Silvan'da topraklar su, sahibi destek bekliyor
Silvan'da topraklar su, sahibi destek bekliyor
Silvan İlçesi’nde kuraklık ve yüksek maliyetler çiftçileri zora soktu. Hasadı yapılan hububatta verim yüzde 50 düşerken, çiftçilerden çağrı geldi.
Haber: :İhsan YILMAZ/ ÖZEL HABER
FARQİN NEWS - Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde çiftçiler bu yıl kuraklık ve artan girdi maliyetleri nedeniyle büyük borç altına girerken, buna karşılık beklenen verimi alamamanın üzüntüsünü yaşıyor. Geçtiğimiz yıl dekarda 570 kilogram ürün alınan tarlalarda bu yıl verim 250 ile 300 kilogram arasında kaldı. Bu da yaklaşık yüzde 50 oranında bir düşüş anlamına geliyor. Çiftçiler, artan mazot, gübre ve ilaç fiyatlarıyla birlikte hem üretim yapmanın zorlaştığını hem de borçlarını ödeyemez hale geldiklerini belirtiyor.
"SİLVAN BARAJI TAMAMLANDI AMA SU TARLAYA ULAŞMADI"
Silvan Ziraat Odası Başkanı Mahsun Çapan, bu yıl çiftçinin çok zorlandığını belirterek, “Silvan Barajı'nın tamamlanmasıyla birlikte Silvan, Bismil ve Hazro ilçelerinde toplamda 1 milyon 350 bin dekar arazi suya kavuşacak. Bu, bölge tarımı için bir dönüm noktası olacaktır. Ancak baraj tamamlanmış olsa da, su henüz tarlayla buluşmuş değil. Bu sürecin hızlandırılması ve çiftçiye acil destek verilmesi gerekiyor" dedi.
“BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENSİN"
Verim kaybı ve yüksek maliyetler nedeniyle çiftçi borçlarını ödeyemez hale geldi. Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların biriken faizleri çiftçilerin belini büküyor. Başkan Çapan, çiftçilerin ayakta kalabilmesi için bu borçların acilen ve faizsiz olarak ertelenmesi gerektiği çağrısında bulundu. Başkan Çapan, "Bazı çiftçilerimiz kuraklık nedeniyle ikinci, üçüncü kez tarlasında ekim yapmak zorunda kaldı. Girdi maliyetleriyle birlikte 3 kat masraf yaptı. Ancak hasadını yaptığı ürün, geçen yıllara oranla yüzde 50 düştü. Büyük bir zarar yaşadık. Çiftçilerin banka ve kooperatiflere olan borçlarının faizsiz ertelenmesini istiyoruz" diye konuştu.
“DESTEKLER ZAMANINDA VERİLMELİ"
Silvan’da çiftçilik yapan Niyazi İldiz de bu yıl büyük bir sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: “Kuraklık yüzünden verim neredeyse yarıya indi. Mazot, gübre, ilaç her şey pahalı. Ne bankalara ne de tarım kredi kooperatifine olan borçlarımızı ödeyemez duruma geldik. Zamanında destek verilseydi, belki de bu kadar zorlanmazdık. Ama şimdi tefecilerin kucağına itiliyoruz. Böyle devam edilirse, çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız. Hükümetten beklentimiz; borçlarımızı faizsiz ertelemesi ve destekleri tam ekin zamanında vermesi. Aksi taktirde bölgede çiftçilik biter.”
SİLVAN BARAJI, ÇİFTÇİNİN UMUDU OLDU
Çiftçiler, tüm umutlarını suyla buluşacak topraklara ve Silvan Barajı’na bağlamış durumda. Baraj suyunun tarlalara ulaşması, bölgedeki tarımsal üretimin canlanması ve çiftçilerin yeniden nefes alması için kritik bir adım olarak görülüyor. 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşan Türkiye'nin en büyük 2. sulama projesi olan Silvan Projesinin tamamlanması halinde, 2 milyon 350 bin dekarlık alan suya kavuşacak. Silvan Barajının tamamlanması halinde Diyarbakır'da 305 bin kişiye de istihdam olanağı sağlayacak. Yetkililer, projenin tamamlanmasının ardından 3.5 milyar liralık bir tarımsal girdi sağlayacağını söylüyor.
Diyarbakır HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.