Sönmez Oto Centr

Asgari ücretliye Ev Yok!

Silvan (MH) - MALABADİ HABER | 03.05.2026 - 18:48, Güncelleme: 03.05.2026 - 18:48 1239 kez okundu.
 

Asgari ücretliye Ev Yok!

Artan kiralar karşısında asgari ücretli vatandaşlar ev bulmakta zorlanırken, ev sahiplerinin talep ettiği peşin kira ve depozito şartları barınmayı neredeyse imkânsız hale getiriyor. Yasal olarak depozito en fazla 3 aylık kira olsa da , pratikte istenen yüksek bedeller dar gelirliyi çaresiz bırakıyor.
HABER : İhsan YILMAZ MALABADİ HABER - Silvan ilçesinde son dönemde artan kira fiyatları, asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşları zorluyor. Ev sahiplerinin bir kira peşin ve en az bir kira depozito talep etmesi, dar gelirli aileleri çıkmaza soktu.  Kira Fiyatları Asgari Ücreti Geçti İlçede 1+1 dairelerin kirası 12.000 TL’den başlarken, 2+1 daireler 15.000 - 18.000 TL bandında. 2026 yılı asgari ücreti ile karşılaştırıldığında, sadece kira gideri maaşın büyük kısmını götürüyor. Emlakçılar, son bir yılda kira artış oranının %60’ı geçtiğini belirtiyor. Vatandaş Röportajı: “Ev Aramaktan Yoruldum” Asgari ücretle bir tekstil atölyesinde çalışan 29 yaşındaki Mehmet D., yaşadığı sıkıntıyı şöyle anlattı: “Evlenmeyi düşünüyorum ama ev bulamıyorum. Ev sahipleri ‘bir kira peşin, bir kira depozito, bir de emlakçı’ diyor. 45 bin lirayı peşin vermemi istiyorlar. Ben ayda ne kadar alıyorum ki? Asgari ücretle bırak ev tutmayı, depozitoyu biriktirmek bile hayal. Emlakçıları gezmekten, ilanlara bakmaktan yoruldum. Ev sahipleri memur kefil, bordrolu çalışan istiyor. Biz özelde çalışanlar ne yapacağız?” İki çocuk annesi Ayşe K. ise kentsel dönüşüm nedeniyle evden çıkarıldığını söylüyor: “Eski evim 8 bin liraydı. Şimdi aynı mahallede 16 bin liradan aşağı ev yok. Eşim de ben de asgari ücretliyiz. İki maaşın biri kiraya gidecek. Mutfak, fatura, çocukların masrafı ne olacak? Depozito için kredi çeksek, o borcu nasıl ödeyeceğiz? Devlet büyüklerimizden kira artışlarına bir çözüm bekliyoruz.” Emlakçı Gözüyle: “Talep Çok, Ev Yok” İlçede 15 yıldır emlakçılık yapan Halil B., durumu şöyle özetledi: “Silvan’da yeni konut üretimi az. İl dışından gelen memurlar, tayinciler de var. Talep fazla olunca ev sahipleri şartları ağırlaştırıyor. Asgari ücretli vatandaş bir kira peşin, depozito, emlakçı komisyonu toplamda 3 kirayı veremiyor. Biz de üzülüyoruz ama ev sahibinin şartı bu. Özellikle bekar veya yeni evli asgari ücretliler çok zorlanıyor.” Vatandaş Çözüm Bekliyor Kiracılar, kira artışlarına yasal sınır getirilmesini ve sosyal konut projelerinin hızlandırılmasını talep ediyor. Silvan’da barınma krizi, özellikle dar gelirli aileler için gün geçtikçe büyüyor.
Artan kiralar karşısında asgari ücretli vatandaşlar ev bulmakta zorlanırken, ev sahiplerinin talep ettiği peşin kira ve depozito şartları barınmayı neredeyse imkânsız hale getiriyor. Yasal olarak depozito en fazla 3 aylık kira olsa da , pratikte istenen yüksek bedeller dar gelirliyi çaresiz bırakıyor.

HABER : İhsan YILMAZ

MALABADİ HABER - Silvan ilçesinde son dönemde artan kira fiyatları, asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşları zorluyor. Ev sahiplerinin bir kira peşin ve en az bir kira depozito talep etmesi, dar gelirli aileleri çıkmaza soktu. 

Kira Fiyatları Asgari Ücreti Geçti

İlçede 1+1 dairelerin kirası 12.000 TL’den başlarken, 2+1 daireler 15.000 - 18.000 TL bandında. 2026 yılı asgari ücreti ile karşılaştırıldığında, sadece kira gideri maaşın büyük kısmını götürüyor. Emlakçılar, son bir yılda kira artış oranının %60’ı geçtiğini belirtiyor.

Vatandaş Röportajı: “Ev Aramaktan Yoruldum”

Asgari ücretle bir tekstil atölyesinde çalışan 29 yaşındaki Mehmet D., yaşadığı sıkıntıyı şöyle anlattı:

“Evlenmeyi düşünüyorum ama ev bulamıyorum. Ev sahipleri ‘bir kira peşin, bir kira depozito, bir de emlakçı’ diyor. 45 bin lirayı peşin vermemi istiyorlar. Ben ayda ne kadar alıyorum ki? Asgari ücretle bırak ev tutmayı, depozitoyu biriktirmek bile hayal. Emlakçıları gezmekten, ilanlara bakmaktan yoruldum. Ev sahipleri memur kefil, bordrolu çalışan istiyor. Biz özelde çalışanlar ne yapacağız?”

İki çocuk annesi Ayşe K. ise kentsel dönüşüm nedeniyle evden çıkarıldığını söylüyor:

“Eski evim 8 bin liraydı. Şimdi aynı mahallede 16 bin liradan aşağı ev yok. Eşim de ben de asgari ücretliyiz. İki maaşın biri kiraya gidecek. Mutfak, fatura, çocukların masrafı ne olacak? Depozito için kredi çeksek, o borcu nasıl ödeyeceğiz? Devlet büyüklerimizden kira artışlarına bir çözüm bekliyoruz.”

Emlakçı Gözüyle: “Talep Çok, Ev Yok”

İlçede 15 yıldır emlakçılık yapan Halil B., durumu şöyle özetledi:

“Silvan’da yeni konut üretimi az. İl dışından gelen memurlar, tayinciler de var. Talep fazla olunca ev sahipleri şartları ağırlaştırıyor. Asgari ücretli vatandaş bir kira peşin, depozito, emlakçı komisyonu toplamda 3 kirayı veremiyor. Biz de üzülüyoruz ama ev sahibinin şartı bu. Özellikle bekar veya yeni evli asgari ücretliler çok zorlanıyor.”

Vatandaş Çözüm Bekliyor

Kiracılar, kira artışlarına yasal sınır getirilmesini ve sosyal konut projelerinin hızlandırılmasını talep ediyor. Silvan’da barınma krizi, özellikle dar gelirli aileler için gün geçtikçe büyüyor.

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.