DSİ Patlamayı Yalanladı, Çalışmaların Durduğunu Doğruladı: 509 İşçi Neden Çıkarıldı?
DSİ Patlamayı Yalanladı, Çalışmaların Durduğunu Doğruladı: 509 İşçi Neden Çıkarıldı?
DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, Silvan Sulama Tüneli’nde patlama ve büyük çaplı göçük yaşandığı yönündeki iddiaları yalanladı. Ancak açıklamada, tünelde “jeolojik hareketlilik” tespit edildiği ve çalışmaların geçici olarak durdurulduğu doğrulandı. Kamuoyu şimdi şu soruların yanıtını bekliyor: Çalışmalar neden durduruldu, delici makinelerin durumu nedir ve yaklaşık 509 işçi neden işten çıkarıldı?
Haber: İhsan Yılmaz
MALABADİ HABER – Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürlüğü, Malabadi Haber’de yayımlanan “Silvan Sulama Tüneli’nde Patlama: Çalışmalar Durduruldu” başlıklı haberin ardından yazılı bir açıklama yaptı.
DSİ, tünel şantiyesinde herhangi bir patlama veya büyük çaplı göçük meydana gelmediğini belirterek, yaşanan durumu “küçük çaplı, öngörülebilir ve tamamen kontrol altındaki rutin bir jeolojik hareketlilik” olarak tanımladı.
Açıklamada, söz konusu hareketliliğin yaşandığı bölgede teknik inceleme ve zemin güçlendirme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla faaliyetlere tedbiren geçici süreyle ara verildiği kaydedildi.
DSİ Çalışmaların Durduğunu Kabul Etti
DSİ patlama ve büyük çaplı göçük iddialarını reddederken, tünel delme çalışmalarının durdurulduğunu açıkça doğruladı.
Bu açıklama, kamuoyunda yeni soruları da beraberinde getirdi:
- Yaşanan gelişme rutin ve tamamen kontrol altındaysa çalışmalar neden durduruldu?
- Jeolojik hareketliliğin tünel ve delici makineler üzerindeki etkisi nedir?
- Delici makinelerin balçığa saplandığı iddiası doğru mudur?
- Çalışmalara hangi tarihte yeniden başlanacaktır?
- Yaklaşık 509 işçinin işten çıkarıldığı yönündeki iddiaların gerçekle ilgisi var mıdır?
- İşten çıkarmalar yaşanan jeolojik gelişmeyle mi, yoksa başka bir planlamayla mı ilgilidir?
- Olayla ilgili teknik inceleme raporu kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
509 İŞÇİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPILMADI
Malabadi Haber’in önceki haberinde, Silvan Barajı Projesi kapsamında yapımı devam eden Sulama Tüneli İkmali 2. Kısım çalışmalarında patlama ve göçük meydana geldiği, delici makinelerin balçığa saplandığı ve yaklaşık 509 işçinin işten çıkarıldığı iddialarına yer verilmişti.
DSİ’nin açıklamasında patlama ve büyük çaplı göçük iddiaları reddedilirken, işçilerin işten çıkarıldığı yönündeki iddialara herhangi bir yanıt verilmedi.
Oysa meselenin yalnızca teknik yönü değil, yüzlerce işçinin ve ailesinin yaşadığı mağduriyet iddiası da kamuoyunun doğrudan bilgi edinme hakkı kapsamında bulunuyor.
“BİR HATA MI GİZLENİYOR?” SORUSU YANIT BEKLİYOR
DSİ’nin yaptığı açıklama bazı sorulara yanıt verirken, tartışmanın merkezindeki önemli başlıkları cevapsız bıraktı. Patlama olmadığı belirtilmesine rağmen çalışmaların durdurulması ve yüzlerce işçinin işten çıkarıldığı iddiasının açıklığa kavuşturulmaması, “Projede yaşanan teknik veya idari bir hata kamuoyundan gizlenmeye mi çalışılıyor?” sorusunu gündeme getirdi.
Bu soru bir suçlama değil, açıklığa kavuşturulması gereken ciddi bir kamuoyu sorusudur. DSİ’nin ve yüklenici firmaların teknik raporları, çalışmaların durma gerekçesini, makinelerin mevcut durumunu ve personel çıkarmalarının nedenini şeffaf biçimde açıklaması bekleniyor.
MALABADİ HABER: SORULARIMIZIN TAKİPÇİSİYİZ
Malabadi Haber olarak yayımladığımız haberde, sahadan ulaştırılan bilgi ve iddiaları kamuoyunun dikkatine sunduk. DSİ’nin açıklamasına da cevap ve düzeltme hakkına saygı çerçevesinde eksiksiz biçimde yer veriyoruz.
Ancak kamuoyunun doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesi için patlama iddiasının yalanlanması tek başına yeterli değildir. Çalışmaların neden durdurulduğu, delici makinelerin hangi durumda olduğu, teknik incelemelerin sonucu ve yaklaşık 509 işçinin neden işten çıkarıldığı açıkça ortaya konulmalıdır.
DSİ 10. Bölge Müdürlüğü ile yüklenici Limak–MAPA ortak girişimini, cevapsız kalan bu sorulara belgeleriyle birlikte açıklık getirmeye davet ediyoruz.


Diyarbakır HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
