Diyarbakır DİSKİ’den açıklama: Maliyetin altında satıyoruz

Diyarbakır (MG) - Malabadi Gazetesi | 28.02.2025 - 10:51, Güncelleme: 28.02.2025 - 10:51 2311 kez okundu.
 

Diyarbakır DİSKİ’den açıklama: Maliyetin altında satıyoruz

Diyarbakır DİSKİ geçtiğimiz günlerde yapılan yüzde 50’nin üzerindeki su zammına vatandaşların tepkilerinin ardından yeni bir açıklama yaptı. DİSKİ, Sayıştay müfettişlerinin raporuna göre belirlenen su fiyatının maliyetin çok altında olduğunu belirtti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşletmesi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, suya yapılan zamla ilgili yeni açıklama yaptı. DİSKİ, Sayıştay teftişleri sırasında müfettişlerin, “Suyun maliyetinin altında satılamayacağı, aksi takdirde kamu zararı oluşacağı ve bu zararın idareden tahsil edileceği; DİSKİ’nin belirlediği su fiyatının maliyetin çok altında olduğu ve yeni bir düzenleme yapmasının yasal bir zorunluluk olduğunu” açıklamasında bulundu. Diyarbakır su fiyatlarında 19’uncu sırada Su tüketim fiyatlandırmasındaki yeni düzenlemenin Sayıştay müfettişlerinin işaret ettiği 2560 sayılı İSKİ Kanununun 23. maddesi gereği olarak yasal bir zorunluluk olduğu vurgulanan açıklamada, su kayıp oranlarındaki yüksek değerler, tahsilatta yaşanan kayıplar ile yatırım ve işletme giderlerindeki yükselişin su tarifesinde güncelleme yapılmasını zorunlu kıldığı ifadelerine yer verildi. Su tarifesi bakımından Diyarbakır’ın 30 büyükşehir arasında 19’uncu sırada yer aldığı belirtilen açıklamada, kent merkezinde su kayıp oranının yüzde 34, kırsal ilçelerde ise yüzde 54 gibi yüksek rakamlara ulaştığı; su arıtma ve pompalama tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin maliyetinde yüzde 48,20 oranında artış yaşandığı, bu durumun suyun musluklara ulaşma maliyetini doğrudan etkilediği belirtildi. GES’ler ile enerji giderleri düşürülecek Fiyat artışının önüne geçebilmek için, en büyük gider kalemi olan enerji giderlerinde düşüş sağlanması amacıyla iki büyük Güneş Enerjisi Sisteminin (GES) hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğü ifade edilen açıklamada, Eğil ve Gözeli’de kurulacak iki GES tesisi ile enerji giderlerinin yaklaşık yüzde 46’sının karşılanmasının hedeflendiği kaydedildi. Açıklamada, GES’lerin devreye alınmasının, enerji maliyetlerinde yaratacağı düşüşün su üretim ve dağıtım giderlerine yansımasını sağlayarak abonelere daha uygun fiyatlı hizmet sunmanın amaçlandığı aktarıldı. Su kimyasalları maliyeti arttırıyor Açıklamada, içme suyu kalitesinin korunmasının halk sağlığı açısından kritik önemde olduğu vurgulanarak, su arıtım süreçlerinde kullanılan kimyasal maddelerin maliyetlerinin döviz kurlarındaki artış nedeniyle yükseldiği belirtildi. Açıklamada, ayrıca Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranlarındaki artışın da genel maliyetler üzerinde doğrudan etkili olduğu ifade edildi. Kredi ve dış finansman borçları Açıklamada ayrıca, “Gerçekleştirilen ve planlanan yatırım projeleriyle su ve kanalizasyon altyapısının iyileştirilmesi hedeflenmekte olup, devam eden ve hazırlık aşamasındaki projelerin toplam maliyeti yaklaşık 7 milyar TL olarak hesaplanmıştır. Bu yatırımlar, öz kaynaklar, kredi, hibe ve dış finansman gibi çeşitli kaynaklardan finanse edilmektedir” denildi.
Diyarbakır DİSKİ geçtiğimiz günlerde yapılan yüzde 50’nin üzerindeki su zammına vatandaşların tepkilerinin ardından yeni bir açıklama yaptı. DİSKİ, Sayıştay müfettişlerinin raporuna göre belirlenen su fiyatının maliyetin çok altında olduğunu belirtti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşletmesi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, suya yapılan zamla ilgili yeni açıklama yaptı. DİSKİ, Sayıştay teftişleri sırasında müfettişlerin, “Suyun maliyetinin altında satılamayacağı, aksi takdirde kamu zararı oluşacağı ve bu zararın idareden tahsil edileceği; DİSKİ’nin belirlediği su fiyatının maliyetin çok altında olduğu ve yeni bir düzenleme yapmasının yasal bir zorunluluk olduğunu” açıklamasında bulundu.

Diyarbakır su fiyatlarında 19’uncu sırada

Su tüketim fiyatlandırmasındaki yeni düzenlemenin Sayıştay müfettişlerinin işaret ettiği 2560 sayılı İSKİ Kanununun 23. maddesi gereği olarak yasal bir zorunluluk olduğu vurgulanan açıklamada, su kayıp oranlarındaki yüksek değerler, tahsilatta yaşanan kayıplar ile yatırım ve işletme giderlerindeki yükselişin su tarifesinde güncelleme yapılmasını zorunlu kıldığı ifadelerine yer verildi.

Su tarifesi bakımından Diyarbakır’ın 30 büyükşehir arasında 19’uncu sırada yer aldığı belirtilen açıklamada, kent merkezinde su kayıp oranının yüzde 34, kırsal ilçelerde ise yüzde 54 gibi yüksek rakamlara ulaştığı; su arıtma ve pompalama tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin maliyetinde yüzde 48,20 oranında artış yaşandığı, bu durumun suyun musluklara ulaşma maliyetini doğrudan etkilediği belirtildi.

2024/05/31/su-tasarruf-diski.jpg

GES’ler ile enerji giderleri düşürülecek

Fiyat artışının önüne geçebilmek için, en büyük gider kalemi olan enerji giderlerinde düşüş sağlanması amacıyla iki büyük Güneş Enerjisi Sisteminin (GES) hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğü ifade edilen açıklamada, Eğil ve Gözeli’de kurulacak iki GES tesisi ile enerji giderlerinin yaklaşık yüzde 46’sının karşılanmasının hedeflendiği kaydedildi. Açıklamada, GES’lerin devreye alınmasının, enerji maliyetlerinde yaratacağı düşüşün su üretim ve dağıtım giderlerine yansımasını sağlayarak abonelere daha uygun fiyatlı hizmet sunmanın amaçlandığı aktarıldı.

2024/06/28/diski-sayac-diyarbakir.jpg

Su kimyasalları maliyeti arttırıyor

Açıklamada, içme suyu kalitesinin korunmasının halk sağlığı açısından kritik önemde olduğu vurgulanarak, su arıtım süreçlerinde kullanılan kimyasal maddelerin maliyetlerinin döviz kurlarındaki artış nedeniyle yükseldiği belirtildi. Açıklamada, ayrıca Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranlarındaki artışın da genel maliyetler üzerinde doğrudan etkili olduğu ifade edildi.

Kredi ve dış finansman borçları

Açıklamada ayrıca, “Gerçekleştirilen ve planlanan yatırım projeleriyle su ve kanalizasyon altyapısının iyileştirilmesi hedeflenmekte olup, devam eden ve hazırlık aşamasındaki projelerin toplam maliyeti yaklaşık 7 milyar TL olarak hesaplanmıştır. Bu yatırımlar, öz kaynaklar, kredi, hibe ve dış finansman gibi çeşitli kaynaklardan finanse edilmektedir” denildi.

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.