Silvan'da kiralar uçtu

Silvan (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 06.08.2023 - 14:36, Güncelleme: 06.08.2023 - 14:36 1565+ kez okundu.
 

Silvan'da kiralar uçtu

Silvan'da deprem ve ekonomik krizin etkisiyle ev kiraları katlandı. Emlakçılar, kira ödemek için kredi çeken ailelerin olduğunu aktardı.
Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler ve derinleşen ekonomik kriz nedeniyle ev kiralarındaki artış sürüyor. Kira artışına yüzde 25 sınırlama düzenlenmesi 1 Temmuz’a kadar uzatılsada ev sahipleri bu düzenlemeye uymuyor. Silvan ilçesinde daha önce 2 ila 3 bin arasında değişen kira fiyatları 4-5 bine; 3 ila 4 bin arasında olan kira fiyatları ise 10 ila 14 bine kadar yükseldi. Kiralar, ilçenin yeni yerleşim yeri olan Selahattin Mahallesi' TOKİ bölgesinde  10 ila 14 bin; Cami Mahallesi'nde 5 ila 8 bin; Yenişehir ilçesinde 6 ila 8 bin; Bağlar mahallesi ise 6 bin ila 9 bin lira arasında değişiyor. DEPREM VE EKONOMİ ETKİSİ Silvan ilçesi semtinde emlakçılık yapan M.A. özellikle deprem sonrası kira fiyatlarında ciddi artışların yaşandığını ifade etti. Artışların sadece depremlerle alakalı olmadığına dikkati çeken Emlakçı A, “Enflasyondaki artış ve arz-talep de kiralarda artışı belirliyor. Ev  sahipleri evine 6-8 bin arası istese de bazı kapıcılar 10 bin TL istiyor. Ancak talep olmadıktan sonra fiyat düşer. Ancak insanların ev ihtiyacı oluyor. Ya satın almak ya da kiralamak zorundalar” dedi. DEPREM SONRASI 3 KAT ARTTI 12 yıldır emlakçılık yapan M.Y. E, deprem sonrası 5 bin lira olan kiranın ikiye katlandığını aktardı. Emlakçı E, “Selahattin  Mahallesi TOKİ bölgesinde daha önce en iyi daireyi 5 bin TL’ye verirken, şuan en kötü daireler 10-14 bin TL. Kira fiyatları depremden son 2-3’e katlandı. Asgari ücretle çalışan insanlar 7-8 bin lirayı kiraya verse ve faturaları da eklersek, bu insanlar nasıl geçinecek? Çok kötü bir durum” ifadelerini kullandı. Serbest piyasanın önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen E, “Ev sahipleri, kiralar ödenmediği de farklı sebepler öne sürerek, kiracıları bir şekilde evden çıkarıyor. Daha sonra daha fazla fiyatla tekrar kiralıyor. Önceden dairelerin fiyatlarını emlakçılar belirliyordu. Ancak şimdi ev sahipleri veya kapıcılar belirliyor. Bu durumda insanları çok zor duruma koyuyor. Bu durumun önüne geçilmesini istiyoruz. Çünkü insanlar artık kirada kalabilmek için kredi çekmek zorunda kalıyor” dedi.
Silvan'da deprem ve ekonomik krizin etkisiyle ev kiraları katlandı. Emlakçılar, kira ödemek için kredi çeken ailelerin olduğunu aktardı.

Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler ve derinleşen ekonomik kriz nedeniyle ev kiralarındaki artış sürüyor. Kira artışına yüzde 25 sınırlama düzenlenmesi 1 Temmuz’a kadar uzatılsada ev sahipleri bu düzenlemeye uymuyor.
Silvan ilçesinde daha önce 2 ila 3 bin arasında değişen kira fiyatları 4-5 bine; 3 ila 4 bin arasında olan kira fiyatları ise 10 ila 14 bine kadar yükseldi. Kiralar, ilçenin yeni yerleşim yeri olan Selahattin Mahallesi' TOKİ bölgesinde  10 ila 14 bin; Cami Mahallesi'nde 5 ila 8 bin; Yenişehir ilçesinde 6 ila 8 bin; Bağlar mahallesi ise 6 bin ila 9 bin lira arasında değişiyor.

DEPREM VE EKONOMİ ETKİSİ

Silvan ilçesi semtinde emlakçılık yapan M.A. özellikle deprem sonrası kira fiyatlarında ciddi artışların yaşandığını ifade etti. Artışların sadece depremlerle alakalı olmadığına dikkati çeken Emlakçı A, “Enflasyondaki artış ve arz-talep de kiralarda artışı belirliyor. Ev  sahipleri evine 6-8 bin arası istese de bazı kapıcılar 10 bin TL istiyor. Ancak talep olmadıktan sonra fiyat düşer. Ancak insanların ev ihtiyacı oluyor. Ya satın almak ya da kiralamak zorundalar” dedi.

DEPREM SONRASI 3 KAT ARTTI

12 yıldır emlakçılık yapan M.Y. E, deprem sonrası 5 bin lira olan kiranın ikiye katlandığını aktardı. Emlakçı E, “Selahattin  Mahallesi TOKİ bölgesinde daha önce en iyi daireyi 5 bin TL’ye verirken, şuan en kötü daireler 10-14 bin TL. Kira fiyatları depremden son 2-3’e katlandı. Asgari ücretle çalışan insanlar 7-8 bin lirayı kiraya verse ve faturaları da eklersek, bu insanlar nasıl geçinecek? Çok kötü bir durum” ifadelerini kullandı.
Serbest piyasanın önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen E, “Ev sahipleri, kiralar ödenmediği de farklı sebepler öne sürerek, kiracıları bir şekilde evden çıkarıyor. Daha sonra daha fazla fiyatla tekrar kiralıyor. Önceden dairelerin fiyatlarını emlakçılar belirliyordu. Ancak şimdi ev sahipleri veya kapıcılar belirliyor. Bu durumda insanları çok zor duruma koyuyor. Bu durumun önüne geçilmesini istiyoruz. Çünkü insanlar artık kirada kalabilmek için kredi çekmek zorunda kalıyor” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.