DEM’den Bitlis için TBMM’ye çağrı

Siyaset (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 05.04.2024 - 11:08, Güncelleme: 05.04.2024 - 11:08 1574 kez okundu.
 

DEM’den Bitlis için TBMM’ye çağrı

DEM Parti Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Bitlis’te usulsüz seçmen iddiaları ile ilgili TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvurdu.
Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde DEM Parti tarafından tespit edilmiş ve itirazı yapılmış 761 adet usulsüz seçmen kaydının olduğunu söyledi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvuran Cupolo, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Seçimde Bitlis ilçelerinden il merkezine kaydırılan 400 korucuya seçim aritmetiğini değiştirecek oylar kullandırılmış, seçim ve sayım alanlarında bu paramiliter kuvvetler silahlı kolluk kuvvetleri ile halka gözdağı vermiştir. Yanlış hesabın Bağdat’tan dönmesi gibi seçim sonucunu hile ile değiştirmeye yönelik yapılan tüm bu usulsüzlükler de, Belediye Başkanı ile İl Genel Meclisi çoğunluk grubunun farklı partilerde olmasıyla apaçık ifşa olmuştur. Buna göre; il belediye başkanlığı için AKP adayı 8.900 oy (%38.23) ve DEM adayı 8.702 oy (%37,38) almış, DEM Parti adayının oylarının önde olduğu 115 sandıkta toplam 2.000 oy geçersiz sayılmış, sandık kurulu başkanları oy pusulalarını göstermeden sayım döküm işlemiş yapmış ve sonuç olarak Belediye Başkan adayı AKP olan ancak İl Genel Meclisi çoğunluk grubu DEM Parti olan bir seçim sonucu çıkmıştır. “DİLEKÇE HAKKIMIZ ENGELLENDİ” 2 Nisan 2024 tarihinde seçim sonuçlarına itiraz için hazırladığımız dilekçeleri İl Seçim Kuruluna vermek DEM Parti Bitlis il binası önünde toplandığımız esnada kolluk kuvvetleri kurdukları barikatlarla etrafımızı sarmış, dilekçe hakkımızı kullanmak için İl Seçim Kuruluna gideceğimizi söylememize rağmen gitmemize müsaade etmemiş, üstüne üstlük hür şekilde oy kullanmak ve iradesine sahip çıkmak isteyen kitleye TOMA’larla su ve gaz sıkarak itiraz dilekçelerini vermemizi şiddetle engellemiştir. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun seçme ve seçilme ile siyasi faaliyette bulunma hakkının engellenmesine ilişkin bu durumu ilişkin derhal inceleme yaparak gerekli girişimlerde bulunması hususunda gereğini arz ederim.”
DEM Parti Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Bitlis’te usulsüz seçmen iddiaları ile ilgili TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvurdu.

Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde DEM Parti tarafından tespit edilmiş ve itirazı yapılmış 761 adet usulsüz seçmen kaydının olduğunu söyledi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvuran Cupolo, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Seçimde Bitlis ilçelerinden il merkezine kaydırılan 400 korucuya seçim aritmetiğini değiştirecek oylar kullandırılmış, seçim ve sayım alanlarında bu paramiliter kuvvetler silahlı kolluk kuvvetleri ile halka gözdağı vermiştir.

Yanlış hesabın Bağdat’tan dönmesi gibi seçim sonucunu hile ile değiştirmeye yönelik yapılan tüm bu usulsüzlükler de, Belediye Başkanı ile İl Genel Meclisi çoğunluk grubunun farklı partilerde olmasıyla apaçık ifşa olmuştur. Buna göre; il belediye başkanlığı için AKP adayı 8.900 oy (%38.23) ve DEM adayı 8.702 oy (%37,38) almış, DEM Parti adayının oylarının önde olduğu 115 sandıkta toplam 2.000 oy geçersiz sayılmış, sandık kurulu başkanları oy pusulalarını göstermeden sayım döküm işlemiş yapmış ve sonuç olarak Belediye Başkan adayı AKP olan ancak İl Genel Meclisi çoğunluk grubu DEM Parti olan bir seçim sonucu çıkmıştır.

“DİLEKÇE HAKKIMIZ ENGELLENDİ”

2 Nisan 2024 tarihinde seçim sonuçlarına itiraz için hazırladığımız dilekçeleri İl Seçim Kuruluna vermek DEM Parti Bitlis il binası önünde toplandığımız esnada kolluk kuvvetleri kurdukları barikatlarla etrafımızı sarmış, dilekçe hakkımızı kullanmak için İl Seçim Kuruluna gideceğimizi söylememize rağmen gitmemize müsaade etmemiş, üstüne üstlük hür şekilde oy kullanmak ve iradesine sahip çıkmak isteyen kitleye TOMA’larla su ve gaz sıkarak itiraz dilekçelerini vermemizi şiddetle engellemiştir.

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun seçme ve seçilme ile siyasi faaliyette bulunma hakkının engellenmesine ilişkin bu durumu ilişkin derhal inceleme yaparak gerekli girişimlerde bulunması hususunda gereğini arz ederim.”

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.