Mardin’de Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesi ibadete açıldı

Gündem (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 11.06.2023 - 11:42, Güncelleme: 11.06.2023 - 11:42 3665+ kez okundu.
 

Mardin’de Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesi ibadete açıldı

MARDİN’de yapımı tamamlanan Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesi, düzenlenen törenle açılışı yapıldı. Cami ve Külliyede Silvanlı Hattat Mehmethan Akan’ın 140 metre hat sanatıyla yazılan yazıları yer aldı.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından Sultanköy Mahallesi’nde yaptırılan Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesi için açılış töreni düzenlendi. Törene eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Vali Mahmut Demirtaş, AK Parti Milletvekili Faruk Kılıç ve il protokolü katıldı. Konuşmaların ardından cami ve külliye dualarla açılışı yapıldı. Törende konuşan Arınç, Türkiye’deki vakıfların dini amaçla kurulduğu için Avrupa’daki kuruluşlardan farklı olduğunu ifade ederek, “Vakıflar dini bir kavramdır. İslam'da örnekleri vardır. Şimdi Avrupa’da, ABD’de vakıf benzeri kuruluşlar var ama bizdeki gibi dini amaçla kurulmuş, Allah’ın rızasını gözeten, kendine ait bir takım mal varlığını insanların hizmetini tahsis eden başka bir kurum bulamazsınız. Bu muhteşem cami büyük gayretler sonucu hem bölge müdürlerimizin hem de hayırsever vatandaşlarımızın yardımı ile bu mükemmel hale getirildi” dedi. “SAYISIZ MEDENİYETLER BU TOPRAKLARDA YAŞAMI” Vali Mahmut Demirtaş ise tarihi kentin, Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Açılışını yaptığımız Şeyh Musa Cami ve Külliyesi’nin ilimize ve hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri Mardin’dir. Sayısız medeniyet bu kadim topraklarda yaşamış, kendisinden izler bırakmıştır. Farklı dinler ve inanışlar, kendisine mensup insanları, bu topraklarda ağırlamıştır. Bugün de üç büyük semavi dinin mensupları, kendi mabetlerinde birbirlerine saygı ve hürmet göstererek ilimizde yaşamaya devam etmektedir” diye konuştu.   SİLVANLI HAT USTASININ ESERLERİ YER ALDI Hat sanatkârı olarak yurt içinde ve yurt dışında, Amerika,  Kosova, Almanya, Fransa, Arabistan, Fas,  Libya ve Mısır’da gerek üniversitelerde, gerekse cami ve kubbelerde yazıları bulunan ünlü hat ustası Silvanlı Hattat Mehmet Han Akan, “Aynı zamanda sergiler açmakta ve öğrenciler yetiştirmektedir. 2 yıl önce yazılarını yazdığımız Sultan Şeyhmus Camii külliyesinin açılışına katıldık. Eski Meclis Başkanı Sayın Bülent Arınç, Mardin Valisi Sayın Mithat Demirtaş, Vakıflar Bölge Müdürümüz Sayın Metin Evsen ile Diyarbakır Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Profesör Doktor Ahmet Bilgin ve bölgedeki ileri gelenlerle birlikte Sultan Şeyhmus Camii ve Külliyesinin açılışını gerçekleştirdik. Külliyede 140 metre yazımız bulunuyordu. Bu bölgenin bir evladı olarak bu bölgedeki camilere ve kubbelere yazı yazmak ve kalıcı eserler bırakmak mutluluğunuza sebeptir. Rıza-i ilahisine talip olduğumuz Allah'a hamd olsun” dedi.   TBMM Başkanı Bülent Arınç, Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesine 140 metre hat sanatıyla yazı yazan Silvanlı hat sanatkarı Mehmethan Akan’a plaket verdi.    
MARDİN’de yapımı tamamlanan Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesi, düzenlenen törenle açılışı yapıldı. Cami ve Külliyede Silvanlı Hattat Mehmethan Akan’ın 140 metre hat sanatıyla yazılan yazıları yer aldı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından Sultanköy Mahallesi’nde yaptırılan Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesi için açılış töreni düzenlendi. Törene eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Vali Mahmut Demirtaş, AK Parti Milletvekili Faruk Kılıç ve il protokolü katıldı. Konuşmaların ardından cami ve külliye dualarla açılışı yapıldı.
Törende konuşan Arınç, Türkiye’deki vakıfların dini amaçla kurulduğu için Avrupa’daki kuruluşlardan farklı olduğunu ifade ederek, “Vakıflar dini bir kavramdır. İslam'da örnekleri vardır. Şimdi Avrupa’da, ABD’de vakıf benzeri kuruluşlar var ama bizdeki gibi dini amaçla kurulmuş, Allah’ın rızasını gözeten, kendine ait bir takım mal varlığını insanların hizmetini tahsis eden başka bir kurum bulamazsınız. Bu muhteşem cami büyük gayretler sonucu hem bölge müdürlerimizin hem de hayırsever vatandaşlarımızın yardımı ile bu mükemmel hale getirildi” dedi.

“SAYISIZ MEDENİYETLER BU TOPRAKLARDA YAŞAMI”

Vali Mahmut Demirtaş ise tarihi kentin, Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Açılışını yaptığımız Şeyh Musa Cami ve Külliyesi’nin ilimize ve hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri Mardin’dir. Sayısız medeniyet bu kadim topraklarda yaşamış, kendisinden izler bırakmıştır. Farklı dinler ve inanışlar, kendisine mensup insanları, bu topraklarda ağırlamıştır. Bugün de üç büyük semavi dinin mensupları, kendi mabetlerinde birbirlerine saygı ve hürmet göstererek ilimizde yaşamaya devam etmektedir” diye konuştu.

 

SİLVANLI HAT USTASININ ESERLERİ YER ALDI

Hat sanatkârı olarak yurt içinde ve yurt dışında, Amerika,  Kosova, Almanya, Fransa, Arabistan, Fas,  Libya ve Mısır’da gerek üniversitelerde, gerekse cami ve kubbelerde yazıları bulunan ünlü hat ustası

Silvanlı Hattat Mehmet Han Akan, “Aynı zamanda sergiler açmakta ve öğrenciler yetiştirmektedir.

2 yıl önce yazılarını yazdığımız Sultan Şeyhmus Camii külliyesinin açılışına katıldık. Eski Meclis Başkanı Sayın Bülent Arınç, Mardin Valisi Sayın Mithat Demirtaş, Vakıflar Bölge Müdürümüz Sayın Metin Evsen ile Diyarbakır Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Profesör Doktor Ahmet Bilgin ve bölgedeki ileri gelenlerle birlikte Sultan Şeyhmus Camii ve Külliyesinin açılışını gerçekleştirdik. Külliyede 140 metre yazımız bulunuyordu. Bu bölgenin bir evladı olarak bu bölgedeki camilere ve kubbelere yazı yazmak ve kalıcı eserler bırakmak mutluluğunuza sebeptir. Rıza-i ilahisine talip olduğumuz Allah'a hamd olsun” dedi.

 

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesine 140 metre hat sanatıyla yazı yazan Silvanlı hat sanatkarı Mehmethan Akan’a plaket verdi.

 

 

Mardin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.