Türkiye'de 2024 Maaş Zamları: Kim Ne Kadar Zam Alacak?

Ekonomi (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 03.01.2024 - 17:40, Güncelleme: 03.01.2024 - 17:40 1949+ kez okundu.
 

Türkiye'de 2024 Maaş Zamları: Kim Ne Kadar Zam Alacak?

Milyonlarca memur ve emekli, açıklanan enflasyon verileri doğrultusunda maaşlarını hesaplamaya başladı. Kim ne kadar zam alacak? Detayları haberimizde!
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNE YÜZDE 37.57 ZAM! Türkiye'nin 2023 enflasyon verileri belli oldu ve bu, memur maaşları ile SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin zam oranlarını belirledi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Aralık 2023 enflasyon raporuna göre aylık enflasyon yüzde 2,93 artarak, yıllık bazda ise yüzde 64,77 oldu. Bu verilere dayanarak SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 37.57, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 49.25 oranında zam yapılacak. MEMUR VE EMEKLİ MEMURLARA YÜZDE 49.25 ZAM GELİYOR! TÜİK 2023 yılı Aralık ayı enflasyonunu açıklamasıyla birlikte, işçi emeklileri yanı sıra memur ve memur emekli maaşlarına uygulanacak artış oranları da belli oldu. Buna göre işçi ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşı yılın ikinci yarısında gerçekleşen yüzde 37.5 olan Yİ-ÜFE kadar artırılacak. Memur ve memur emeklilerinin maaşı ise biraz daha farklı hesaplanıyor. Bunlar geçen yılın ikinci yarısı için aldıkları yüzde 6’nın enflasyondan düşülmesiyle bulunan orana, 2024’ün ilk yarısı için toplu sözleşme kaynaklı olarak verilen yüzde 15’in eklenmesi sonucu bulunan oran kadar zam alacaklar. Yani memur ve memur emeklilerinin maaşı yüzde 46.5 artacak ve EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının da yüzde 50 oranında artırılması halinde en düşük emekli aylığı için 11 bin 250 TL'yi bulacak. EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI Memur ve emekli memurların durumu farklı; bu kişilere ortaya çıkan enflasyon oranına ek olarak yüzde 9 oranında toplu sözleşme payı yansıtılacak. Memur ve memur emeklileri, refah payının da eklenmesiyle birlikte yüzde 50 oranının üzerinde bir zam almış olacak. Bu rakamlarla birlikte en düşük memur maaşı da 33 bin lirayı geçecek. SEYYANEN ZAM VE REFAH PAYI HESAPLAMASI Memur maaşlarında enflasyon ve toplu sözleşme payının dışında herhangi bir ilave iyileştirme beklenmiyor. Aynı şey emekli sandığı için de geçerli. Hükümet seyyanen zam verirse refah payı vermeyecek. Ancak en düşük emekli aylığı ve diğer aylıklar ciddi anlamda artacak. Hükümetin sadece refah payı vermesi durumunda en düşük emekli maaşı kademeli 4.000 TL'ye kadar seyyanen artmış olacak. 7.500TL'ye kadar emekli aylığı alanlara seyyanen zamdan yararlanır, 7500 TL üzerinde maaş alanların ise bir avantajı olmayacak. Ancak en düşük emekli aylığı 11 bin ile 12 bin arasında bir rakama çıkmış olacak."
Milyonlarca memur ve emekli, açıklanan enflasyon verileri doğrultusunda maaşlarını hesaplamaya başladı. Kim ne kadar zam alacak? Detayları haberimizde!

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNE YÜZDE 37.57 ZAM!

Türkiye'nin 2023 enflasyon verileri belli oldu ve bu, memur maaşları ile SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin zam oranlarını belirledi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Aralık 2023 enflasyon raporuna göre aylık enflasyon yüzde 2,93 artarak, yıllık bazda ise yüzde 64,77 oldu. Bu verilere dayanarak SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 37.57, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 49.25 oranında zam yapılacak.

MEMUR VE EMEKLİ MEMURLARA YÜZDE 49.25 ZAM GELİYOR!

TÜİK 2023 yılı Aralık ayı enflasyonunu açıklamasıyla birlikte, işçi emeklileri yanı sıra memur ve memur emekli maaşlarına uygulanacak artış oranları da belli oldu.

Buna göre işçi ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşı yılın ikinci yarısında gerçekleşen yüzde 37.5 olan Yİ-ÜFE kadar artırılacak.

Memur ve memur emeklilerinin maaşı ise biraz daha farklı hesaplanıyor. Bunlar geçen yılın ikinci yarısı için aldıkları yüzde 6’nın enflasyondan düşülmesiyle bulunan orana, 2024’ün ilk yarısı için toplu sözleşme kaynaklı olarak verilen yüzde 15’in eklenmesi sonucu bulunan oran kadar zam alacaklar.

Yani memur ve memur emeklilerinin maaşı yüzde 46.5 artacak ve

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI
7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının da yüzde 50 oranında artırılması halinde en düşük emekli aylığı için 11 bin 250 TL'yi bulacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI
Memur ve emekli memurların durumu farklı; bu kişilere ortaya çıkan enflasyon oranına ek olarak yüzde 9 oranında toplu sözleşme payı yansıtılacak.

Memur ve memur emeklileri, refah payının da eklenmesiyle birlikte yüzde 50 oranının üzerinde bir zam almış olacak. Bu rakamlarla birlikte en düşük memur maaşı da 33 bin lirayı geçecek.

SEYYANEN ZAM VE REFAH PAYI HESAPLAMASI
Memur maaşlarında enflasyon ve toplu sözleşme payının dışında herhangi bir ilave iyileştirme beklenmiyor. Aynı şey emekli sandığı için de geçerli.

Hükümet seyyanen zam verirse refah payı vermeyecek. Ancak en düşük emekli aylığı ve diğer aylıklar ciddi anlamda artacak. Hükümetin sadece refah payı vermesi durumunda en düşük emekli maaşı kademeli 4.000 TL'ye kadar seyyanen artmış olacak. 7.500TL'ye kadar emekli aylığı alanlara seyyanen zamdan yararlanır, 7500 TL üzerinde maaş alanların ise bir avantajı olmayacak. Ancak en düşük emekli aylığı 11 bin ile 12 bin arasında bir rakama çıkmış olacak."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.