Diyarbakır’da Şaşırtan Refüj Çalışması: Ağaçların Köklerine Toprak Yerine Asfalt Malzemesi!
Diyarbakır’da Şaşırtan Refüj Çalışması: Ağaçların Köklerine Toprak Yerine Asfalt Malzemesi!
Diyarbakır’da aylardır devam eden Seyrantepe–Silvan Karayolu çalışmalarında bu kez orta refüjdeki ağaçlandırma uygulaması dikkat çekti. Seyrantepe–450 Evler Kavşağı arasındaki orta refüje toprak yerine asfalt malzemesi serildiği, ağaçların da bu malzemenin üzerine dikildiği öne sürüldü. Uygulama, ağaçların sağlıklı gelişimi ve yapılan çalışmanın teknik uygunluğu konusunda soru işaretleri yarattı.
Haber: İhsan YILMAZ
MALABADİ HABER – Diyarbakır’da uzun süredir devam eden Seyrantepe–Silvan Karayolu yol genişletme ve düzenleme çalışmaları, bu kez orta refüjde gerçekleştirilen ağaçlandırma uygulamasıyla gündeme geldi.
Seyrantepe–450 Evler Kavşağı güzergâhında sürdürülen çalışmalar kapsamında orta refüje dikilen ağaçların kök çevresinde toprak yerine asfaltı andıran siyah malzeme kullanıldığı görüldü.
Bölgeden çekilen fotoğrafta, yeni dikilen bir ağacın çevresinin koyu renkli, iri taneli malzemeyle kaplandığı dikkat çekiyor. Söz konusu malzemenin niteliği ve ağaçlandırmada kullanılmasının teknik açıdan uygun olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

Ağaçların Kökleri Nasıl Nefes Alacak?
Yol çalışmalarında orta refüjlerin düzenlenmesi ve yeşillendirilmesi beklenirken, ağaç köklerinin çevresinde kullanılan malzeme tartışma konusu oldu.
Ağaçların sağlıklı gelişebilmesi için kök bölgelerinde yeterli hava, su ve uygun toprak yapısının bulunması gerekiyor. Özellikle kök çevresinin geçirimsiz malzemelerle kaplanması, suyun toprağa ulaşmasını ve köklerin oksijen almasını olumsuz etkileyebiliyor.
Bu nedenle Seyrantepe–450 Evler Kavşağı'ndaki uygulamada kullanılan malzemenin ne olduğu, altında uygun bitkisel toprak bulunup bulunmadığı ve dikilen ağaçların uzun vadede nasıl korunacağı soruları gündeme geldi.
Yol Yapılırken Yeşil Alanlar İhmal mi Ediliyor?
Aylardır devam eden yol çalışmaları nedeniyle trafik yoğunluğunun arttığı Seyrantepe–Silvan güzergâhında, orta refüj düzenlemesinin de çevre ve peyzaj standartlarına uygun yapılması önem taşıyor.
Ağaçlandırma çalışmalarında yalnızca fidanların dikilmesi değil, köklerin sağlıklı gelişimini sağlayacak koşulların oluşturulması da gerekiyor.
Kullanılan malzemenin gerçekten asfalt içerikli olması ve kök bölgesinin su ve hava geçirgenliğini engellemesi halinde, dikilen ağaçların zamanla zarar görme riski bulunuyor.
Yetkililere Soruyoruz: Bu Nasıl Bir Ağaçlandırma?
Seyrantepe–450 Evler Kavşağı'nda gerçekleştirilen orta refüj çalışmalarıyla ilgili şu sorular yanıt bekliyor:
-
Ağaçların kök çevresine serilen siyah malzeme asfalt mı, kırılmış asfalt mı, yoksa farklı bir dolgu malzemesi mi?
-
Ağaçların dikildiği alanlarda yeterli miktarda bitkisel toprak kullanıldı mı?
-
Uygulama, ilgili peyzaj ve ağaçlandırma tekniklerine uygun mu?
-
Dikilen ağaçların sulanması, kök gelişimi ve korunması için nasıl bir çalışma yürütülüyor?
-
Çalışmalar ilgili teknik personelin denetiminde mi gerçekleştiriliyor?
Ağaç Dikmek Yetmez, Yaşatmak da Gerekir
Diyarbakır gibi yaz aylarında yüksek sıcaklıkların yaşandığı bir kentte, ağaçlandırma çalışmalarının bilimsel ve teknik esaslara uygun yapılması büyük önem taşıyor.
Yol yapımında kullanılan malzemelerin ağaç köklerine zarar vermeyecek biçimde uygulanması, yapılan yatırımın kalıcılığı açısından da gerekli.
MALABADİ HABER olarak soruyoruz: Seyrantepe–Silvan Karayolu'nda orta refüje dikilen ağaçlar gerçekten uygun toprakla mı buluşturuldu, yoksa yol yapımından kalan malzemelerin üzerine mi dikildi?
İlgili kurumlardan, kullanılan malzemenin niteliği ve ağaçlandırma yöntemine ilişkin kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama bekleniyor.
Fotoğraf: Seyrantepe–450 Evler Kavşağı'ndaki orta refüjde yeni dikilen ağacın kök çevresinde görülen siyah dolgu malzemesi.
Diyarbakır HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
