Silvan’da Kırtasiye Listesini Gören Veliler Çileden Çıktı
Silvan’da Kırtasiye Listesini Gören Veliler Çileden Çıktı
Silvan’da okulların velilere dağıttığı kırtasiye listeleri tartışma yarattı. Veliler, “Okullar kırtasiyelerle anlaşmalı mı?” diye sorarken, devletin ücretsiz kitaplarının kullanılmadığını, sürekli test kitabı ve pahalı malzemelerin dayatıldığını belirtti.
Haber: İhsan YILMAZ
MALABADİ HABER – Silvan’da okulların, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde velilere verdikleri kırtasiye listeleri tepki topladı. Okulların istediği malzemeler hem yüksek fiyatlarıyla hem de markalı ürün dayatmalarıyla velileri çileden çıkardı.
Silvan’da okulların, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde velilere verdikleri kırtasiye listeleri tepki topladı. Okulların markalı ve yüksek fiyatlı ürün dayatması, velileri çileden çıkardı. Bazı okullarda ise her ay 500 TL aidat istenmesi, velilerin tepkisini artırdı.
“OKUL–KIRTASİYE DAYATMASI TEPKİ ÇEKTİ”
Silvan’daki bazı okul yönetimlerinin öğrencilerden sürekli kırtasiye malzemesi istemesi ve kırtasiyelere yönlendirmesi kafalarda soru işaretlerine yol açtı. Veliler, “Okullarla kırtasiyeler arasında bir anlaşma mı var?” diye tepki gösterdi. Öğrencilerden her yıl test kitapları istenmesine rağmen devletin ücretsiz dağıttığı ders kitaplarının işlenmediği belirtiliyor. Bazı anaokullarında ise, öğrencilerden aidat adı altında her ay 500 TL talep edilmesi velilerin tepkisini daha da artırdı.
Veliler, devlet okullarının kırtasiye listelerinin özel okulların taleplerini aratmadığını dile getiriyor. Markalı ve pahalı ürünlerin listelere eklenmesi, kontrolsüz ve keyfi uygulamalar olduğu eleştirilerine neden oldu. Maddi durumu yetersiz ailelerin bu talepler karşısında zorlandığını belirten veliler, “Biz çocuklarımızı devlet okullarına imkânsızlık nedeniyle gönderiyoruz. Ancak okullar kırtasiyelere yönlendirerek velilerden sürekli para talep ediyor. Bu durum velileri mağdur ediyor” dedi.
İsmini vermek istemeyen bir veli ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
“Eğitim hakkı gasp ediliyor. Öğretmenler kırtasiyelerle sözleşme yapıp olmadık etkinlikler düzenliyor, öğrenciler liste halinde kırtasiye alışverişine mecbur bırakılıyor. Her sene forma değişikliği cabası. Milli Eğitim’in verdiği kitaplar kullanılmıyor, sürekli test kitapları isteniyor. Eğitim artık tamamen kazanç üzerine kurulu. İmkânı olmayan ailelerin çocukları mağdur oluyor, bu gidişata dur denilmeli.”
Bir başka veli ise sosyal medyadan şu paylaşımı yaptı:
“Ben bir anneyim, dört çocuğum okuyor. Okul, çocuklarım için set istedi. Bir setin fiyatı 5 bin TL. Okul bu seti almamız için dayatma yapıyor. Kırtasiyelerden fiyat aldık, 5 bin TL dediler. Ancak başka yerlerde 2 bin 500 – 3 bin TL’ye aynı seti bulduk. Okulların anlaşmalı oldukları kırtasiyelerden alışverişi zorunlu kılması doğru değil. Eğitim bu hale düşmemeli. Yetkililerden ricamız bu konunun araştırılmasıdır. Alım gücü olmayan öğrenciler eğitimden mahrum mu bırakılacak?”
Veliler, eğitimde fırsat eşitsizliğini artıran bu uygulamalara karşı acil önlem alınmasını talep ediyor.
Diyarbakır HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.