HEZKURD’dan seçmeli ders çağrısı: Sayı yüz binleri bulmalı

Eğitim (Amida Haber) - Amida Haber | 16.11.2023 - 10:45, Güncelleme: 16.11.2023 - 10:45 933+ kez okundu.
 

HEZKURD’dan seçmeli ders çağrısı: Sayı yüz binleri bulmalı

HEZKURD Sözcüsü Fevzi Bulgan, Ocak ayında başlayacak Kürtçe seçmeli ders dönemi ile ilgili çağrı yaptı. “Herkes gayretle çalışmalı, sayı yüz binleri bulmalı” dedi.
 5,6, 7 ve 8’inci sınıflarda okutulacak Kürtçe seçmeli ders döneminin Ocak ayında başlaması bekleniyor. Konu hem HEDEP, hem CHP hem de DEVA Partili vekillerin gündeminde. Sivil toplum örgütleri de Kürtçe derse talebin artması için çalışmalara başladı. 'Büyük imkanların kapısını aralamak hepimizin amacı olmalı' Amida Haber’e konuşan HEZKURD Sözcüsü Fevzi Bulgan, 90 yıllık Kürtçeye yönelik asimilasyon politikalarına dikkat çekerek, “Seçmeli ders, Kürtlerin toplumsal haklarının önünün açılması için devlet eli ile sağlanmış çok önemli bir imkandır. Bu imkanı değerlendirmek ve daha büyük imkanların kapısını aralamak hepimizin amacı olmalıdır” dedi. Aşama olabilir Kürtçe seçmeli dersin, anadilde eğitimin önünü açan önemli bir aşama olabileceğine dikkat çeken Bulgan, “Seçmeli Kürtçe derslerinin yoğun biçimde tercihi, üniversitelerdeki Kürdoloji bölümlerine de rağbeti arttıracaktır. Hakeza bu durum, Halk Eğitim Merkezlerindeki Kürtçe kurslarına da gereken ilgiyi oluşturacaktır. Zaman içinde artan oranda Kürtçe kitap ve yazılar okunacak ve Kürtçe konuşma hassasiyeti de beraberinde gelecektir. Ayrıca bu, bir bütün olarak Kürtçenin her alanda meşruiyetini daha da artıracaktır” diye konuştu. Siyasi parti ve STK’lara çağrı Siyasi partilerin Kürtçe seçmeli derslere yaklaşımını değerlendiren Bulgan şunları söyledi: “Siyasi partilerin son zamanlarda Kürtçe ile ilgili yaklaşımları sevindirici bir durumdur. Yine de bu yaklaşımlarının politik çıkarlarından mı yoksa samimiyetlerinden mi kaynaklandığını zaman içindeki tavır ve gayretleri belirleyecektir. Kürtçe eğitim meselesi hiç bir siyasi parti tarafından araç olarak kullanılmamalıdır, Kürtçenin ve Kürtlerin izzeti her açıdan korunmalıdır. Bilmeliyiz ki pratiği olmayan hiç bir söylem Kürtler için muteber değildir. Kürt siyasi parti ve siyasetçilerine, tüm bölge barolarına, STK’lara çağrımız; önümüzdeki Ocak ayında seçmeli dersler tercih döneminde yapacağımız kampanyaya aktif olarak katılmaları, halkımıza yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalarını istiyoruz. Millet tanımında dil en başat öznedir. Dilin esas alınmadığı hiç bir mücadele milli olma özelliğine sahip olamaz.”
HEZKURD Sözcüsü Fevzi Bulgan, Ocak ayında başlayacak Kürtçe seçmeli ders dönemi ile ilgili çağrı yaptı. “Herkes gayretle çalışmalı, sayı yüz binleri bulmalı” dedi.

 5,6, 7 ve 8’inci sınıflarda okutulacak Kürtçe seçmeli ders döneminin Ocak ayında başlaması bekleniyor. Konu hem HEDEP, hem CHP hem de DEVA Partili vekillerin gündeminde. Sivil toplum örgütleri de Kürtçe derse talebin artması için çalışmalara başladı.

'Büyük imkanların kapısını aralamak hepimizin amacı olmalı'

Amida Haber’e konuşan HEZKURD Sözcüsü Fevzi Bulgan, 90 yıllık Kürtçeye yönelik asimilasyon politikalarına dikkat çekerek, “Seçmeli ders, Kürtlerin toplumsal haklarının önünün açılması için devlet eli ile sağlanmış çok önemli bir imkandır. Bu imkanı değerlendirmek ve daha büyük imkanların kapısını aralamak hepimizin amacı olmalıdır” dedi.

feyzi-bulgan.jpg

Aşama olabilir

Kürtçe seçmeli dersin, anadilde eğitimin önünü açan önemli bir aşama olabileceğine dikkat çeken Bulgan, “Seçmeli Kürtçe derslerinin yoğun biçimde tercihi, üniversitelerdeki Kürdoloji bölümlerine de rağbeti arttıracaktır. Hakeza bu durum, Halk Eğitim Merkezlerindeki Kürtçe kurslarına da gereken ilgiyi oluşturacaktır. Zaman içinde artan oranda Kürtçe kitap ve yazılar okunacak ve Kürtçe konuşma hassasiyeti de beraberinde gelecektir. Ayrıca bu, bir bütün olarak Kürtçenin her alanda meşruiyetini daha da artıracaktır” diye konuştu.

Siyasi parti ve STK’lara çağrı

Siyasi partilerin Kürtçe seçmeli derslere yaklaşımını değerlendiren Bulgan şunları söyledi: “Siyasi partilerin son zamanlarda Kürtçe ile ilgili yaklaşımları sevindirici bir durumdur. Yine de bu yaklaşımlarının politik çıkarlarından mı yoksa samimiyetlerinden mi kaynaklandığını zaman içindeki tavır ve gayretleri belirleyecektir. Kürtçe eğitim meselesi hiç bir siyasi parti tarafından araç olarak kullanılmamalıdır, Kürtçenin ve Kürtlerin izzeti her açıdan korunmalıdır. Bilmeliyiz ki pratiği olmayan hiç bir söylem Kürtler için muteber değildir. Kürt siyasi parti ve siyasetçilerine, tüm bölge barolarına, STK’lara çağrımız; önümüzdeki Ocak ayında seçmeli dersler tercih döneminde yapacağımız kampanyaya aktif olarak katılmaları, halkımıza yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalarını istiyoruz. Millet tanımında dil en başat öznedir. Dilin esas alınmadığı hiç bir mücadele milli olma özelliğine sahip olamaz.”

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.