Kırmızı ete yeni zamlar yolda

Diyarbakır (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 25.06.2023 - 11:22, Güncelleme: 25.06.2023 - 11:22 1817+ kez okundu.
 

Kırmızı ete yeni zamlar yolda

Sektör temsilcileri, kırmızı et için Eylül’de yeni zamların kapıda olduğunu ifade etti. Gelen zamların sebebi olarak ise desteklerin maliyeti karşılamaması gösterildi.
Son birkaç haftada hem talepte yaşanan azalma hem de bayramın etkisiyle fiyatlarda düşüş yaşansa da Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin verilerine göre dana karkasın piyasa alım fiyatı geçen yıla göre iki katının üzerinde olmaya devam ediyor. BİR KİLO ETİN KİLOSU 225 LİRA 22 Haziran itibarıyla kesimhanelerden ve et kombinalarından alınan dana etinin kilogram fiyatı yaklaşık 225 lira, kuzu etinin fiyatı 188 lira oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne (TZOB) göre ülke ortalamasına bakıldığında, bu yıl büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı 147 lira 7 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatları ise 129 lira 62 kuruş. Fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 140,5, küçükbaşta ise yüzde 103,9 oranında arttı. Ortalama fiyat kilogram başına büyükbaşta 61 lira 15 kuruştan 147 lira 7 kuruşa, küçükbaşta ise 63 lira 57 kuruştan 129 lira 62 kuruşa çıktı. Merkezi bütçeden mayıs ayında hayvancılık destekleri için sadece 775,3 milyon lira harcandı. Bu desteğin 407,8 milyonu büyükbaş hayvancılık için verilirken 22,5 milyon lirası buzağı desteği olarak verildi. 'DESTEKLER, MALİYETLER KARŞISINDA YETERSİZ' ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, desteklerin önceki yıllara göre rakamsal olarak arttığını ancak maliyetlerdeki artış karşısında yetersiz kaldığını belirtti. Yücesan, hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hayvan varlığında azalma yaşandığını vurguladı. Yaşanan krizin nedenlerini sıralayan Yücesan “Süt fiyatları yanlış belirleniyor. Ulusal Süt Konseyi’nde yer alan süt sanayicileri ve kamu, çiğ süt fiyatlarını ısrarla düşük tutuyor. Fiyatın düşük kalması nedeniyle yılda bir kere doğum yapan dişi hayvanlar kesime gönderildi. Süt ve ette arz eksikliği yaşanmaya başladı” dedi. EYLÜL’DE YENİ ZAMLAR YOLDA Bayramdan sonra et fiyatlarında talep azalmasından kaynaklı fiyatlarda bir miktar çekilme olabileceğini kaydeden Yücesan, eylül ayında fiyatların yeniden yükseleceğine dikkat çekti. Yücesan, kurdaki artışın etkisinin sezonda yansıyacağını kaydederek “Hayvancılık maliyetlerinin yüzde 70’i dışa bağımlı. Kullanılan yem ve ilaçlar hep ithal. Bu nedenle kurdaki artış doğrudan maliyetlere yansıyacak. Sektör zam yapmasa bile maliyet artışları tüketiciye yansıyacak” ifadelerini kullandı. 'HAYVANCILIK BİTİYOR' “Yeterince hayvan kalmadı, süt hayvanları kesime gitti” diyen Yücesan, et fiyatlarını düşürmek için sık sık ithalat yoluna başvurulmasını eleştirerek “İthalat çözümsüzlüktür” diye konuştu. Çiğ süt fiyatlarının üreticinin maliyetlerini karşılaması gerektiğini belirten Yücesan, “Öbür türlü süt üretimi azalıyor. Yavru üretimi azalıyor. Kısacası hayvancılık bitiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)  
Sektör temsilcileri, kırmızı et için Eylül’de yeni zamların kapıda olduğunu ifade etti. Gelen zamların sebebi olarak ise desteklerin maliyeti karşılamaması gösterildi.

Son birkaç haftada hem talepte yaşanan azalma hem de bayramın etkisiyle fiyatlarda düşüş yaşansa da Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin verilerine göre dana karkasın piyasa alım fiyatı geçen yıla göre iki katının üzerinde olmaya devam ediyor.

BİR KİLO ETİN KİLOSU 225 LİRA

22 Haziran itibarıyla kesimhanelerden ve et kombinalarından alınan dana etinin kilogram fiyatı yaklaşık 225 lira, kuzu etinin fiyatı 188 lira oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne (TZOB) göre ülke ortalamasına bakıldığında, bu yıl büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı 147 lira 7 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatları ise 129 lira 62 kuruş. Fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 140,5, küçükbaşta ise yüzde 103,9 oranında arttı. Ortalama fiyat kilogram başına büyükbaşta 61 lira 15 kuruştan 147 lira 7 kuruşa, küçükbaşta ise 63 lira 57 kuruştan 129 lira 62 kuruşa çıktı.

Merkezi bütçeden mayıs ayında hayvancılık destekleri için sadece 775,3 milyon lira harcandı. Bu desteğin 407,8 milyonu büyükbaş hayvancılık için verilirken 22,5 milyon lirası buzağı desteği olarak verildi.

'DESTEKLER, MALİYETLER KARŞISINDA YETERSİZ'

ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, desteklerin önceki yıllara göre rakamsal olarak arttığını ancak maliyetlerdeki artış karşısında yetersiz kaldığını belirtti. Yücesan, hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hayvan varlığında azalma yaşandığını vurguladı. Yaşanan krizin nedenlerini sıralayan Yücesan “Süt fiyatları yanlış belirleniyor. Ulusal Süt Konseyi’nde yer alan süt sanayicileri ve kamu, çiğ süt fiyatlarını ısrarla düşük tutuyor. Fiyatın düşük kalması nedeniyle yılda bir kere doğum yapan dişi hayvanlar kesime gönderildi. Süt ve ette arz eksikliği yaşanmaya başladı” dedi.

EYLÜL’DE YENİ ZAMLAR YOLDA

Bayramdan sonra et fiyatlarında talep azalmasından kaynaklı fiyatlarda bir miktar çekilme olabileceğini kaydeden Yücesan, eylül ayında fiyatların yeniden yükseleceğine dikkat çekti. Yücesan, kurdaki artışın etkisinin sezonda yansıyacağını kaydederek “Hayvancılık maliyetlerinin yüzde 70’i dışa bağımlı. Kullanılan yem ve ilaçlar hep ithal. Bu nedenle kurdaki artış doğrudan maliyetlere yansıyacak. Sektör zam yapmasa bile maliyet artışları tüketiciye yansıyacak” ifadelerini kullandı.

'HAYVANCILIK BİTİYOR'

“Yeterince hayvan kalmadı, süt hayvanları kesime gitti” diyen Yücesan, et fiyatlarını düşürmek için sık sık ithalat yoluna başvurulmasını eleştirerek “İthalat çözümsüzlüktür” diye konuştu.

Çiğ süt fiyatlarının üreticinin maliyetlerini karşılaması gerektiğini belirten Yücesan, “Öbür türlü süt üretimi azalıyor. Yavru üretimi azalıyor. Kısacası hayvancılık bitiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.