Bayramın tadı kaçtı! Bayram şekeri artık cep yakıyor

Silvan (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 03.04.2024 - 11:59, Güncelleme: 03.04.2024 - 11:59 1427+ kez okundu.
 

Bayramın tadı kaçtı! Bayram şekeri artık cep yakıyor

Ramazan Bayramı’nda tüketilen şeker, çikolata ve lokum fiyatlarına geçen seneye göre yüzde 50 zam gelirken, Silvan’da bayram şekerleri tezgâhlardaki yerini aldı.
Haber: İhsan YILMAZ Ramazan Bayramı’na sayılı günler kalırken, Bayramda severek tüketilen ve ikram edilen şeker ve çikolatalar market raflarında yerini aldı. Birbirinden renkli ve lezzetli bayram şekerleri ile çikolatalar tezgahlarda alıcısını bekliyor. Ancak vatandaşlar fiyatlardan dert yanıyor. Şeker, çikolata, lokum fiyatları geçen seneye göre en az yüzde 50 artış gösterdi. BAYRAMIN TADI KAÇTI Bayramların olmazsa olmazları arasında ilk sıralarda yer alan şeker ve çikolata fiyatları ise 80 lira ile 500 lira arasında değişiyor. Marketlerde paket (500 gram) halinde satılan çikolatanın fiyatı 75-130 lira arasında değişiyor. ÇİKOLATA KRİZİ DE KAPIDA! Dünya genelindeki kakaonun yaklaşık yüzde 60’ı Gana ve Fildişi Sahili bölgesinde üretiliyor. Kakaonun yetiştiği Gana ve Fildişi Sahili bölgesinde sorunlar devam ediyor. Üretimin yapıldığı Afrika’da doğal afetlerin ve kuraklık sorunları üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Küresel ısınmanın etkilerinden dolayı oluşan erken yağmurlar, kötü hava koşulları ve tarımsal hastalıklar üretimi ciddi manada etkiledi. SİLVAN’DA BAYRAM ŞEKERİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI Ramazan Bayramına sayılı günler kalırken, bayram şekeri tezgâhlardaki yerini aldı. Silvan’da bayram şekeri fiyatları ise el yakıyor. Bayram şekerin kilosu 80 ile 500 TL arasında değişirken, vatandaşlar ise fiyatlara tepki gösterdi. Mehmet Yaman, “Geçen sene Ramazan bayramında aldığımız şekerin fiyatı yüzde 50 oranında zam yapılmış. Her yıl 3-4 kilo şeker alıyorduk, şimdi ancak 1 kilo alabileceğiz. Sadece şeker zamlanmamış her şey ateş pahası, denetimin olmadığı şehirlerde, merdiven altı üretimlerde de artış olur. Şimdi bakıyoruz. Kaldırımlarda tatlılar satılıyor. Pastahanelerde 300-400 TL’de satılan tatlılar. Kaldırımda satılan tatlıların fiyatı ise, 100 TL’den satılıyor. Gerçekten sahipsiz bir memleket, ilgisiz bir belediye, yani insan sağlığını düşünen yok, herkes kendini düşünüyor” diye dert yandı.       ZAM RÜZGARI VE VATANDAŞIN CEBİ Bayram şekeri, Ramazan Bayramı’nın olmazsa olmazlarından. Ancak bu yıl, şekere yapılan yüzde 50’lik zamla birlikte kilo fiyatı 180 TL’ye ulaştı. Bu durum, vatandaşların bütçesini sarsarken, bayram alışverişlerini de olumsuz etkiliyor. Türkiye genelinde her yıl yaklaşık 25 bin ton bayram şekeri tüketiliyor. Fakat bu yılki fiyat artışları, tüketim alışkanlıklarını değiştirebilir; insanlar daha ekonomik alternatiflere yönelerek şeker alımını kısabilirler.
Ramazan Bayramı’nda tüketilen şeker, çikolata ve lokum fiyatlarına geçen seneye göre yüzde 50 zam gelirken, Silvan’da bayram şekerleri tezgâhlardaki yerini aldı.

Haber: İhsan YILMAZ

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kalırken, Bayramda severek tüketilen ve ikram edilen şeker ve çikolatalar market raflarında yerini aldı. Birbirinden renkli ve lezzetli bayram şekerleri ile çikolatalar tezgahlarda alıcısını bekliyor. Ancak vatandaşlar fiyatlardan dert yanıyor. Şeker, çikolata, lokum fiyatları geçen seneye göre en az yüzde 50 artış gösterdi.

BAYRAMIN TADI KAÇTI

Bayramların olmazsa olmazları arasında ilk sıralarda yer alan şeker ve çikolata fiyatları ise 80 lira ile 500 lira arasında değişiyor. Marketlerde paket (500 gram) halinde satılan çikolatanın fiyatı 75-130 lira arasında değişiyor.

ÇİKOLATA KRİZİ DE KAPIDA!

Dünya genelindeki kakaonun yaklaşık yüzde 60’ı Gana ve Fildişi Sahili bölgesinde üretiliyor. Kakaonun yetiştiği Gana ve Fildişi Sahili bölgesinde sorunlar devam ediyor. Üretimin yapıldığı Afrika’da doğal afetlerin ve kuraklık sorunları üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Küresel ısınmanın etkilerinden dolayı oluşan erken yağmurlar, kötü hava koşulları ve tarımsal hastalıklar üretimi ciddi manada etkiledi.

SİLVAN’DA BAYRAM ŞEKERİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Ramazan Bayramına sayılı günler kalırken, bayram şekeri tezgâhlardaki yerini aldı. Silvan’da bayram şekeri fiyatları ise el yakıyor. Bayram şekerin kilosu 80 ile 500 TL arasında değişirken, vatandaşlar ise fiyatlara tepki gösterdi.

Mehmet Yaman, “Geçen sene Ramazan bayramında aldığımız şekerin fiyatı yüzde 50 oranında zam yapılmış. Her yıl 3-4 kilo şeker alıyorduk, şimdi ancak 1 kilo alabileceğiz. Sadece şeker zamlanmamış her şey ateş pahası, denetimin olmadığı şehirlerde, merdiven altı üretimlerde de artış olur. Şimdi bakıyoruz. Kaldırımlarda tatlılar satılıyor. Pastahanelerde 300-400 TL’de satılan tatlılar. Kaldırımda satılan tatlıların fiyatı ise, 100 TL’den satılıyor. Gerçekten sahipsiz bir memleket, ilgisiz bir belediye, yani insan sağlığını düşünen yok, herkes kendini düşünüyor” diye dert yandı.      

ZAM RÜZGARI VE VATANDAŞIN CEBİ

Bayram şekeri, Ramazan Bayramı’nın olmazsa olmazlarından. Ancak bu yıl, şekere yapılan yüzde 50’lik zamla birlikte kilo fiyatı 180 TL’ye ulaştı. Bu durum, vatandaşların bütçesini sarsarken, bayram alışverişlerini de olumsuz etkiliyor.

Türkiye genelinde her yıl yaklaşık 25 bin ton bayram şekeri tüketiliyor. Fakat bu yılki fiyat artışları, tüketim alışkanlıklarını değiştirebilir; insanlar daha ekonomik alternatiflere yönelerek şeker alımını kısabilirler.

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.