Silvan’da 14 Asırdır Bitmeyen Düğün

Silvan (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 30.03.2024 - 10:05, Güncelleme: 31.03.2024 - 13:55 1460+ kez okundu.
 

Silvan’da 14 Asırdır Bitmeyen Düğün

Silvan İlçesi’nde 14 asırdır süren bir şenlik var; adı Murat Şenlikleri. İnanışa göre bölgeyi fethetmeye gelen İslam ordularının başında bulunan ve evlilik hazırlıkları yapan Muaz Bin Cebel, savaşta ölür; evlenmeden öldüğü için 14 asırdır temsili düğün yapılır.
Haber: İhsan YILMAZ  Silvan İlçesi’nde 14 asırdır süren bir şenlik var; adı Murat Şenlikleri. İnanışa göre bölgeyi fethetmeye gelen İslam ordularının başında bulunan ve evlilik hazırlıkları yapan Muaz Bin Cebel, savaşta ölür; evlenmeden öldüğü için 14 asırdır temsili düğün yapılır. Silvan ilçesi Kumgölü köyü yakınlarında üç gün süren ve halk arasında Hivde denilen Murat Şenlikleri yapılıyor. İnanışa göre İslam ordusu komutanlarından Muaz bin Cebel, bölgeyi fethetmek üzere gönderilir. Ancak Cebel nişanlı olduğu için annesi gitmesini istemez. Bunun üzerine Hazreti Muhammed, annesine dönüşte oğlu için bir hafta düğün yapacağını söyler. Anne ikna olur ve bin Cebel yola çıkar. Ancak şimdiki Murat Ovası'nda pusuya düşürülerek öldürülür. Cebel yakın bir yerde toprağa verilir. Rivayetlere göre, bu şenlik Cebel'in nişanını tamamlamak üzere, Muaz bin Cebel'in öldürüldüğü 641'den beri her yıl yapılıyor. Üç gün süren şenliğe gelen on binlerce kişi çadırlarda kalıyor. Hem eğlenen hem dua eden insanlar, üçüncü gün kına yakmaya başlıyor. Kına töreni öncesi kadınlar Cebel'in türbesini ziyaret ediyor. Daha sonra birbirlerinin ellerine kına sürüyor. Bu sırada erkekler tef eşliğinde zikir yapıyor. Türbe ziyaretleri ve kına töreninin ardından, açılan tezgâhlarda alış-veriş vatandaşlar, çalınan defler eşliğinde halaylar çekildi. Etkinlikler genelde atlıların gösterisiyle son buluyor. 1990'lardan önce bir hafta süren etkinlikler, daha sonra güvenlik gerekçesiyle üç güne indirildi.  Eşbaşkanlar Sér Hivde etkinliğinde 31 Mart Yerel seçim çalışmalarını sürdüren DEM Parti Silvan Belediye Eşbaşkanları Ser Hivde Murat şenliklerine katıldı. Seçim Çalışmaları kapsamında Çevre Kırsal Mahallelerde çalışam yürüten DEM parti Belediye Eşbaşkanları Sevim Biçici, Kadri Esen ve parti yöneticileri ser hivde etkinliklerine katılarak vatandaşlarla birlikte def eşliğinde halaya katıldı. Eşbaşkanlar, halay sonrası vatandaşlarla bir araya geldi.   TARİHÇESİ İslam ordusunun ünlü komutanlarından Muaz Bin Cebel'e Silvan ve çevresinin fetih görevi verilir. Ordudaki sahabe komutanlarla bölgeye hareket edilmesiyle, Silvan'ın kuzey doğusunda bulunan Kumgölü köyü yakınındaki Murat Ovası'nda Bizanslılar pusu kurar. Pusuda şehit düşen Komutan Muaz ve beraberindekiler oraya defnedilir. Kesin tarihi bilinmemekle beraber 641 yılından beri kutlandığı rivayet edilen Murat Şenlikleri, bir panayır havasında geçiyor. Bu şenlikler Anadolu'nun en eski etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor.     
Silvan İlçesi’nde 14 asırdır süren bir şenlik var; adı Murat Şenlikleri. İnanışa göre bölgeyi fethetmeye gelen İslam ordularının başında bulunan ve evlilik hazırlıkları yapan Muaz Bin Cebel, savaşta ölür; evlenmeden öldüğü için 14 asırdır temsili düğün yapılır.

Haber: İhsan YILMAZ 

Silvan İlçesi’nde 14 asırdır süren bir şenlik var; adı Murat Şenlikleri. İnanışa göre bölgeyi fethetmeye gelen İslam ordularının başında bulunan ve evlilik hazırlıkları yapan Muaz Bin Cebel, savaşta ölür; evlenmeden öldüğü için 14 asırdır temsili düğün yapılır.

Silvan ilçesi Kumgölü köyü yakınlarında üç gün süren ve halk arasında Hivde denilen Murat Şenlikleri yapılıyor. İnanışa göre İslam ordusu komutanlarından Muaz bin Cebel, bölgeyi fethetmek üzere gönderilir. Ancak Cebel nişanlı olduğu için annesi gitmesini istemez. Bunun üzerine Hazreti Muhammed, annesine dönüşte oğlu için bir hafta düğün yapacağını söyler. Anne ikna olur ve bin Cebel yola çıkar. Ancak şimdiki Murat Ovası'nda pusuya düşürülerek öldürülür.

Cebel yakın bir yerde toprağa verilir. Rivayetlere göre, bu şenlik Cebel'in nişanını tamamlamak üzere, Muaz bin Cebel'in öldürüldüğü 641'den beri her yıl yapılıyor. Üç gün süren şenliğe gelen on binlerce kişi çadırlarda kalıyor. Hem eğlenen hem dua eden insanlar, üçüncü gün kına yakmaya başlıyor. Kına töreni öncesi kadınlar Cebel'in türbesini ziyaret ediyor. Daha sonra birbirlerinin ellerine kına sürüyor. Bu sırada erkekler tef eşliğinde zikir yapıyor. Türbe ziyaretleri ve kına töreninin ardından, açılan tezgâhlarda alış-veriş vatandaşlar, çalınan defler eşliğinde halaylar çekildi.

Etkinlikler genelde atlıların gösterisiyle son buluyor. 1990'lardan önce bir hafta süren etkinlikler, daha sonra güvenlik gerekçesiyle üç güne indirildi. 

Eşbaşkanlar Sér Hivde etkinliğinde

31 Mart Yerel seçim çalışmalarını sürdüren DEM Parti Silvan Belediye Eşbaşkanları Ser Hivde Murat şenliklerine katıldı. Seçim Çalışmaları kapsamında Çevre Kırsal Mahallelerde çalışam yürüten DEM parti Belediye Eşbaşkanları Sevim Biçici, Kadri Esen ve parti yöneticileri ser hivde etkinliklerine katılarak vatandaşlarla birlikte def eşliğinde halaya katıldı. Eşbaşkanlar, halay sonrası vatandaşlarla bir araya geldi.  

TARİHÇESİ

İslam ordusunun ünlü komutanlarından Muaz Bin Cebel'e Silvan ve çevresinin fetih görevi verilir. Ordudaki sahabe komutanlarla bölgeye hareket edilmesiyle, Silvan'ın kuzey doğusunda bulunan Kumgölü köyü yakınındaki Murat Ovası'nda Bizanslılar pusu kurar. Pusuda şehit düşen Komutan Muaz ve beraberindekiler oraya defnedilir. Kesin tarihi bilinmemekle beraber 641 yılından beri kutlandığı rivayet edilen Murat Şenlikleri, bir panayır havasında geçiyor. Bu şenlikler Anadolu'nun en eski etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor. 

 


 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.