Diyarbakırlılar Kürtçeyi her yerde görecek: Tüm kente yayılıyor

Diyarbakır (MG) - FARQİN NEWS | 24.07.2025 - 13:22, Güncelleme: 24.07.2025 - 13:22 1002 kez okundu.
 

Diyarbakırlılar Kürtçeyi her yerde görecek: Tüm kente yayılıyor

Büyükşehir Belediyesi’nin 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı’dan başlattığı Kürt edebiyatının öncü şairlerine ait veciz sözler ve beyitleri Diyarbakır’daki cadde ve sokakları süslemeye devam ediyor.
FARQİN NEWS- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, daha önce 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı’nda Gazi Caddesi’nde başlatılan Kürtçe tabelaların asılması uygulamasına, kentin kamuya açık diğer cadde ve sokaklarında da devam edildiği bildirildi. Gazi Caddesi ile başladı, tüm kente yayılıyor Belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Dil Koruma ve Geliştirme Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen proje çerçevesinde, Gazi Caddesi’nde bulunan elektrik direklerine Ehmedê Xanî, Feqiyê Teyran, Melayê Cizîrî, Pîremêrd ve Hacî Qadirê Koyî gibi önemli şairlerin beyitleri yerleştirilmişti. ‘Kürtçe ve edebiyatına sahip çıkmanın ifadesi’ Dil Koruma ve Geliştirme Şube Müdürü Tahir Baykuşak, projenin 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla başlatıldığını belirterek Kürtçenin Diyarbakır'ın sokak ve caddelerinde görünür kılınması için klasik Kürt şiirlerinden beyitleri kamusal alanlara taşımak istediklerini kaydetti. Bu uygulamanın yalnızca “süsleme” olmadığını ifade eden Baykuşak Kürtçeye ve Kürt edebiyatımıza sahip çıkmanın bir ifadesi olduğunu vurguladı. Baykuşak, uygulamanın halktan yoğun ilgi gördüğünü vurgulayarak, söz konusu olumlu geri dönüşler üzerine Gazi Caddesi’ne 60 yeni tabela daha asacaklarını açıkladı. Yeni aşamada, klasik beyitlerin yanı sıra Kürtçe atasözlerine de yer verileceğini belirtti. Parklar da Kürtçe ile süslenecek Projenin sadece caddelerle sınırlı kalmayacağını ifade eden Baykuşak, ilerleyen süreçte park alanlarının da Kürt kültürünü yansıtan öğelerle süsleneceğini söyledi. Şairlerin dizeleri ve atasözleriyle zenginleştirilecek bu alanların, toplumun dilsel belleğiyle yeniden bağ kurmasını amaçladıklarını ifade eden Baykuşak “Halkımızdan gelen destek bize güç veriyor. Amacımız; Kürtçenin her sokakta hissedilmesi ve edebi zenginliğimizin toplumla buluşmasıdır” diye konuştu. DBB Basın    
Büyükşehir Belediyesi’nin 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı’dan başlattığı Kürt edebiyatının öncü şairlerine ait veciz sözler ve beyitleri Diyarbakır’daki cadde ve sokakları süslemeye devam ediyor.

FARQİN NEWS- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, daha önce 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı’nda Gazi Caddesi’nde başlatılan Kürtçe tabelaların asılması uygulamasına, kentin kamuya açık diğer cadde ve sokaklarında da devam edildiği bildirildi.

Gazi Caddesi ile başladı, tüm kente yayılıyor

Belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Dil Koruma ve Geliştirme Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen proje çerçevesinde, Gazi Caddesi’nde bulunan elektrik direklerine Ehmedê Xanî, Feqiyê Teyran, Melayê Cizîrî, Pîremêrd ve Hacî Qadirê Koyî gibi önemli şairlerin beyitleri yerleştirilmişti.

tabela-kurtceeagi.jpeg

‘Kürtçe ve edebiyatına sahip çıkmanın ifadesi’

Dil Koruma ve Geliştirme Şube Müdürü Tahir Baykuşak, projenin 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla başlatıldığını belirterek Kürtçenin Diyarbakır'ın sokak ve caddelerinde görünür kılınması için klasik Kürt şiirlerinden beyitleri kamusal alanlara taşımak istediklerini kaydetti. Bu uygulamanın yalnızca “süsleme” olmadığını ifade eden Baykuşak Kürtçeye ve Kürt edebiyatımıza sahip çıkmanın bir ifadesi olduğunu vurguladı.

Baykuşak, uygulamanın halktan yoğun ilgi gördüğünü vurgulayarak, söz konusu olumlu geri dönüşler üzerine Gazi Caddesi’ne 60 yeni tabela daha asacaklarını açıkladı. Yeni aşamada, klasik beyitlerin yanı sıra Kürtçe atasözlerine de yer verileceğini belirtti.

kurtce-beyiteaa.jpg

Parklar da Kürtçe ile süslenecek

Projenin sadece caddelerle sınırlı kalmayacağını ifade eden Baykuşak, ilerleyen süreçte park alanlarının da Kürt kültürünü yansıtan öğelerle süsleneceğini söyledi. Şairlerin dizeleri ve atasözleriyle zenginleştirilecek bu alanların, toplumun dilsel belleğiyle yeniden bağ kurmasını amaçladıklarını ifade eden Baykuşak “Halkımızdan gelen destek bize güç veriyor. Amacımız; Kürtçenin her sokakta hissedilmesi ve edebi zenginliğimizin toplumla buluşmasıdır” diye konuştu. DBB Basın

 

 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.