Tarihin Kalbine Yolculuk: Silvan, Medeniyetlerin Sessiz Tanığı

Silvan (MG) - Malabadi Gazetesi | 09.04.2025 - 12:10, Güncelleme: 09.04.2025 - 12:10 742 kez okundu.
 

Tarihin Kalbine Yolculuk: Silvan, Medeniyetlerin Sessiz Tanığı

“Asurlardan Osmanlı’ya, Atatürk’ten Neolitik Çağ’a uzanan köklü geçmişiyle Silvan, tarihin ve medeniyetlerin sessiz tanığı olarak Anadolu’nun kalbinde tüm ihtişamıyla ayakta duruyor.”
Haber: M. Romedi YILMAZ MALABADİ HABER - Diyarbakır’ın en büyük ilçelerinden biri olan Silvan, tarih boyunca birçok medeniyetin izini taşıyan, kültürel zenginlikleriyle adeta bir açık hava müzesini andıran eşsiz bir yerleşim yeri. Asurlardan Osmanlı’ya kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bu kadim ilçe, her köşesinde ayrı bir hikâye barındırıyor. Tigranokerta’dan Matryropolis’e Uzanan Serüven Silvan’ın geçmişi, Helenistik döneme, Büyük Tigran’ın kurduğu “Tigranokerta” adlı şehre kadar uzanıyor. Bizans döneminde MS 410 yılında “Matryropolis” (Şehitler Şehri) olarak anılmaya başlanan Silvan, 639 yılında Hz. Ömer’in komutanlarından İyaz Bin Ganm tarafından fethedildi. Silvan: Anadolu’nun Tarih Atlası Silvan; Hamdaniler, Mervaniler, Selçuklular, Artuklular, Eyyubiler gibi önemli devletlerin hâkimiyetinde kaldı. 1259 yılında Moğolların yıkıcı saldırılarına maruz kalan şehir, 1524’te Osmanlı topraklarına katıldı. Cumhuriyet döneminde ise Diyarbakır’ın en büyük ilçesi olarak kayıtlara geçti. Mustafa Kemal Atatürk’ün Silvan Hatırası Milli Mücadele sürecinde de stratejik bir rol üstlenen Silvan, 1916 yılında 16. Kolordu Karargâhı’nda görev yapan Mustafa Kemal Atatürk’ün mirliva (general) rütbesine terfi ettiği yer olarak tarihi bir öneme sahip. Atatürk’ün Silvan’dan Sadık Üstün’e gönderdiği mektuplar hâlâ ailesi tarafından özenle saklanıyor. Zamana Direnen Eserler Silvan; Silvan Kalesi, Malabadi Köprüsü, Zembilfroş Burcu, Selahaddin Eyyubi Camii, Hasuni Mağaraları ve Hasuni Kilisesi gibi mimari ve doğal zenginliklerle donatılmış durumda. Özellikle Malabadi Köprüsü, dünyanın en geniş taş kemerli köprüsü olarak dikkat çekerken, 300 odalı Hasuni Mağaraları, ziyaretçilerine tarihin derinliklerinde bir yolculuk sunuyor. Hallan Çemi: İlk İnsanların İzinde Silvan-Kozluk sınırında bulunan Hallan Çemi Höyüğü, Anadolu’nun ilk yerleşim alanlarından biri olarak kabul ediliyor. Neolitik Dönem’e ait kalıntılar, Silvan’ın yalnızca tarihi değil, arkeolojik anlamda da ne denli önemli bir merkez olduğunu ortaya koyuyor.  
“Asurlardan Osmanlı’ya, Atatürk’ten Neolitik Çağ’a uzanan köklü geçmişiyle Silvan, tarihin ve medeniyetlerin sessiz tanığı olarak Anadolu’nun kalbinde tüm ihtişamıyla ayakta duruyor.”

Haber: M. Romedi YILMAZ

MALABADİ HABER - Diyarbakır’ın en büyük ilçelerinden biri olan Silvan, tarih boyunca birçok medeniyetin izini taşıyan, kültürel zenginlikleriyle adeta bir açık hava müzesini andıran eşsiz bir yerleşim yeri. Asurlardan Osmanlı’ya kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bu kadim ilçe, her köşesinde ayrı bir hikâye barındırıyor.

Tigranokerta’dan Matryropolis’e Uzanan Serüven

Silvan’ın geçmişi, Helenistik döneme, Büyük Tigran’ın kurduğu “Tigranokerta” adlı şehre kadar uzanıyor. Bizans döneminde MS 410 yılında “Matryropolis” (Şehitler Şehri) olarak anılmaya başlanan Silvan, 639 yılında Hz. Ömer’in komutanlarından İyaz Bin Ganm tarafından fethedildi.

Silvan: Anadolu’nun Tarih Atlası

Silvan; Hamdaniler, Mervaniler, Selçuklular, Artuklular, Eyyubiler gibi önemli devletlerin hâkimiyetinde kaldı. 1259 yılında Moğolların yıkıcı saldırılarına maruz kalan şehir, 1524’te Osmanlı topraklarına katıldı. Cumhuriyet döneminde ise Diyarbakır’ın en büyük ilçesi olarak kayıtlara geçti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Silvan Hatırası

Milli Mücadele sürecinde de stratejik bir rol üstlenen Silvan, 1916 yılında 16. Kolordu Karargâhı’nda görev yapan Mustafa Kemal Atatürk’ün mirliva (general) rütbesine terfi ettiği yer olarak tarihi bir öneme sahip. Atatürk’ün Silvan’dan Sadık Üstün’e gönderdiği mektuplar hâlâ ailesi tarafından özenle saklanıyor.

Zamana Direnen Eserler

Silvan; Silvan Kalesi, Malabadi Köprüsü, Zembilfroş Burcu, Selahaddin Eyyubi Camii, Hasuni Mağaraları ve Hasuni Kilisesi gibi mimari ve doğal zenginliklerle donatılmış durumda. Özellikle Malabadi Köprüsü, dünyanın en geniş taş kemerli köprüsü olarak dikkat çekerken, 300 odalı Hasuni Mağaraları, ziyaretçilerine tarihin derinliklerinde bir yolculuk sunuyor.

Hallan Çemi: İlk İnsanların İzinde

Silvan-Kozluk sınırında bulunan Hallan Çemi Höyüğü, Anadolu’nun ilk yerleşim alanlarından biri olarak kabul ediliyor. Neolitik Dönem’e ait kalıntılar, Silvan’ın yalnızca tarihi değil, arkeolojik anlamda da ne denli önemli bir merkez olduğunu ortaya koyuyor.

 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.