Silvan’da 500 Sosyal Konut Yapılacak
Silvan’da 500 Sosyal Konut Yapılacak
Silvan’da artan konut ihtiyacına çözüm geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ aracılığıyla ilçeye 500 sosyal konut inşa edecek. Vatandaşlar karardan memnun: “Yıllardır kiradayız, artık kendi evimizin hayalini kurabiliyoruz.”
Haber: İhsan YILMAZ
MALABADİ HABER - Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yıllardır süregelen konut ihtiyacını karşılamak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından önemli bir adım atıldı. Bakanlık, 500 bin sosyal konut projesi kapsamında Diyarbakır merkez ve ilçelerine yapılacak konut sayılarını açıkladı. Buna göre en fazla konut, nüfus yoğunluğu ve talep artışı nedeniyle Silvan’da inşa edilecek.

Diyarbakır’a 10 Bin Konut, Silvan’a 500 Daire
TOKİ tarafından yürütülecek proje kapsamında, Diyarbakır genelinde toplam 10 bin konut yapılacak. Bu konutların 500 adedi Silvan’a, en az sayıda konut ise 47 daireyle Çüngüş’e ayrıldı.
İlçelere göre TOKİ konut dağılımı şu şekilde olacak:
- Kayapınar ve Bağlar: 10.000
- Silvan: 500
- Bismil: 300
- Çermik: 200
- Çınar: 142
- Dicle: 100
- Eğil: 126
- Hani: 300
- Hazro: 100
- Kulp: 200
- Lice: 150
- Çüngüş: 4

Silvan’da Konut Sevinci
Silvanlı vatandaşlar, projenin duyurulmasının ardından büyük bir memnuniyet yaşadı. İlçede artan kira fiyatları ve konut yetersizliği nedeniyle sosyal konut projesi umut kaynağı oldu.
Silvanlı esnaf Mahmut Demir, “Son yıllarda Silvan’da konut bulmak çok zorlaştı. TOKİ’nin 500 konut yapacak olması, özellikle dar gelirli vatandaşlar için büyük fırsat. İnşallah kısa sürede temeller atılır.” dedi.
Ev sahibi olma hayali kuran Ayşe Arslan ise, “Yıllardır kiradayız. Bu proje sayesinde uygun taksitlerle kendi evimize sahip olmayı umuyoruz. Başvuru sürecini dört gözle bekliyorum.” diye konuştu.
Genç bir vatandaş olan Ramazan Kaya da, “Silvan gelişiyor ama konut sayısı yetersiz kalıyordu. Bu proje ilçenin çehresini değiştirir, hem istihdama hem ekonomiye katkı sağlar.” ifadelerini kullandı.

Katılım Şartları ve Peşinat Detayları
TOKİ’nin açıkladığı konut tipleri ve fiyat aralıkları şu şekilde belirlendi:
- 1+1 (55 m²): 1.800.000 TL – Aylık Taksit: 6.750 TL
- 2+1 (65 m²): 2.200.000 TL – Aylık Taksit: 8.250 TL
- 2+1 (80 m²): 2.650.000 TL – Aylık Taksit: 9.938 TL
Başvurular 10 Kasım – 19 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılacak.
Kura çekilişleri 29 Aralık 2025 – 27 Şubat 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Teslimatlar ise Mart 2027 itibarıyla başlayacak.

Ekonomiye ve Sosyal Yaşama Katkı
Yetkililer, Silvan’da yapılacak 500 sosyal konutun inşaat sürecinde yüzlerce kişiye istihdam sağlayacağını, projenin tamamlanmasıyla birlikte ilçede hem nüfus artışı hem de ticari hareketliliğin yaşanacağını belirtti.
Silvan Belediyesi yetkilileri de, konutların altyapı, çevre düzenlemesi ve ulaşım bağlantılarının planlandığını, projenin ilçeye modern bir yaşam alanı kazandıracağını ifade etti.
Diyarbakır HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
