İMO: Çatlakların kapatılması güçlendirme değil

20.02.2023 - 16:38, Güncelleme: 13.04.2023 - 10:46 2791+ kez okundu.
 

İMO: Çatlakların kapatılması güçlendirme değil

Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası, binalardaki güçlendirme çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı.
İMO’nun açıklamasında, hasar tespiti sonucu odaya yapılanların güçlendirilmesi ile ilgili çok sayıda soru geldiği belirtildi. Güçlendirme çalışmasının çatlaklara enjeksiyon, kolonlara karbon kumaş sarılması olarak bilindiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Taşıyıcı sistemin tümü dikkate alınarak, taşıyıcı sisteme perde ekleme ve taşıyıcı sistem elemanlarının güçlendirilmesi yöntemlerine karar verilir ve güçlendirme uygulama projesi hazırlanır. Güçlendirme Projeleri, SİM/ İTB sahibi İnşaat Mühendisleri tarafından hazırlanır. Güçlendirme maliyeti yapının durumuna göre değişiklik gösterebilir. İlgili belediyeye güçlendirme ruhsatı başvurusunda bulunulur. Uygulama aşamasında iş sağlığı ve iş güvenliği açısından yapının boşaltılması tercih edilir. İnşaat aşamasında şantiye şefi olarak İnşaat Mühendisinin (tercihen tecrübeli) görevlendirilmesi gerekmektedir. Uygulamanın yapı denetim firmaları tarafından denetlenmesi zorunludur. Bu aşamaların uygulanmaması suç teşkil etmekte olup sorumlu kişilerin tespiti halinde suç duyurusunda bulunulacaktır.” İMO’nun açıklamasında çatlakların kapatılması ile yapılacak onarımların güçlendirme olmadığına vurgu yapıldı.
Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası, binalardaki güçlendirme çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı.

İMO’nun açıklamasında, hasar tespiti sonucu odaya yapılanların güçlendirilmesi ile ilgili çok sayıda soru geldiği belirtildi. Güçlendirme çalışmasının çatlaklara enjeksiyon, kolonlara karbon kumaş sarılması olarak bilindiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Taşıyıcı sistemin tümü dikkate alınarak, taşıyıcı sisteme perde ekleme ve taşıyıcı sistem elemanlarının güçlendirilmesi yöntemlerine karar verilir ve güçlendirme uygulama projesi hazırlanır. Güçlendirme Projeleri, SİM/ İTB sahibi İnşaat Mühendisleri tarafından hazırlanır. Güçlendirme maliyeti yapının durumuna göre değişiklik gösterebilir. İlgili belediyeye güçlendirme ruhsatı başvurusunda bulunulur. Uygulama aşamasında iş sağlığı ve iş güvenliği açısından yapının boşaltılması tercih edilir. İnşaat aşamasında şantiye şefi olarak İnşaat Mühendisinin (tercihen tecrübeli) görevlendirilmesi gerekmektedir. Uygulamanın yapı denetim firmaları tarafından denetlenmesi zorunludur. Bu aşamaların uygulanmaması suç teşkil etmekte olup sorumlu kişilerin tespiti halinde suç duyurusunda bulunulacaktır.”

İMO’nun açıklamasında çatlakların kapatılması ile yapılacak onarımların güçlendirme olmadığına vurgu yapıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.