Diyarbakır İMO Başkanı: Kent genelinde 70 ağır hasarlı bina var

Diyarbakır 11.02.2023 - 15:14, Güncelleme: 13.04.2023 - 10:46 2208+ kez okundu.
 

Diyarbakır İMO Başkanı: Kent genelinde 70 ağır hasarlı bina var

Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, kentte 70 ağır hasarlı bina olduğunu söyledi.
Korkmaz, ”Şuan bile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü karşısında devasa bir kaçak yapı yapılıyor" dedi. AMİDA HABER- Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği Diyarbakır’da tablo ağırlaşıyor. Depremde yıkılan 7 binanın faturası ağır oldu. 5 günde ölenlerin sayısı 200’ü aştı. Kent genelinde başlatılan arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken, kentteki tahribatla ilgili Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz ile görüştük. Çiya önemli açıklamalarda bulundu. 70 ağır bina tespit ettik Sahada çalışmalarının devam ettiğini belirten Korkmaz, ”Diyarbakır yapı stoğu konusunda yoğun bir kent. Bizim çalışmalarda öncelik verdiğimiz konu ağır hasar durumu. Şuan bunun üzerinde yoğunlaştık. Kayapınar bölesinde ağır hasarlı bina sayısı 5 parmağı geçmeyecek şekilde. 2013 ve sonrasında yapılan yapılarda ufak tefek eksiklikler daşında bir sorun görünmüyor. Ancak kent genelinde 70’e yakın ağır hasarlı bina tespit ettik. Araştırmalarımız devam ediyor. Bu binalardaki hasar depremden önce de vardı. Deprem hasar konusunda farkındalık yarattı. Ağır hasarın olduğu yapıların büyük bölümü kaçak yapılar. Ne yazık ki hükümette kaçak yapılaşmayı teşvik ediyor. Bu yapıların çoğunda usulüne uygun mühendislik hizmeti yok” dedi. Çevre şehircilik karşısında kaçak yapı var Oda olarak kaçak yapılarla ciddi mücadele verdiklerini kaydeden Korkmaz, ”Bu kaçak yapılarla ilgili Diyarbakır adliyesinde yüzlerce dosya var. Hemen her gün suç duyurusunda bulunuyoruz. 200’ün üzerinde suç duyurumuz var. Şuan bile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü karşısında devasa bir kaçak yapı yapılıyor. Burada sorun hükümette. İmar barışı denen ucube kavram kaçak yapının önünü açıyor. Para karşılığında imar barışından yararlanan binlerce kişi var. Kendi toplumunu düşünmeyen bir iktidar var. Birşeylerden ders çıkarmak için illa deprem mi olması lazım. Bu akıl ve vicdan meselesidir. İktidar bilim ve mantıktan uzaklaştı” ifadelerini kullandı. Kayapınar bölgesinde riskli bina sayısı az Kayapınar bölgesinin arz riskli olduğunu belirten Korkmaz, ”Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız uzman görüşü aldıktan sonra evlerine dönmelerinde bir sıkınıt yok. Ancak Şehitlik, Bağlar ve Sur İlçelerinde yaşayan vatandaşlar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü ilk 10 ila 15 gün arasında artıçılar devam edebilir. Bu nedenle bu ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızın dikkat etmesi lazım” dedi. (Amida Haber)
Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, kentte 70 ağır hasarlı bina olduğunu söyledi.

Korkmaz, ”Şuan bile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü karşısında devasa bir kaçak yapı yapılıyor" dedi.

AMİDA HABER- Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği Diyarbakır’da tablo ağırlaşıyor. Depremde yıkılan 7 binanın faturası ağır oldu. 5 günde ölenlerin sayısı 200’ü aştı. Kent genelinde başlatılan arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken, kentteki tahribatla ilgili Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz ile görüştük. Çiya önemli açıklamalarda bulundu.

70 ağır bina tespit ettik

Sahada çalışmalarının devam ettiğini belirten Korkmaz, ”Diyarbakır yapı stoğu konusunda yoğun bir kent. Bizim çalışmalarda öncelik verdiğimiz konu ağır hasar durumu. Şuan bunun üzerinde yoğunlaştık. Kayapınar bölesinde ağır hasarlı bina sayısı 5 parmağı geçmeyecek şekilde. 2013 ve sonrasında yapılan yapılarda ufak tefek eksiklikler daşında bir sorun görünmüyor. Ancak kent genelinde 70’e yakın ağır hasarlı bina tespit ettik. Araştırmalarımız devam ediyor. Bu binalardaki hasar depremden önce de vardı. Deprem hasar konusunda farkındalık yarattı. Ağır hasarın olduğu yapıların büyük bölümü kaçak yapılar. Ne yazık ki hükümette kaçak yapılaşmayı teşvik ediyor. Bu yapıların çoğunda usulüne uygun mühendislik hizmeti yok” dedi.

Çevre şehircilik karşısında kaçak yapı var

Oda olarak kaçak yapılarla ciddi mücadele verdiklerini kaydeden Korkmaz, ”Bu kaçak yapılarla ilgili Diyarbakır adliyesinde yüzlerce dosya var. Hemen her gün suç duyurusunda bulunuyoruz. 200’ün üzerinde suç duyurumuz var. Şuan bile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü karşısında devasa bir kaçak yapı yapılıyor. Burada sorun hükümette. İmar barışı denen ucube kavram kaçak yapının önünü açıyor. Para karşılığında imar barışından yararlanan binlerce kişi var. Kendi toplumunu düşünmeyen bir iktidar var. Birşeylerden ders çıkarmak için illa deprem mi olması lazım. Bu akıl ve vicdan meselesidir. İktidar bilim ve mantıktan uzaklaştı” ifadelerini kullandı.

Kayapınar bölgesinde riskli bina sayısı az

Kayapınar bölgesinin arz riskli olduğunu belirten Korkmaz, ”Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız uzman görüşü aldıktan sonra evlerine dönmelerinde bir sıkınıt yok. Ancak Şehitlik, Bağlar ve Sur İlçelerinde yaşayan vatandaşlar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü ilk 10 ila 15 gün arasında artıçılar devam edebilir. Bu nedenle bu ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızın dikkat etmesi lazım” dedi. (Amida Haber)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.