Merak Edilen Cami Silvan’da

Silvan (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 29.01.2024 - 11:12, Güncelleme: 29.01.2024 - 11:12 2185+ kez okundu.
 

Merak Edilen Cami Silvan’da

Diyarbakır’da estetik görüntüsüyle sosyal medya ilgi çeken tarihi yapının nerede olduğu merak konusu oldu. Sosyal Medya sayfalarında merak konusu olan cami Silvan’da
Haber: İhsan YILMAZ Sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve Diyarbakır’da olduğu söylenen tarihi yapı yoğun ilgi görürken, caminin nerde olduğu ise merak konusu oldu. Estetik görüntüsüyle insanların merak ettiği tarihi yapının Silvan ilçesinde olduğu ortaya çıktı. Peki, Silvan ilçesinde bulunan Selahaddin-i Eyyubi Cami’nin tarihi nedir? İşte Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Selahaddin-i Eyyubi Cami’nin tarihi şöyle: TİMURTAŞ TARAFINDAN 1152 YILLARI YAPILDI Cami, Artuklu Emîri Necmeddin Alpı oğlu Timurtaş tarafından 1152- 1157 yılları arasında inşa ettirilmiş. Eyyûbî döneminde 1227 yılında onarılmış ve bu onarımda bir mihrap ilave edilmiş. Bu yüzden Selahaddin-i Eyyûbî Camii adıyla da biliniyor. ÖZGÜN DURUMUNU BÜYÜK ÖLÇÜDE YİTİRMİŞ Daha sonra çeşitli dönemlerde gördüğü tamirler neticesinde özgün durumunu büyük ölçüde yitirmiş. Enine dikdörtgen planlı caminin kuzey ve güney cepheleri birbirinden oldukça farklı. Güney cephesinde mihrap önündeki kubbeli bölüme denk gelen kısımda, dikdörtgen kesitli üç iri payanda yer alıyor. Bu payandaların iki yanında da birer kapı var. Buradaki taş işçiliğinden, bunların 20. yüzyılda yapıldığı anlaşılıyor. Caminin kuzey cephesiyse konsollar ve sütunlarla farklı bir düzenlemeye sahip. Burada da iki kapı bulunuyor. DOĞUDAKİ KAPI OLDUKÇA SÜSLÜ, BATIDAKİ SADE  Doğudaki kapı oldukça süslüyken batıdaki sadeliğiyle dikkat çekiyor. Bu cephede görülen eski izler yapının önünde bir avlunun varlığını işaret ediyor. Caminin ibadet mekanı doğu- batı doğrultusunda enine dikdörtgen planlı bir yapıya sahip. Mihraba paralel dört neften üçü mihrap önü kubbesiyle kesilmiş. Büyük kubbe oldukça geniş bir alanı örtüyor. Kıble duvarında birbirinden farklı dört mihrap bulunuyor. DÖRT MİHRAP VAR  Caminin kıble duvarında dört mihrap var. Bunlardan ikisi doğu tarafında, biri orta eksende, diğeri batı tarafında yer alıyor. Doğu tarafındaki mihraplardan biri, mukarnas kavsaralı nişe sahip. Nişin içi bitkisel, geometrik süslemeler ve âyet kitâbeleriyle süslenmiş. Kemer üzerinde rûmîli kıvrık dallı zeminde 1227 tarihli celî sülüs Eyyûbî kitâbesi bulunuyor. Halat silmeli diğer mihrabın da Eyyûbî devrinde yapıldığı söyleniyor. Fakat 15. yüzyılla tarihlendirenler de var.
Diyarbakır’da estetik görüntüsüyle sosyal medya ilgi çeken tarihi yapının nerede olduğu merak konusu oldu. Sosyal Medya sayfalarında merak konusu olan cami Silvan’da

Haber: İhsan YILMAZ

Sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve Diyarbakır’da olduğu söylenen tarihi yapı yoğun ilgi görürken, caminin nerde olduğu ise merak konusu oldu.

Estetik görüntüsüyle insanların merak ettiği tarihi yapının Silvan ilçesinde olduğu ortaya çıktı. Peki, Silvan ilçesinde bulunan Selahaddin-i Eyyubi Cami’nin tarihi nedir?

İşte Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Selahaddin-i Eyyubi Cami’nin tarihi şöyle:

TİMURTAŞ TARAFINDAN 1152 YILLARI YAPILDI

Cami, Artuklu Emîri Necmeddin Alpı oğlu Timurtaş tarafından 1152- 1157 yılları arasında inşa ettirilmiş. Eyyûbî döneminde 1227 yılında onarılmış ve bu onarımda bir mihrap ilave edilmiş. Bu yüzden Selahaddin-i Eyyûbî Camii adıyla da biliniyor.

ÖZGÜN DURUMUNU BÜYÜK ÖLÇÜDE YİTİRMİŞ

Daha sonra çeşitli dönemlerde gördüğü tamirler neticesinde özgün durumunu büyük ölçüde yitirmiş. Enine dikdörtgen planlı caminin kuzey ve güney cepheleri birbirinden oldukça farklı. Güney cephesinde mihrap önündeki kubbeli bölüme denk gelen kısımda, dikdörtgen kesitli üç iri payanda yer alıyor. Bu payandaların iki yanında da birer kapı var. Buradaki taş işçiliğinden, bunların 20. yüzyılda yapıldığı anlaşılıyor. Caminin kuzey cephesiyse konsollar ve sütunlarla farklı bir düzenlemeye sahip. Burada da iki kapı bulunuyor.

DOĞUDAKİ KAPI OLDUKÇA SÜSLÜ, BATIDAKİ SADE 

Doğudaki kapı oldukça süslüyken batıdaki sadeliğiyle dikkat çekiyor. Bu cephede görülen eski izler yapının önünde bir avlunun varlığını işaret ediyor. Caminin ibadet mekanı doğu- batı doğrultusunda enine dikdörtgen planlı bir yapıya sahip. Mihraba paralel dört neften üçü mihrap önü kubbesiyle kesilmiş. Büyük kubbe oldukça geniş bir alanı örtüyor. Kıble duvarında birbirinden farklı dört mihrap bulunuyor.

DÖRT MİHRAP VAR 

Caminin kıble duvarında dört mihrap var. Bunlardan ikisi doğu tarafında, biri orta eksende, diğeri batı tarafında yer alıyor. Doğu tarafındaki mihraplardan biri, mukarnas kavsaralı nişe sahip. Nişin içi bitkisel, geometrik süslemeler ve âyet kitâbeleriyle süslenmiş. Kemer üzerinde rûmîli kıvrık dallı zeminde 1227 tarihli celî sülüs Eyyûbî kitâbesi bulunuyor. Halat silmeli diğer mihrabın da Eyyûbî devrinde yapıldığı söyleniyor. Fakat 15. yüzyılla tarihlendirenler de var.

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.