Hattat Akan'ın sergisi büyük ilgi gördü

Diyarbakır (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 23.10.2023 - 14:20, Güncelleme: 23.10.2023 - 15:18 1771+ kez okundu.
 

Hattat Akan'ın sergisi büyük ilgi gördü

Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında Silvanlı hattat Mehmet Han ‘Hattat Hamid’in İzinde Hüsn-ü Hat Sergisi’ yoğun ilgi gördü.
Haber: İhsan YILMAZ/DİYARBAKIR Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında Mehmet Han Akan’ın Şehzadeler konağında yapılan etkinliğe sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra bu sanata ilgi duyan çok sayıda vatandaş katıldı. ‘Hattat Hamid’in İzinde Hüsn-ü Hat Sergisi’ni gezen, STK temsilcileri ve vatandaşlar Silvanlı Hattat Mehmet Han Akan’dan bilgi aldılar. Hattatlık yapan, müzikle ilgilenip, besteler yapan, çeşitli okullarda seminerler, dersler vererek birçok öğrenci yetiştiren Hattat Mehmet Han Akan, gösterilen ilgiden memnun olduğunu belirterek, “Osmanlı imparatorluğu zamanında çok kullanılan hat sanatı usta-çırak ilişkileri ile gelişme göstermiştir. Bu sanatı İşaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verilmesi olarak tanımlayabiliriz. Hat kelime olarak yazı ve çizgi anlamına gelmektedir. Hat sanatı  en pratik anlamıyla belirli kurallar çerçevesinde yazılan, görsel zevke hitap eden yazı sanatı olarak bilinir. Hat sanatının yazımında Hüsn-ü Hat ve Kaligrafi yazı sistemleri kullanılır. Hat estetik ve ölçü üzerine yapılan bir sanattır. Yıllardır yaptığımız çalışmalardan seçtiğimiz 32 parçadan oluşan eserlerimizi kadim kentimizde sanatseverlerin beğenisine sunarak, bir sergi açtık. Ayrıca, bu konu hakkında bir söyleşi yaparak, sanatseverlerle bir araya geldik. Gösterilen ilgi ve teveccüh bizleri ziyadesiyle memnun etti. Değerli hemşehrilerime teşekkür ediyorum.” dedi. Hattat Hamid Aytaç anıldı... Sergiye ismini veren değerli hemşehrimiz Hattat Hamid Aytaç’ın eserleri ve hayatı, söyleşide kısaca anlatılarak, sanatseverlere bilgi verildi. ‘Hat ve Kaligrafi sanatının son yıllarda yetişen en önemli isimlerinden biri olan Mehmet Han Akan’ın Sur Kültür Yolu Festivalinde düzenlemiş olduğumuz sergi büyük ilgi görürken, Diyarbakırlı Hattat Hamdi Aytaç ise anıldı.   Halk tarafından eserleri hayranlıkla izlenen Mehmet Han Akan, halen İstanbul’da Özel eğitim merkezlerinde ve çeşitli okullarda Hat ve Kaligrafi dersleri veriyor. İstanbul, Diyarbakır ve birçok ildeki cami ve kubbelerinin iç yazılarını yazarak, adeta dantel gibi işleyen değerli hemşehrimiz bu konudaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.  Bugüne kadar, Diyarbakır, Ankara, Çeşme, İstanbul Kağıthane, Eyüp ve Sarıyer Kültür Merkezlerinde sergiler açan Mehmet Han Akan aynı zamanda iyi bir bestekârdır. Hattat Mehmet Han Akan, Hat sanatının güzel örneklerinden biri olan kaligrafi ile ilgili birkaç çizim yaparak, gelen misafirlere hediye etti.  
Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında Silvanlı hattat Mehmet Han ‘Hattat Hamid’in İzinde Hüsn-ü Hat Sergisi’ yoğun ilgi gördü.

Haber: İhsan YILMAZ/DİYARBAKIR

Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında Mehmet Han Akan’ın Şehzadeler konağında yapılan etkinliğe sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra bu sanata ilgi duyan çok sayıda vatandaş katıldı.

‘Hattat Hamid’in İzinde Hüsn-ü Hat Sergisi’ni gezen, STK temsilcileri ve vatandaşlar Silvanlı Hattat Mehmet Han Akan’dan bilgi aldılar.

Hattatlık yapan, müzikle ilgilenip, besteler yapan, çeşitli okullarda seminerler, dersler vererek birçok öğrenci yetiştiren Hattat Mehmet Han Akan, gösterilen ilgiden memnun olduğunu belirterek, “Osmanlı imparatorluğu zamanında çok kullanılan hat sanatı usta-çırak ilişkileri ile gelişme göstermiştir. Bu sanatı İşaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verilmesi olarak tanımlayabiliriz. Hat kelime olarak yazı ve çizgi anlamına gelmektedir. Hat sanatı  en pratik anlamıyla belirli kurallar çerçevesinde yazılan, görsel zevke hitap eden yazı sanatı olarak bilinir. Hat sanatının yazımında Hüsn-ü Hat ve Kaligrafi yazı sistemleri kullanılır. Hat estetik ve ölçü üzerine yapılan bir sanattır. Yıllardır yaptığımız çalışmalardan seçtiğimiz 32 parçadan oluşan eserlerimizi kadim kentimizde sanatseverlerin beğenisine sunarak, bir sergi açtık. Ayrıca, bu konu hakkında bir söyleşi yaparak, sanatseverlerle bir araya geldik. Gösterilen ilgi ve teveccüh bizleri ziyadesiyle memnun etti. Değerli hemşehrilerime teşekkür ediyorum.” dedi.

Hattat Hamid Aytaç anıldı...

Sergiye ismini veren değerli hemşehrimiz Hattat Hamid Aytaç’ın eserleri ve hayatı, söyleşide kısaca anlatılarak, sanatseverlere bilgi verildi.

‘Hat ve Kaligrafi sanatının son yıllarda yetişen en önemli isimlerinden biri olan Mehmet Han Akan’ın Sur Kültür Yolu Festivalinde düzenlemiş olduğumuz sergi büyük ilgi görürken, Diyarbakırlı Hattat Hamdi Aytaç ise anıldı.  

Halk tarafından eserleri hayranlıkla izlenen Mehmet Han Akan, halen İstanbul’da Özel eğitim merkezlerinde ve çeşitli okullarda Hat ve Kaligrafi dersleri veriyor.

İstanbul, Diyarbakır ve birçok ildeki cami ve kubbelerinin iç yazılarını yazarak, adeta dantel gibi işleyen değerli hemşehrimiz bu konudaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 

Bugüne kadar, Diyarbakır, Ankara, Çeşme, İstanbul Kağıthane, Eyüp ve Sarıyer Kültür Merkezlerinde sergiler açan Mehmet Han Akan aynı zamanda iyi bir bestekârdır.

Hattat Mehmet Han Akan, Hat sanatının güzel örneklerinden biri olan kaligrafi ile ilgili birkaç çizim yaparak, gelen misafirlere hediye etti.

 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.