Silvan’daki tarihi 3 konağa restorasyonu için ödenek çıktı

Silvan (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 15.03.2024 - 15:46, Güncelleme: 15.03.2024 - 15:46 1615+ kez okundu.
 

Silvan’daki tarihi 3 konağa restorasyonu için ödenek çıktı

Silvan ilçesindeki Ali Ağa, Üstünler Konağı ve Klavuzlar Konağı’na Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil işlemi yapıldıktan sonra restorasyon çalışmaları başlatılacak.
Haber: İhsan YILMAZ Silvan ilçesi kale ve Selahattin mahallesindeki surların üstünde bulunan tarihi Ali Ağa, Üstünler ve Klavuzlar konağında, Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil işlemi yapıldıktan sonra restorasyon çalışması için yaklaşık 9 milyon ödenek çıktı. SİLVAN’DAKİ ÜÇ KONAĞA 9 MİLYON ÖDENEK Dünyada dolgu sistemiyle yapılan tek kale şehri olan Silvan ilçesi Kale Mahallesindeki surların üstünde bulunan tarihi Ali Ağa Konağına 1 Milyon, Üstünler Konağına 5 milyon Selahattin Mahallesinde bulunan tarihi Klavuzlar Konağına ise, 3 milyon ödenek çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil işlemi yapıldıktan sonra restorasyon tarihi 3 konakta onarım çalışmaları başlatılacak. Silvan’da 130 yıllık Ali Ağa Konağının restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığından 1 milyon ödenek ayrıldı. Tarihi surlar üzerinde kurulu olan Kale Mahallesi sakinleri, tüm tarihi mekânlara sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Vatandaşlar "Tarihi yapılarımıza sahip çıkma adına Tarihi Koruma Vakfı başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında Silvan ilçesindeki tüm tarihi konak ve surlarına sahip çıkması gerektiğini söylediler. VATANDAŞ UMUTLU Daha önce Diyarbakır Müzeler Müdürlüğü, Tarihi Koruma Vakfı Müdürlüğü tarafında Ali Ağa Konağının bir kısmına ödenek çıkarıldı ve tarihi Ali Ağa konağında çalışma başlattı. Ali Ağa Konağı kendileri için bir başlangıç olduğunu söyleyen vatandaşlar, ‘Tarihi konağımızda da birinci kısım onarım ve bakım çalışmalarının ardında böyle bir ödeneğin çıkması elbette ki, Silvan adına sevindiricidir. Silvan tarihi olarak birçok alanda öncülük yapmaktadır. Eminim yetkililer bu sesimize kulak verir, Ali Ağa Konağı bir başlangıç oldu. Diğer konaklarımızda onarıldıktan sonra kültür ve turizme büyük bir katkı sağlayacaktır. Üstünler Konağı, Azizoğlu Konağı, Hasuni mağaraları, Malabadi Köprüsü daha bunlar gibi binlerce yapı Silvan’da var. Silvan surları Diyarbakır surlarıyla hemen özdeş bir geçmişe sahiptir. Bunlarında gün yüzüne çıkması için çalışmalarımız devam etmektedir. Eminim bunları da Silvan turizmine kazandırılacaktır.’ Dedi. 3 TARİHİ KONAK TURİZME KAZANDIRILACAK Harap halde bulunan üç tarihi konağı restore edip turizme kazandıracak. Silvanlı vatandaşlar, harabe halde bulunan tarihi Kılavuzlar konağı, Ali Ağa Konağı ile Üstünler Konağının restore edilerek turizme kazandırılacağı belirtildi. Kültür ve Turizm bakanlığı tarafında üç konağa çıkarılan ödeneklerle üç tarihi konakta yapılan incelemenin ardından ödenekleri çıkarıldı. İhale aşamasının ardından restorasyon çalışmaları başlatılacak.  
Silvan ilçesindeki Ali Ağa, Üstünler Konağı ve Klavuzlar Konağı’na Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil işlemi yapıldıktan sonra restorasyon çalışmaları başlatılacak.

Haber: İhsan YILMAZ

Silvan ilçesi kale ve Selahattin mahallesindeki surların üstünde bulunan tarihi Ali Ağa, Üstünler ve Klavuzlar konağında, Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil işlemi yapıldıktan sonra restorasyon çalışması için yaklaşık 9 milyon ödenek çıktı.

SİLVAN’DAKİ ÜÇ KONAĞA 9 MİLYON ÖDENEK

Dünyada dolgu sistemiyle yapılan tek kale şehri olan Silvan ilçesi Kale Mahallesindeki surların üstünde bulunan tarihi Ali Ağa Konağına 1 Milyon, Üstünler Konağına 5 milyon Selahattin Mahallesinde bulunan tarihi Klavuzlar Konağına ise, 3 milyon ödenek çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil işlemi yapıldıktan sonra restorasyon tarihi 3 konakta onarım çalışmaları başlatılacak.

Silvan’da 130 yıllık Ali Ağa Konağının restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığından 1 milyon ödenek ayrıldı.

Tarihi surlar üzerinde kurulu olan Kale Mahallesi sakinleri, tüm tarihi mekânlara sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Vatandaşlar "Tarihi yapılarımıza sahip çıkma adına Tarihi Koruma Vakfı başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında Silvan ilçesindeki tüm tarihi konak ve surlarına sahip çıkması gerektiğini söylediler.

VATANDAŞ UMUTLU

Daha önce Diyarbakır Müzeler Müdürlüğü, Tarihi Koruma Vakfı Müdürlüğü tarafında Ali Ağa Konağının bir kısmına ödenek çıkarıldı ve tarihi Ali Ağa konağında çalışma başlattı. Ali Ağa Konağı kendileri için bir başlangıç olduğunu söyleyen vatandaşlar, ‘Tarihi konağımızda da birinci kısım onarım ve bakım çalışmalarının ardında böyle bir ödeneğin çıkması elbette ki, Silvan adına sevindiricidir. Silvan tarihi olarak birçok alanda öncülük yapmaktadır. Eminim yetkililer bu sesimize kulak verir, Ali Ağa Konağı bir başlangıç oldu. Diğer konaklarımızda onarıldıktan sonra kültür ve turizme büyük bir katkı sağlayacaktır. Üstünler Konağı, Azizoğlu Konağı, Hasuni mağaraları, Malabadi Köprüsü daha bunlar gibi binlerce yapı Silvan’da var. Silvan surları Diyarbakır surlarıyla hemen özdeş bir geçmişe sahiptir. Bunlarında gün yüzüne çıkması için çalışmalarımız devam etmektedir. Eminim bunları da Silvan turizmine kazandırılacaktır.’ Dedi.

3 TARİHİ KONAK TURİZME KAZANDIRILACAK

Harap halde bulunan üç tarihi konağı restore edip turizme kazandıracak.

Silvanlı vatandaşlar, harabe halde bulunan tarihi Kılavuzlar konağı, Ali Ağa Konağı ile Üstünler Konağının restore edilerek turizme kazandırılacağı belirtildi. Kültür ve Turizm bakanlığı tarafında üç konağa çıkarılan ödeneklerle üç tarihi konakta yapılan incelemenin ardından ödenekleri çıkarıldı. İhale aşamasının ardından restorasyon çalışmaları başlatılacak.

 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.