SİLVAN’DA KİRA KRİZİ: UCUZ EV BULMAK İMKÂNSIZLAŞTI

Silvan 16.07.2025 - 16:03, Güncelleme: 16.07.2025 - 16:18 581 kez okundu.
 

SİLVAN’DA KİRA KRİZİ: UCUZ EV BULMAK İMKÂNSIZLAŞTI

Silvan ilçesinde kiralar asgari ücreti aştı. Ortalama kira 20 bin TL'yi geçerken, vatandaşlar barınma kriziyle baş başa kaldı. Kapıcıların emlakçılık yaparak daireleri memurlara fahiş fiyatlarla kiraladığı iddiası tepki çekiyor. Asgari ücretle geçinmeye çalışan yurttaşlar, “15 bin lira kirayla nasıl yaşayalım?” diye isyan ediyor. Yerel halk ev bulamazken, çözüm için belediye ve yetkililere çağrı yapılıyor. Silvan’da evsizlik tehlikesi kapıda.
Haber: İhsan YILMAZ FARQİN NEWS – Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde kiralar, asgari ücreti dahi aşarak barınma krizine dönüştü. İlçede ortalama kira bedelleri 20 bin TL’nin üzerine çıktı. Asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşlar, yüksek kiralar karşısında çaresiz. Kapıcıların emlakçılık yaparak boş daireleri memurlara fahiş fiyatlarla kiralaması ise tepkilere neden oluyor. Barınma artık temel bir hak değil, lüks bir ihtiyaç haline geldi. “15 Bin Lira Kirayla Nasıl Geçinelim?” İlçede kiralık ev bulmak neredeyse imkânsız hale gelirken, kiralar adeta uçtu. Asgari ücretin 22 bin 100 TL olduğu bu dönemde, birçok dairenin kirası 20 bin lirayı aşıyor. Vatandaşlar ise geçinmekte zorlanıyor. Bir kiracı yaşadığı zorluğu şu sözlerle anlattı: “Asgari ücretle çalışıyorum. 15 bin lira kiraya gidiyor. Geriye kalan 7 binle hem faturaları öde, hem çocukları okula gönder, hem de mutfak masrafını karşıla. Bu yükü nasıl taşıyalım?” Kapıcılar Emlakçılığa Soyundu Silvan’da tepkilerin odak noktalarından biri de apartman görevlilerinin emlakçılık yapmaya başlaması. Bazı kapıcıların boşalan daireleri tespit edip, dışarıdan gelen memurlara yüksek fiyatlarla kiraya verdiği ileri sürülüyor. Bu durum, yerli halkın ev bulmasını zorlaştırıyor. Vatandaşlar bu tabloyu şöyle özetliyor: “Kapıcılar, emlakçı gibi hareket ediyor. Boş evleri hemen kiraya veriyorlar. Yerli halk olarak mağduruz. Kendi ilçemizde barınamaz hale geldik.” Ev Sahiplerinin Savunması: “Maliyetler Yüksek” Ev sahipleri ise yükselen kira fiyatlarını inşaat maliyetlerinin artışına bağlıyor. “Bu evleri yüksek fiyatlarla aldık. Zarar etmemek için kiraları artırıyoruz,” diyen ev sahipleri, kendi açılarından haklı olduklarını belirtiyor. Toplumsal Krize Doğru: Evsizlik Kapıda Uzmanlara göre, kira artışları sadece ekonomik değil, aynı zamanda ciddi bir toplumsal soruna dönüşmüş durumda. Eğer önlem alınmazsa, Silvan’da çok sayıda ailenin evsiz kalması kaçınılmaz olabilir. Çözüm Beklentisi: “Yerel Yönetimler ve Siyasiler Adım Atmalı” Vatandaşlar, yerel yönetimleri ve siyasi partileri göreve çağırıyor. Talepler arasında sosyal konut projeleri, kira artışlarına üst sınır getirilmesi ve emlak piyasasında denetim mekanizmalarının devreye alınması öne çıkıyor. Silvan’daki bazı sivil toplum kuruluşları ve esnaf temsilcileri de ortak açıklamayla şu çağrıda bulundu: “Barınma temel bir insan hakkıdır. Tüm taraflar bir araya gelerek acil ve kalıcı çözümler üretmelidir. Vatandaşın sesi artık duyulmalı.” Sonuç Yerine: Geçim Değil, Barınma Derdi Silvan’da yaşanan kira krizi, Türkiye genelinde derinleşen barınma sorununun küçük ama çarpıcı bir yansıması. İlçedeki sınırlı ekonomik olanaklar bu krizi daha da keskinleştiriyor. Her geçen gün büyüyen kira balonu, dar gelirli ailelerin yaşamını dayanılmaz hale getiriyor. Eğer zamanında müdahale edilmezse, Silvan sokaklarında evsiz kalan ailelerin sayısı hızla artabilir.  
Silvan ilçesinde kiralar asgari ücreti aştı. Ortalama kira 20 bin TL'yi geçerken, vatandaşlar barınma kriziyle baş başa kaldı. Kapıcıların emlakçılık yaparak daireleri memurlara fahiş fiyatlarla kiraladığı iddiası tepki çekiyor. Asgari ücretle geçinmeye çalışan yurttaşlar, “15 bin lira kirayla nasıl yaşayalım?” diye isyan ediyor. Yerel halk ev bulamazken, çözüm için belediye ve yetkililere çağrı yapılıyor. Silvan’da evsizlik tehlikesi kapıda.

Haber: İhsan YILMAZ

FARQİN NEWS – Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde kiralar, asgari ücreti dahi aşarak barınma krizine dönüştü. İlçede ortalama kira bedelleri 20 bin TL’nin üzerine çıktı. Asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşlar, yüksek kiralar karşısında çaresiz. Kapıcıların emlakçılık yaparak boş daireleri memurlara fahiş fiyatlarla kiralaması ise tepkilere neden oluyor. Barınma artık temel bir hak değil, lüks bir ihtiyaç haline geldi.

“15 Bin Lira Kirayla Nasıl Geçinelim?”

İlçede kiralık ev bulmak neredeyse imkânsız hale gelirken, kiralar adeta uçtu. Asgari ücretin 22 bin 100 TL olduğu bu dönemde, birçok dairenin kirası 20 bin lirayı aşıyor. Vatandaşlar ise geçinmekte zorlanıyor.

Bir kiracı yaşadığı zorluğu şu sözlerle anlattı:

“Asgari ücretle çalışıyorum. 15 bin lira kiraya gidiyor. Geriye kalan 7 binle hem faturaları öde, hem çocukları okula gönder, hem de mutfak masrafını karşıla. Bu yükü nasıl taşıyalım?”

Kapıcılar Emlakçılığa Soyundu

Silvan’da tepkilerin odak noktalarından biri de apartman görevlilerinin emlakçılık yapmaya başlaması. Bazı kapıcıların boşalan daireleri tespit edip, dışarıdan gelen memurlara yüksek fiyatlarla kiraya verdiği ileri sürülüyor. Bu durum, yerli halkın ev bulmasını zorlaştırıyor.

Vatandaşlar bu tabloyu şöyle özetliyor:

“Kapıcılar, emlakçı gibi hareket ediyor. Boş evleri hemen kiraya veriyorlar. Yerli halk olarak mağduruz. Kendi ilçemizde barınamaz hale geldik.”

Ev Sahiplerinin Savunması: “Maliyetler Yüksek”

Ev sahipleri ise yükselen kira fiyatlarını inşaat maliyetlerinin artışına bağlıyor. “Bu evleri yüksek fiyatlarla aldık. Zarar etmemek için kiraları artırıyoruz,” diyen ev sahipleri, kendi açılarından haklı olduklarını belirtiyor.

Toplumsal Krize Doğru: Evsizlik Kapıda

Uzmanlara göre, kira artışları sadece ekonomik değil, aynı zamanda ciddi bir toplumsal soruna dönüşmüş durumda. Eğer önlem alınmazsa, Silvan’da çok sayıda ailenin evsiz kalması kaçınılmaz olabilir.

Silvan’da TOKİ Konutları Yükseliyor

Çözüm Beklentisi: “Yerel Yönetimler ve Siyasiler Adım Atmalı”

Vatandaşlar, yerel yönetimleri ve siyasi partileri göreve çağırıyor. Talepler arasında sosyal konut projeleri, kira artışlarına üst sınır getirilmesi ve emlak piyasasında denetim mekanizmalarının devreye alınması öne çıkıyor.

Silvan’daki bazı sivil toplum kuruluşları ve esnaf temsilcileri de ortak açıklamayla şu çağrıda bulundu:

“Barınma temel bir insan hakkıdır. Tüm taraflar bir araya gelerek acil ve kalıcı çözümler üretmelidir. Vatandaşın sesi artık duyulmalı.”

Sonuç Yerine: Geçim Değil, Barınma Derdi

Silvan’da yaşanan kira krizi, Türkiye genelinde derinleşen barınma sorununun küçük ama çarpıcı bir yansıması. İlçedeki sınırlı ekonomik olanaklar bu krizi daha da keskinleştiriyor. Her geçen gün büyüyen kira balonu, dar gelirli ailelerin yaşamını dayanılmaz hale getiriyor. Eğer zamanında müdahale edilmezse, Silvan sokaklarında evsiz kalan ailelerin sayısı hızla artabilir.

 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.