Atatürk Evi restorasyonu devam ediyor

Silvan (Amida Haber) - Amida Haber | 01.11.2023 - 14:14, Güncelleme: 01.11.2023 - 14:18 1448+ kez okundu.
 

Atatürk Evi restorasyonu devam ediyor

Silvan Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hasan Uğuz, Gazi Mustafa Kemal’in 1919 tarihinde Kolordu Komutanı olarak geldiği Silvan 6 ay konakladığı Atatürk Evi’nin restorasyona alındığını belirterek, milli mücadele dönemine tanıklık etmiş müze olarak kullanılan evin dönemin ruhunu yansıtacak şekilde yeniden hizmete girmesini amaçladıklarını söyledi.
Haber: İhsan YILMAZ/SİLVAN Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Uğuz, restorasyona alınan Atatürk Evi’nde incelemelerde bulundu. Cumhuriyet Başsavcısı Ümit Güntürk, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Bekir Çiler, İlçe Emniyet Müdür Vekili Ahmet Baykurt ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Aydın’ın eşlik ettiği incelemede restorasyon çalışmaları takip eden uzmanlar ve firma yetkililerden uygun şekilde restore edilmesinin önemine işaret etti. ÇALIŞMALAR BİR YILDIR DEVAM EDİYOR Daha öncede yaptığı incelemeler sırasında, Atatürk Evi’nin bakım ve onarıma ihtiyaç olduğunu teşhir ve tanziminde düzenlemeler yapılması gerektiğini tespit ettiklerini ifade eden Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Uğuz, restorasyon projelerinin Kültür Varlıkları Kurulunca onaylanmasının ardından restorasyon ihalesinin yapılıp, akabinde çalışmalar yaklaşık bir yıldır devam ediyor.    MİLLİ MÜCADELEYE TANIKLIK ETMİŞ BİR YAPI Kaymakam Uğuz, “1908 yılında Hazro Beyi Hatip Bey'in evi olan bu konak Atatürk'ün kullanımına tahsis edilmiş, kendisi 6 ay burada ikamet etmiştir. 1980 yılında Kültür Bakanlığınca kamulaştırılıp, tescillenerek korumaya alınmış, 1982 yılında restoresi yapılarak, ziyarete açılmıştır. 2006 yılında ise ilçemiz kaymakamı Veysel Beyru, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Salih Açıkel'in katkılarıyla tekrar düzenlenmesi yapılmıştır. Silvan Atatürk Evi esaslı onarım çalışmalarının yapılabilmesi amacıyla 2020 yılında ziyarete kapatılmıştır. 2022 yılının Mart tarihinde başlayan restorasyon çalışması itinalı bir şekilde devam ediyor.  Atatürk Evi’nin kültürel öneminin yanı sıra Milli Mücadele yıllarına tanıklık etmesi nedeniyle ayrıca önemli yapılarımızdan olan ve el işçiliğinden mimari yapısına kadar farklı bir özellik taşıyan Atatürk Evi’nin restorasyonu yılsonunda tamamlanması planlanıyor” diye konuştu. ASLINA UYGUN BİR ÇALIŞMA Firma Yetkilisi Mimar Adnan Nabikoğlu, 2022 yılının başlarında başlamış olduğumuz Bakım ve onarım çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Bölgemiz ve İlimizin turizmi açısında çok önemli bir yapı, Silvan Atatürk evi restorasyon çalışmaları uzman ekiplerimiz tarafında itinalı bir şekilde yapılıyor. Çalışmalarımızı aralık ayının sonlarına doğru tamamlayıp Silvan Atatürk Evi’ni aslına uygun bir şekilde teslim etmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Silvan Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hasan Uğuz, Gazi Mustafa Kemal’in 1919 tarihinde Kolordu Komutanı olarak geldiği Silvan 6 ay konakladığı Atatürk Evi’nin restorasyona alındığını belirterek, milli mücadele dönemine tanıklık etmiş müze olarak kullanılan evin dönemin ruhunu yansıtacak şekilde yeniden hizmete girmesini amaçladıklarını söyledi.

Haber: İhsan YILMAZ/SİLVAN

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Uğuz, restorasyona alınan Atatürk Evi’nde incelemelerde bulundu. Cumhuriyet Başsavcısı Ümit Güntürk, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Bekir Çiler, İlçe Emniyet Müdür Vekili Ahmet Baykurt ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Aydın’ın eşlik ettiği incelemede restorasyon çalışmaları takip eden uzmanlar ve firma yetkililerden uygun şekilde restore edilmesinin önemine işaret etti.

ÇALIŞMALAR BİR YILDIR DEVAM EDİYOR

Daha öncede yaptığı incelemeler sırasında, Atatürk Evi’nin bakım ve onarıma ihtiyaç olduğunu teşhir ve tanziminde düzenlemeler yapılması gerektiğini tespit ettiklerini ifade eden Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Uğuz, restorasyon projelerinin Kültür Varlıkları Kurulunca onaylanmasının ardından restorasyon ihalesinin yapılıp, akabinde çalışmalar yaklaşık bir yıldır devam ediyor.   

MİLLİ MÜCADELEYE TANIKLIK ETMİŞ BİR YAPI

Kaymakam Uğuz, “1908 yılında Hazro Beyi Hatip Bey'in evi olan bu konak Atatürk'ün kullanımına tahsis edilmiş, kendisi 6 ay burada ikamet etmiştir. 1980 yılında Kültür Bakanlığınca kamulaştırılıp, tescillenerek korumaya alınmış, 1982 yılında restoresi yapılarak, ziyarete açılmıştır. 2006 yılında ise ilçemiz kaymakamı Veysel Beyru, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Salih Açıkel'in katkılarıyla tekrar düzenlenmesi yapılmıştır. Silvan Atatürk Evi esaslı onarım çalışmalarının yapılabilmesi amacıyla 2020 yılında ziyarete kapatılmıştır. 2022 yılının Mart tarihinde başlayan restorasyon çalışması itinalı bir şekilde devam ediyor.  Atatürk Evi’nin kültürel öneminin yanı sıra Milli Mücadele yıllarına tanıklık etmesi nedeniyle ayrıca önemli yapılarımızdan olan ve el işçiliğinden mimari yapısına kadar farklı bir özellik taşıyan Atatürk Evi’nin restorasyonu yılsonunda tamamlanması planlanıyor” diye konuştu.

ASLINA UYGUN BİR ÇALIŞMA

Firma Yetkilisi Mimar Adnan Nabikoğlu, 2022 yılının başlarında başlamış olduğumuz Bakım ve onarım çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Bölgemiz ve İlimizin turizmi açısında çok önemli bir yapı, Silvan Atatürk evi restorasyon çalışmaları uzman ekiplerimiz tarafında itinalı bir şekilde yapılıyor. Çalışmalarımızı aralık ayının sonlarına doğru tamamlayıp Silvan Atatürk Evi’ni aslına uygun bir şekilde teslim etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.