Müteahhit de enkaz altında ölmüştü: Takipsizlik kararı çıktı

Diyarbakır (Malabadi Haber) - Malabadi Gazetesi | 08.10.2023 - 14:05, Güncelleme: 08.10.2023 - 14:05 895+ kez okundu.
 

Müteahhit de enkaz altında ölmüştü: Takipsizlik kararı çıktı

Diyarbakır’da 6 Şubat depremlerinde 48 kişiye mezar olan Sözel Apartmanı’yla ilgili yürütülen soruşturmada, kusurlu bulunan binanın müteahhidi enkaz altında kalarak öldüğü için, takipsizlik kararı verildi.
Diyarbakır’da 6 Şubat’taki depremlerde yıkılan Sözel Apartmanı ile yürütülen soruşturma tamamlandı. 48 kişinin öldüğü, 21 kişinin yaralandığı yıkım ile ilgili İzmir 9 Eylül Üniversitesi'nden uzman heyet rapor hazırladı. Rapora göre, binanın zemin artı 4 kat olarak ruhsatlandırıldığı, belediye onaylı iki ayrı mimari projesi olduğu, sonradan 12 kat olarak inşa edildiği ortaya çıktı. Standart dışı çakıllar TS500 standartlarına uygun betonda her boyutta kum ve çakıl bulunması gerekirken, alınan karot örneklerinde standartların üzerinde çok daha büyük 56-67 mm ölçülerindeki boyutlarda standart dışı çakıllar olduğu vurgulandı. Sözcü’nün haberine göre, onaylı betonarme projesine göre yapılması gereken SP1 perde kolonun yerinde bulunmadığının tespit edildiği belirtilen raporda, bu perde kolonun onaylı projeye aykırı olarak binanın ilk inşa süresinde hiç yapılmadığı sonucuna varıldığı bildirildi. Müteahhit kusurlu bulundu Deprem Suçları Savcılığı’nca yürütülen soruşturmada, kolon kesme iddialarının doğru olmadığı, Sözel Apartmanı’nın enkazında kalarak yaşamını yitiren müteahhidin kusurlu olduğu belirtilerek, müteahhit yaşamını yitirdiği için takipsizlik kararı verildi. Apartmana gerekli izinleri veren, denetim ve kontrolleri sağlamayan dönemin yerel yöneticiler hakkındaki soruşturma ise sürüyor. 3 kişi serbest bırakılmıştı Sözel Apartmanı ile ilgili yürütülen soruşturmada kolon kestikleri, binanın statik yapısına etki edecek tadilat değişikliği yaptıkları iddiasıyla tutuklanan spor salonu işletmecileri C.Ç. ve M.D. ile dershane sahibi Ş.A. tahliye edilmişti. (Haber Merkezi)
Diyarbakır’da 6 Şubat depremlerinde 48 kişiye mezar olan Sözel Apartmanı’yla ilgili yürütülen soruşturmada, kusurlu bulunan binanın müteahhidi enkaz altında kalarak öldüğü için, takipsizlik kararı verildi.

Diyarbakır’da 6 Şubat’taki depremlerde yıkılan Sözel Apartmanı ile yürütülen soruşturma tamamlandı. 48 kişinin öldüğü, 21 kişinin yaralandığı yıkım ile ilgili İzmir 9 Eylül Üniversitesi'nden uzman heyet rapor hazırladı. Rapora göre, binanın zemin artı 4 kat olarak ruhsatlandırıldığı, belediye onaylı iki ayrı mimari projesi olduğu, sonradan 12 kat olarak inşa edildiği ortaya çıktı.

Standart dışı çakıllar

TS500 standartlarına uygun betonda her boyutta kum ve çakıl bulunması gerekirken, alınan karot örneklerinde standartların üzerinde çok daha büyük 56-67 mm ölçülerindeki boyutlarda standart dışı çakıllar olduğu vurgulandı. Sözcü’nün haberine göre, onaylı betonarme projesine göre yapılması gereken SP1 perde kolonun yerinde bulunmadığının tespit edildiği belirtilen raporda, bu perde kolonun onaylı projeye aykırı olarak binanın ilk inşa süresinde hiç yapılmadığı sonucuna varıldığı bildirildi.

Müteahhit kusurlu bulundu

Deprem Suçları Savcılığı’nca yürütülen soruşturmada, kolon kesme iddialarının doğru olmadığı, Sözel Apartmanı’nın enkazında kalarak yaşamını yitiren müteahhidin kusurlu olduğu belirtilerek, müteahhit yaşamını yitirdiği için takipsizlik kararı verildi. Apartmana gerekli izinleri veren, denetim ve kontrolleri sağlamayan dönemin yerel yöneticiler hakkındaki soruşturma ise sürüyor.

3 kişi serbest bırakılmıştı

Sözel Apartmanı ile ilgili yürütülen soruşturmada kolon kestikleri, binanın statik yapısına etki edecek tadilat değişikliği yaptıkları iddiasıyla tutuklanan spor salonu işletmecileri C.Ç. ve M.D. ile dershane sahibi Ş.A. tahliye edilmişti. (Haber Merkezi)

Diyarbakır HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve malabadigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.