6 ilde 65 bin çiftçi 'vahşi sulama' ile üretimde

Diyarbakır 15.08.2023 - 11:19, Güncelleme: 15.08.2023 - 11:19 3300+ kez okundu.
 

6 ilde 65 bin çiftçi 'vahşi sulama' ile üretimde

DEDAŞ, enerji sağladığı 6 ildeki 123 bin çiftçiden 65 bininin tarımsal sulama ile üretim gerçekleştirdiğini, bunun hem su israfına hem de maliyet yüksekliğine neden olduğunu belirtti.
DEPSAŞ Enerji’nin Genel Müdürü Murat Karagüzel, tarımsal sulamada, su ve elektrik kullanımı ile ilgili açıklama yaptı. DEDAŞ’ın enerji sağladığı 6 ilde 16 milyon dekar ekili tarımsal alanın yer aldığını belirten Karagüzel, “Bölgedeki 123 bin çiftçinin 65 bini, sadece tarımsal sulamayla üretim gerçekleştiriyor. 800 metreye varan derinlikte açılan sondaj kuyularından elektrikle su çekildikten sonra yapılan vahşi sulama, orantısız su dağılımına sebep olurken hem ürün verimliliğini düşürüyor hem su ve elektrik maliyetlerini artırıyor” dedi. Alternatif sulama yöntemleri Kuraklık tehlikesine karşı verimli sulama metotlarına geçilmesi gerektiğini belirten Karagüzel, “Bir çiftçi çiftçi, doğru sulama ile 100 dönüm pamuk ekerse yıllık 50 bin kWh (120 bin TL) tasarruf edebilir. Çiftçilerimizin damla sulama, gece sulaması, hatta rüzgar enerjisi ile çalışan su pompası gibi metotlarla, tarım arazilerinde maksimum verimlilik alacaklarına ve bu sayede yüksek oranda enerji tasarrufu elde edeceklerine inanıyoruz” dedi. 
DEDAŞ, enerji sağladığı 6 ildeki 123 bin çiftçiden 65 bininin tarımsal sulama ile üretim gerçekleştirdiğini, bunun hem su israfına hem de maliyet yüksekliğine neden olduğunu belirtti.

DEPSAŞ Enerji’nin Genel Müdürü Murat Karagüzel, tarımsal sulamada, su ve elektrik kullanımı ile ilgili açıklama yaptı. DEDAŞ’ın enerji sağladığı 6 ilde 16 milyon dekar ekili tarımsal alanın yer aldığını belirten Karagüzel, “Bölgedeki 123 bin çiftçinin 65 bini, sadece tarımsal sulamayla üretim gerçekleştiriyor. 800 metreye varan derinlikte açılan sondaj kuyularından elektrikle su çekildikten sonra yapılan vahşi sulama, orantısız su dağılımına sebep olurken hem ürün verimliliğini düşürüyor hem su ve elektrik maliyetlerini artırıyor” dedi.

murat-karaguzel.jpg

Alternatif sulama yöntemleri

Kuraklık tehlikesine karşı verimli sulama metotlarına geçilmesi gerektiğini belirten Karagüzel, “Bir çiftçi çiftçi, doğru sulama ile 100 dönüm pamuk ekerse yıllık 50 bin kWh (120 bin TL) tasarruf edebilir. Çiftçilerimizin damla sulama, gece sulaması, hatta rüzgar enerjisi ile çalışan su pompası gibi metotlarla, tarım arazilerinde maksimum verimlilik alacaklarına ve bu sayede yüksek oranda enerji tasarrufu elde edeceklerine inanıyoruz” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.