Silvan'da Bağ Budama Dönemi Başladı

Silvan (MG) - Malabadi Gazetesi | 27.03.2025 - 13:23, Güncelleme: 27.03.2025 - 13:23 4022+ kez okundu.
 

Silvan'da Bağ Budama Dönemi Başladı

Bağcılıkla uğraşan çiftçiler, üzüm bağlarının verimini artırmak için budama çalışmalarına başladı. Uzmanlar, doğru budama tekniklerinin ürün kalitesini doğrudan etkilediğini belirtiyor.
Haber: İhsan YILMAZ Silvan ilçesinde çiftçiler, bağ budama döneminde bağların yolunu tuttu. Üzüm bağlarında budama işlemine başlayan çiftçiler, yoğun bir çalışma temposunun içine girdi. Çiftçilerden Niyazi İldiz, bağ budamasının iki dönemde yapıldığını söyledi. BAĞ BUDAMA BAŞLADI İldiz, "Budamanın tam zamanıdır. Şimdi asmalar daha çiçek açmadan yapılması lazım. Eski dalları kesip, yeni dalları bırakıyoruz. Budama yaparken özellikle tomurcuğun biraz üstünden ve yatay bir şekilde kesmek gerekir. Çünkü keserken öz suyunun tomurcuğun üzerine gitmemesi lazım. Eğer giderse onu kurutur ve bu da verim kaybına neden olur. Eğer iyi verim almak istiyorsan eksiksiz bir şekilde yapacaksın. Budamayı çok güzel bir şekilde yapmak gerekir. Budamadan sonra tarlayı sürmek gerekiyor. Üzüm ağacının altındaki yabancı otlar da temizlenmeli ve daha sonra birkaç defa ilaç yapmak gerekiyor" dedi. ÇİFTÇİLERDEN BAĞ BAKIMI HAKKINDA ÖNERİLER Silvan’da bağcılıkla uğraşan diğer çiftçiler de budamanın bağın sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor. Çiftçilerden Hasan Demir, "Budama, üzüm bağlarının verimini artıran en önemli işlemlerden biridir. Eğer bağın budaması iyi yapılmazsa verim düşer ve hastalıklar artar. Özellikle bağ kurdu ve mildiyö gibi hastalıklara karşı önlem alınması şart" diye konuştu. Bağcılıkla uğraşan Ahmet Kaya ise, "Bağ budamanın ardından toprağın havalandırılması çok önemlidir. Tarlayı sürüp, toprağın nefes almasını sağlamak gerekiyor. Ayrıca budama sonrası belirli aralıklarla gübreleme yapmak şarttır. Organik gübre kullanarak daha sağlıklı üzüm yetiştirebiliriz" dedi. BÖLGEDE BAĞCILIK GELİŞİYOR Silvan ve çevresinde üzüm üretimi her geçen yıl artıyor. Bağcılıkla geçimini sağlayan birçok çiftçi, bağ bakımının tüm aşamalarını titizlikle gerçekleştiriyor. Bölgede en çok yetiştirilen üzüm türleri arasında "Helvani", "Dızık", "Mazrona" gibi yerel türler bulunuyor. Tarım uzmanları da bağcılıkla uğraşan çiftçilere doğru budama tekniklerini kullanmaları ve kimyasal ilaç kullanımında dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Ayrıca, modern tarım yöntemlerinin kullanılmasıyla bölgedeki üzüm üretiminin daha verimli hale gelebileceği belirtiliyor. Silvan’da bağ budama sezonunun başlamasıyla birlikte çiftçilerin yoğun mesaisi sürerken, üzüm bağlarının verimli bir yıl geçirmesi için çalışmalar aralıksız devam ediyor.    
Bağcılıkla uğraşan çiftçiler, üzüm bağlarının verimini artırmak için budama çalışmalarına başladı. Uzmanlar, doğru budama tekniklerinin ürün kalitesini doğrudan etkilediğini belirtiyor.

Haber: İhsan YILMAZ

Silvan ilçesinde çiftçiler, bağ budama döneminde bağların yolunu tuttu. Üzüm bağlarında budama işlemine başlayan çiftçiler, yoğun bir çalışma temposunun içine girdi. Çiftçilerden Niyazi İldiz, bağ budamasının iki dönemde yapıldığını söyledi.

BAĞ BUDAMA BAŞLADI

İldiz, "Budamanın tam zamanıdır. Şimdi asmalar daha çiçek açmadan yapılması lazım. Eski dalları kesip, yeni dalları bırakıyoruz. Budama yaparken özellikle tomurcuğun biraz üstünden ve yatay bir şekilde kesmek gerekir. Çünkü keserken öz suyunun tomurcuğun üzerine gitmemesi lazım. Eğer giderse onu kurutur ve bu da verim kaybına neden olur. Eğer iyi verim almak istiyorsan eksiksiz bir şekilde yapacaksın. Budamayı çok güzel bir şekilde yapmak gerekir. Budamadan sonra tarlayı sürmek gerekiyor. Üzüm ağacının altındaki yabancı otlar da temizlenmeli ve daha sonra birkaç defa ilaç yapmak gerekiyor" dedi.

ÇİFTÇİLERDEN BAĞ BAKIMI HAKKINDA ÖNERİLER

Silvan’da bağcılıkla uğraşan diğer çiftçiler de budamanın bağın sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor. Çiftçilerden Hasan Demir, "Budama, üzüm bağlarının verimini artıran en önemli işlemlerden biridir. Eğer bağın budaması iyi yapılmazsa verim düşer ve hastalıklar artar. Özellikle bağ kurdu ve mildiyö gibi hastalıklara karşı önlem alınması şart" diye konuştu.

Bağcılıkla uğraşan Ahmet Kaya ise, "Bağ budamanın ardından toprağın havalandırılması çok önemlidir. Tarlayı sürüp, toprağın nefes almasını sağlamak gerekiyor. Ayrıca budama sonrası belirli aralıklarla gübreleme yapmak şarttır. Organik gübre kullanarak daha sağlıklı üzüm yetiştirebiliriz" dedi.

BÖLGEDE BAĞCILIK GELİŞİYOR

Silvan ve çevresinde üzüm üretimi her geçen yıl artıyor. Bağcılıkla geçimini sağlayan birçok çiftçi, bağ bakımının tüm aşamalarını titizlikle gerçekleştiriyor. Bölgede en çok yetiştirilen üzüm türleri arasında "Helvani", "Dızık", "Mazrona" gibi yerel türler bulunuyor.

Tarım uzmanları da bağcılıkla uğraşan çiftçilere doğru budama tekniklerini kullanmaları ve kimyasal ilaç kullanımında dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Ayrıca, modern tarım yöntemlerinin kullanılmasıyla bölgedeki üzüm üretiminin daha verimli hale gelebileceği belirtiliyor.

Silvan’da bağ budama sezonunun başlamasıyla birlikte çiftçilerin yoğun mesaisi sürerken, üzüm bağlarının verimli bir yıl geçirmesi için çalışmalar aralıksız devam ediyor.

 

 

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.