“12 bin yıllık tarih var, rakamlar yetersiz”

Diyarbakır (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 08.12.2023 - 14:26, Güncelleme: 08.12.2023 - 14:26 1045+ kez okundu.
 

“12 bin yıllık tarih var, rakamlar yetersiz”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya (DTSO), kentteki turizm potansiyelinin önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade ederek, “Maalesef ki turist sayısında istenilen düzeyde değiliz. Fuarlara seçilmiş STK’lar olarak katılıp kentimizi tanıtacağız” dedi.
İzmir’de bu sabah başlayan “17. Travel Turkey Uluslararası Turizm Ticaret ve Fuar Kongresi’nde (TTI), DTSO ve Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) ortak stant açtı. Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği stant önünde Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ve Diyarbakır İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural ile birlikte açıklama yapan Mehmet Kaya, Diyarbakır’ın tarihsel önemine ve turizm potansiyeline dikkat çekti. “TURİZMDE RAKAMLAR YETERSİZ” DTSO Mehmet Kaya, şunları söyledi: “Bugün 17’ncisi düzenlenen Travel Türkiye İzmir Fuarı’na, Diyarbakır’daki oda, borsa ve Sivil Toplum Kuruluşları olarak katılım sağladık. Kentimizde turizm çok önemli bir gelir kaynağı. Diyarbakır’ın 12 bin 500 yıllık tarihinden bahsediyoruz. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Turist sayısına baktığımızda istenilen seviyede olmadığımızı görebiliyoruz. 2015 yılında 600 bin civarında yerli turist, 140 bin civarında yabancı turist çeken kentimiz maalesef 2022 yılında ancak 1 milyon yerli turiste, 40 bin civarında da yabancı turiste ev sahipliği yaptı. Biz bugüne kadar gerek iç, gerekse dış turist sayısı açısından 5 milyon civarında olmamız gerekirdi. Maalesef bu Mezopotamya bölgesi için yetersiz rakamlardır. Bu rakamalar bize daha çok yol almamız gerektiğini ifade ediyor. Bu fuarda tam da bu anlamda katkı koyduğumuz, özelikle buraya katılan turizm firmaların fuarımıza katılması anlamında gerekse de bundan sonra yapılacak bu tür fuarlara Diyarbakır’daki seçilmiş STK’lar olarak katılıp kentimizi tanıtacağız. Dış turizmde de özelikle hedeflediğimiz rakamları biran önce yakalamamız gerekir. En çok gelir yurt dışından gelen turistler ile sağlanıyor. Biz de bu stantta fuara tanıtım anlamında kentimizin gastronomisini, tarihini, kültürü, müziğini tanıtım anlamında böyle bir çalışma yaptık.” DTB Başkanı Engin Yeşil de fuarda Diyarbakır ürünlerini tanıtacaklarını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.  
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya (DTSO), kentteki turizm potansiyelinin önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade ederek, “Maalesef ki turist sayısında istenilen düzeyde değiliz. Fuarlara seçilmiş STK’lar olarak katılıp kentimizi tanıtacağız” dedi.

İzmir’de bu sabah başlayan “17. Travel Turkey Uluslararası Turizm Ticaret ve Fuar Kongresi’nde (TTI), DTSO ve Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) ortak stant açtı. Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği stant önünde Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ve Diyarbakır İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural ile birlikte açıklama yapan Mehmet Kaya, Diyarbakır’ın tarihsel önemine ve turizm potansiyeline dikkat çekti.


“TURİZMDE RAKAMLAR YETERSİZ”


DTSO Mehmet Kaya, şunları söyledi:
“Bugün 17’ncisi düzenlenen Travel Türkiye İzmir Fuarı’na, Diyarbakır’daki oda, borsa ve Sivil Toplum Kuruluşları olarak katılım sağladık. Kentimizde turizm çok önemli bir gelir kaynağı. Diyarbakır’ın 12 bin 500 yıllık tarihinden bahsediyoruz. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Turist sayısına baktığımızda istenilen seviyede olmadığımızı görebiliyoruz. 2015 yılında 600 bin civarında yerli turist, 140 bin civarında yabancı turist çeken kentimiz maalesef 2022 yılında ancak 1 milyon yerli turiste, 40 bin civarında da yabancı turiste ev sahipliği yaptı.

Biz bugüne kadar gerek iç, gerekse dış turist sayısı açısından 5 milyon civarında olmamız gerekirdi. Maalesef bu Mezopotamya bölgesi için yetersiz rakamlardır. Bu rakamalar bize daha çok yol almamız gerektiğini ifade ediyor. Bu fuarda tam da bu anlamda katkı koyduğumuz, özelikle buraya katılan turizm firmaların fuarımıza katılması anlamında gerekse de bundan sonra yapılacak bu tür fuarlara Diyarbakır’daki seçilmiş STK’lar olarak katılıp kentimizi tanıtacağız. Dış turizmde de özelikle hedeflediğimiz rakamları biran önce yakalamamız gerekir.

En çok gelir yurt dışından gelen turistler ile sağlanıyor. Biz de bu stantta fuara tanıtım anlamında kentimizin gastronomisini, tarihini, kültürü, müziğini tanıtım anlamında böyle bir çalışma yaptık.”
DTB Başkanı Engin Yeşil de fuarda Diyarbakır ürünlerini tanıtacaklarını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.