AYM’den ‘kayyım’ kararı!

Siyaset (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 03.04.2024 - 11:41, Güncelleme: 03.04.2024 - 11:41 1228+ kez okundu.
 

AYM’den ‘kayyım’ kararı!

Anayasa Mahkemesi, İçişleri Bakanı’nın derneklere kayyım atama yetkisini iptal etti.
Karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. 2020 yılında kabul edilen Yeni Dernekler Kanunu ile “7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun” ile İçişleri Bakanı'na dernek organlarını geçici olarak görevden alma, derneğin faaliyetini durdurma ve yönetimine kayyım atanması kabul edilmişti. Anayasa Mahkemesi’ne kanunun iptali için yapılan başvurular kabul edildi. AYM, derneklerin organlarını geçici olarak görevden alma, derneği faaliyetten alıkoyma ve derneğin yönetimine kayyım atama yetkilerini “dernek kurma özgürlüğüne aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal etti. İhlal kararı verdi AYM, “kuralla, derneğin görevden uzaklaştırılan organlarının ve bu organlarının üyelerinin yerine valinin talebi üzerine sulh hukuk mahkemesi kararıyla atama yapılması suretiyle dernek kurma özgürlüğüne getirilen sınırlamanın zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı söylenemez” gerekçesiyle, ilgili düzenlemenin Anayasa'da yer alan dernek kurma hakkını ihlal ettiğine hükmetti. Karar, dokuz ay sonra yürürlüğe girecek. (Haber Merkezi)
Anayasa Mahkemesi, İçişleri Bakanı’nın derneklere kayyım atama yetkisini iptal etti.

Karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. 2020 yılında kabul edilen Yeni Dernekler Kanunu ile “7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun” ile İçişleri Bakanı'na dernek organlarını geçici olarak görevden alma, derneğin faaliyetini durdurma ve yönetimine kayyım atanması kabul edilmişti.

Anayasa Mahkemesi’ne kanunun iptali için yapılan başvurular kabul edildi. AYM, derneklerin organlarını geçici olarak görevden alma, derneği faaliyetten alıkoyma ve derneğin yönetimine kayyım atama yetkilerini “dernek kurma özgürlüğüne aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal etti.

İhlal kararı verdi

AYM, “kuralla, derneğin görevden uzaklaştırılan organlarının ve bu organlarının üyelerinin yerine valinin talebi üzerine sulh hukuk mahkemesi kararıyla atama yapılması suretiyle dernek kurma özgürlüğüne getirilen sınırlamanın zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı söylenemez” gerekçesiyle, ilgili düzenlemenin Anayasa'da yer alan dernek kurma hakkını ihlal ettiğine hükmetti. Karar, dokuz ay sonra yürürlüğe girecek. (Haber Merkezi)

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.