesi olarak kullanılıyor. Minberiyle sütunları halen ayakta olan tarihi yapının sahabeler döneminden kalma mescit olduğunu biliyoruz. Ama maalesef kimse ilgilenmiyor. Mesele Bunun Silvan’da olmasıdır. Yoksa başka şehirde olmuş olsaydı çoktan bakım onarımı yapılmıştır.  Silvan ilçemiz Şeyh Halil Mezarlığı'ndaki manevi yapıyı korumamız gerekiyor. Ancak bugün bu tarihi ve kıymetli mekan bakımsızlıktan, ilgisizlikten yıkılmak ve yok olmak üzere" dedi.

 

 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.