Demirtaş’ın tahliye edilmeme gerekçesi açıklandı

Siyaset (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 13.10.2023 - 11:54, Güncelleme: 13.10.2023 - 11:57 1700+ kez okundu.
 

Demirtaş’ın tahliye edilmeme gerekçesi açıklandı

Kobani Davası’nda tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın ve siyasetçilerin tutukluluk halini “gözden geçiren” mahkeme, Demirtaş’ın tahliye edilmemesini AİHM’in verdiği “derhal tahliye edilsin” kararına rağmen AİHM’in kararlarına uygun olduğunu ileri sürdü.
Türkiye’nin pek çok kentinde 6-8 Ekim 2014’te yaşanan olaylar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobani Davası, devam ediyor. Dün görülen duruşmada, mahkeme, Demirtaş ve tutukluların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’nin verdiği Demirtaş Kararı doğrultusunda serbest bırakılması yönündeki talebi de değerlendirdi. Mahkeme, AİHM kararının bu dosya ile ilgili olmadığını ileri sürüp, daha önce bu yönlü verdiği ara kararlara dikkat çekti ve talebi bir kez daha reddetti. Mahkeme, söz konusu kararın çıktığı esnada uygulamamasına rağmen karardan sonra yeni “delillerin” ortaya çıktığını ve bunları yok saymanın mümkün olmadığını iddia etti. Mahkeme, bu karar sonrasında duruşmada dinlenen gizli tanık “Mahir”, “Ulaş”, açık tanık Merdan Rüştü Ovalıoğlu ve Kerem Gökalp’ın beyanlarının AİHM’in incelemesine girmediğini ileri sürerek, kararını meşru göstermeye çalıştı. Mahkeme ayrıca dosya kapsamında tanık sıfatı ile dinlediğini ileri sürdüğü bazı isimlere ve ifadelerine de yer verdi. Mahkeme, Altan Tan’ın soruşturma aşamasında verdiği beyanlara da işaret etti ve bunları da tutukluluk halinin devamına gerekçe yaptı. Mezopotamya Ajansı’nın aktardığı habere göre, mahkeme, tutuklu Demirtaş’ın tutuklu halinin devamını gerekçelendirirken, Hürriyet Gazetesi’nin bir haberine de yer verdi. Mahkeme, kararında bu haberin Demirtaş’ın ailesini ziyaret etmesi ile ilgili olduğunu ancak Demirtaş’ın ağabeyi olan Nurettin Demirtaş’ın fotoğrafta yer almadığını, bunun nedenini Demirtaş’a sorduğunu ve Demirtaş’ın ağabeyinin yargı baskısı nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne gittiği yönünde bilgi verdiğini yer vererek, “Sanığın ağabeyi ile ilgili olarak yapmış olduğu bu açıklamalardan olası cezai soruşturma ve kovuşturmalar ile ilgili söz konusu yargısal faaliyetler sonrasında ceza alma durumunda cezadan kurtulmak maksadıyla kaçma girişiminde bulunacağına dair somut ve makul şüpheler oluşturan beyanlar olduğu(...)” demesi dikkat çekti. ‘BAZI HUSUSLAR’ Mahkeme ayrıca Demirtaş’ın Meclis Grup toplantısında, “HDP’li hiç bir milletvekili kendi rızasıyla ifade vermeyecek” şeklinde sözler kurduğunu da ileri sürüp, tutuklama halin devamına gerekçe saydı. Mahkeme, Demirtaş’ın ifade vermesi için 6 defa davetiye çıkarıldığını ancak savcılığa gitmediğini bunun yanı sıra Demirtaş’ın duruşmaların Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilli seçimleri nedeniyle ertelenmesini istediğini ve bu şekilde mahkemenin yetkinliğini tartıştığını iddia edip, bu hususları da tutukluluk haline gerekçe saydı. Mahkeme ayrıca Demirtaş ve tutuklu siyasetçilerin “fiil ve fail” çerçevesinde savunma yapmadıklarını ve yargılamayı uzatmaya çalıştıklarını ileri sürerek, siyasetçilerin savunmasını, “Savunma adı altında bazı hususlar” olarak gördü. Mahkeme, Demirtaş’ın tahliye edilmemesini hem CMK’ya hem de AİHM’in kararlarına da dayandırdı.Yenigün Gazetesi
Kobani Davası’nda tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın ve siyasetçilerin tutukluluk halini “gözden geçiren” mahkeme, Demirtaş’ın tahliye edilmemesini AİHM’in verdiği “derhal tahliye edilsin” kararına rağmen AİHM’in kararlarına uygun olduğunu ileri sürdü.

Türkiye’nin pek çok kentinde 6-8 Ekim 2014’te yaşanan olaylar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobani Davası, devam ediyor.

Dün görülen duruşmada, mahkeme, Demirtaş ve tutukluların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’nin verdiği Demirtaş Kararı doğrultusunda serbest bırakılması yönündeki talebi de değerlendirdi. Mahkeme, AİHM kararının bu dosya ile ilgili olmadığını ileri sürüp, daha önce bu yönlü verdiği ara kararlara dikkat çekti ve talebi bir kez daha reddetti. Mahkeme, söz konusu kararın çıktığı esnada uygulamamasına rağmen karardan sonra yeni “delillerin” ortaya çıktığını ve bunları yok saymanın mümkün olmadığını iddia etti. Mahkeme, bu karar sonrasında duruşmada dinlenen gizli tanık “Mahir”, “Ulaş”, açık tanık Merdan Rüştü Ovalıoğlu ve Kerem Gökalp’ın beyanlarının AİHM’in incelemesine girmediğini ileri sürerek, kararını meşru göstermeye çalıştı. Mahkeme ayrıca dosya kapsamında tanık sıfatı ile dinlediğini ileri sürdüğü bazı isimlere ve ifadelerine de yer verdi. Mahkeme, Altan Tan’ın soruşturma aşamasında verdiği beyanlara da işaret etti ve bunları da tutukluluk halinin devamına gerekçe yaptı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığı habere göre, mahkeme, tutuklu Demirtaş’ın tutuklu halinin devamını gerekçelendirirken, Hürriyet Gazetesi’nin bir haberine de yer verdi. Mahkeme, kararında bu haberin Demirtaş’ın ailesini ziyaret etmesi ile ilgili olduğunu ancak Demirtaş’ın ağabeyi olan Nurettin Demirtaş’ın fotoğrafta yer almadığını, bunun nedenini Demirtaş’a sorduğunu ve Demirtaş’ın ağabeyinin yargı baskısı nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne gittiği yönünde bilgi verdiğini yer vererek, “Sanığın ağabeyi ile ilgili olarak yapmış olduğu bu açıklamalardan olası cezai soruşturma ve kovuşturmalar ile ilgili söz konusu yargısal faaliyetler sonrasında ceza alma durumunda cezadan kurtulmak maksadıyla kaçma girişiminde bulunacağına dair somut ve makul şüpheler oluşturan beyanlar olduğu(...)” demesi dikkat çekti.

‘BAZI HUSUSLAR’
Mahkeme ayrıca Demirtaş’ın Meclis Grup toplantısında, “HDP’li hiç bir milletvekili kendi rızasıyla ifade vermeyecek” şeklinde sözler kurduğunu da ileri sürüp, tutuklama halin devamına gerekçe saydı. Mahkeme, Demirtaş’ın ifade vermesi için 6 defa davetiye çıkarıldığını ancak savcılığa gitmediğini bunun yanı sıra Demirtaş’ın duruşmaların Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilli seçimleri nedeniyle ertelenmesini istediğini ve bu şekilde mahkemenin yetkinliğini tartıştığını iddia edip, bu hususları da tutukluluk haline gerekçe saydı. Mahkeme ayrıca Demirtaş ve tutuklu siyasetçilerin “fiil ve fail” çerçevesinde savunma yapmadıklarını ve yargılamayı uzatmaya çalıştıklarını ileri sürerek, siyasetçilerin savunmasını, “Savunma adı altında bazı hususlar” olarak gördü. Mahkeme, Demirtaş’ın tahliye edilmemesini hem CMK’ya hem de AİHM’in kararlarına da dayandırdı.Yenigün Gazetesi

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.